Tvrdi da su bilbordi nova medijsko-političkua saga

Krapović: Jubilej treba obilježiti, ali nikoga ne smije da vrijeđa

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, iako je na putu van Crne Gore, prati, kako je naveo, novu medijsko-političku sagu i politička nadgornjavanja o postavljenim bilbordima u tom gradu.
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 19:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Planirao sam da se obratim javnosti ovim povodom kad se vratim sa puta, ali obzirom da se žrtva naših predaka (mojih takođe) obilato eksploatiše u političko-markentinške svrhe, kao i da se Budvi i Crnoj Gori nanosi ogromna šteta ovakvim postupanjem, dajem svoje viđenje stvari kako slijedi:

Što se tiče istorije, kao političar i predsjednik Opštine neću sebi dati za pravo da tumačim istoriju i dajem svoj sud, samo želim da skrenem pažnju svima da je Veliki rat i pobjeda nad tadašnjim Njemačkim i Austrougaskim ekspanzionizmom i hegemonizmom nešto što nadilazi nacionalno, čak i globalno gledajući", istakao je Krapović.

"Dakle, jasno je da su Bokelji i Budvani toga doba, te Paštrovići, Maini, Pobori, Grbljani i Brajići stali na pravu stranu kao mnogo puta prije toga i poslije toga, te da su nama, njihovim potomcima osvjetlali obraz svojim junaštvima na svim frontovima gdje su učestvovali u borbama. Boka i Budva su u tom istorijskom trenutku dio Austrougarske, a ne Srbije i takođe ne Crne Gore, pa ta činjenica dodatno dodatno ilustruje njihovo junaštvo i odlučnost da se suprostave okupatoru čak i po cijenu izlaganja svojih porodica opasnosti od odmazde.

Dakle, jasno je da su Crna Gora i Srbija zajedno sa velikim dijelom svijeta, pa i Bokeljima, nama primorcima, bili na istoj strani.

Učešće Boke i Budve u Prvom Svjetskom ratu se ne da bojati nacionalnim bojama, već je nadnacionalog, to jest internacionalnog karaktera.

Teško da se to može sagledavati kroz današnje ideološke i političke prizme, pogotovo ne u suženom i iskrivljenom vidokrugu jednih ili drugih ekstrema. Svakako ne treba bilo kome gurati prst u oko svojatanjem tih tekovina, jednostvano to je bilo jedno vrijeme, a danas je drugo.

Moje mišljenje je da jubilej treba obilježiti na primjeren način, odati počast i svaki pijetet našim precima, i to na način da se niko ne osjeti ugrožen ili uvrijedjen. Crna Gora je građanska, slobodna država svih njenih gradjana, bilo da su Crnogorci, Srbi ili bilo koje druge nacionalnosti. Uvijek treba težiti ujedinjavanju i pomirenju, pa svaka vlast, lokalna i centralna treba da ima prije svega tu funkciju. Mi ćemo u Budvi tako postupati i djelovati, iako vlast DPS-a i satelita radi potpuno suprotno", navodi Krapović.

Očigledno je, kako dodaje, da i dio DF-a radi isto što i DPS, radikalni i isključivi stavovi hrane jedni druge.

"U Crnoj Gori svi moraju poštovati Ustav i zakone ukoliko želimo pokazati da smo civilizovano društvo i da Crna Gora garantuje jednaka prava svim njenim gradjanima, bez obzira na političke, lične ili bilo koje druge preferencije", naveo je Krapović i dodao da je drugi aspekat ovog problema, formalno-pravni i više nego jasan.

"Gospodin Vujović nema pravo da formira odbor, jedino što po važećem Statutu Opštine on može je dati predlog Skupštini pa ako bude prihvaćen i izglasan, onda može donijeti rješenje.

Dakle po Zakonu i Statutu Opštine Budva jedino Predsjednik opštine i Skupština mogu formirati odbor, i Skupštinski odbor za statut i propise je to jasno i jednoglasno rekao.

