Gvozdenović: Digitalizacija pokreće društvo

Digitalizacija transformiše svakodnevni život i ima potencijal za pokretanje društva naprijed, omogućavajući inovativne poslovne modele i pomažući u brzom rješavanju administrativnih i drugih problema, saopštio je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović. 
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 16:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Digitalna era mijenja način na koji komuniciramo i poslujemo. Digitalizacija zasnovana na savremenim mrežnim uslugama i brzim internet vezama, donosi održive ekonomske i društvene prednosti. Preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi koji moraju biti prioritet svake vlade i parlamenta modernog društva, kao što je to prioritet crnogorske Vlade i Skupštine“, kazao je Gvozdenović na Sarajevo biznis forumu.

On je, na panelu pod nazivom Međunarodne kapije i povezanost Jugoistočne Evrope, rekao da globalni procesi i digitalna transformacija imaju ogroman uticaj na ekonomiju, vlast i društvo jedne zemlje, te da je proces digitalizacije društva stvarnost, a ne daleka budućnost.

Gvozdenović je, govoreći o šansama regiona na polju digitalizacije, naveo da vlade šest zemalja Zapadnog Balkana od 2014. godine posvećeno rade na ubrzanom razvoju regionalne saradnje i promovisanju zajedničkih projekata u oblastima od zajedničkog interesa, gdje je najbolji primjer regionalna inicijativa za smanjenje troškova rominga.

On je podsjetio da je na nedavno završenom Digitalnom samitu u Skoplju, u studiji koja se odnosi na uticaj digitalne transformacije na Zapadni Balkan, ocijenjeno da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima.

„Crna Gora je, aktivnostima i posvećenošću parlamenta i Vlade, na čemu će se i dalje predano raditi, već uskladila zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom EU i svojim politikama i regulatornim rješenjima, u gotovo apsolutnom obimu, investitorima omogućen stabilan investicioni ambijent, dok se građanima nudi mogućnost izbora operatora i kvalitetnih elektronskih komunikacionih usluga po pristupačnim cijenama“, saopštio je Gvozdenović.

On je dodao da digitalna revolucija, koja se naziva i četvrtom industrijskom, predstavlja ogromnu šansa da zemlje u razvoju uhvate priključak za razvijenim.

„U toj mogućnosti vidim ogromne potencijale za sve zemlje regiona", zaključio je Gvozdenović.

Komentari: 0

Novi komentar