Naravno, razgovarao sam sa njim i gospodin Vujović je više nego svjestan toga, ali se bojim da je poklekao pod pritiskom kolega iz dijela DF-a, prije svih gospodina Marka Carevića.

Treći aspekat ove priče je dnevno politički.

Moram da naglasim da sam kao Predsjednik opštine, Maina i Budvanin žestoko uvrijeđen da nisam konsultovan, da nisam pozvan da učestvujem i dam svoje viđenje, već sam potpuno ignorisan od strane kolega iz DF-a po ovom pitanju i vjerujem da je tako urađeno sa namjerom.

Ne mogu oni to da svojataju i monopolizuju u dnevno političke svrhe, to su i moji preci, i ne samo moji, već i mojih saboraca u OO Demokrate Budva.

Žao mi je da je gospodin Carević i dio DF-a potpao pod uticaj opskurnih likova, i da njima očigledno upravljaju članovi OKG-a, koji su sa DPS-om poharali Budvu!", istakao je Krapović.

Takođe, kako kaže, zapanjuje činjenica da je za gospodina Carevića prihvatljivo da u svemu učestvuje vlasnik Kopirajta, člana OKG-a Budva, a da se predsjednik Opštine i ne pita!

"Samozvani "kulturni menadžeri" koji su Budvu usrećili "implementacijom savremenih markentinških alata" su završili u Budvi i ni Marko Carević ni taj dio DF-a ih ne mogu vratiti u sjedlo.

U Budvi neće biti po onoj staroj "sjaši kurta da uzjaše murta” koliko se god oni trudili i to je finalno!

Konačno, kao što sam već rekao, sve ovo sa jedne strane ima predizbornu svrhu, pojačavanje podjela i dizanje rejtinga i jednih i drugih u susret lokalnim izborima krajem maja.

Očekivano, odmah kao po narudžbi iskaču "branitelji” države koji zapomažu da država pokaže snagu prema Opštini, iako Opština i njene firme i ustanove nemaju veze sa postavljenim bilbordima", istakao je predsjednik Opštine u saopštenju i dodao:

"Bojim se da i djelovi države imaju udjela u ovome, i to oni koji se bave bezbjednosnim problemima. Umjesto da ih spriječavaju oni ih nažalost pospješuju,a u svemu tome jednako učestvuju djelovi DPS-a, djelovi DF-a, kao i “branitelji “ Crne Gore.

Ova generacija nema pravo da podlegne neobuzdanim političkim strastima, sitnim podvalama i podmetanjima krajnje niskog nivoa. Nas su građani birali da takve nedolične stvari ostavimo iza sebe i da gradimo moderno građansko društvo u korist i za dobro svih", zaključio je Krapović.

 

Komentari: 20

Pecicanin

25. 04. 2018 - 19:33

Demagog kakvih je malo. Treba otvoreno reć da je Crna Gora bila država priznata berlinskim kongresom , a da su joj državnost potrle izdajice i izrodi na podgoričkoj skupštini potpomognuti okupatorskom srbijanskom vojskom. Dakle , to hoćete da slavite , a prikriveno bi željeli da se taj scenario ponovi. To je vaš truli patriotizam Krapoviću i demokrate. Sramno i bestidno.
Karik

26. 04. 2018 - 07:01

Ko bi rekao da će Demokrate postati ovakvi srbomrsci. Šta radi služenje ambasadama
@

25. 04. 2018 - 19:44

Zasto se Francuska(sto je proslo skoro nezapazeno)prosle godine javno izvinula Crnoj Gori zbog ucesca u srbijanskoj okupaciji.Sramno je ponasanje i pokusaji politickoh snaga koji pokusavaju da to predstave kao oslobodjenje.
Osmogrk

25. 04. 2018 - 20:10

Tek da znas Krapovicu, sigurno znas: 29-30 oktobra 1813.g. u Dobroti je donijeta Deklaracija o ujedinjenj Crne Gore i Boke. ( pretpostavljam da znas koju je oblast Boka pokrivala)Na Beckom kongresu ta volja nije priznata i Boka je, uz zalaganje Rusije, data Austriji. Tako, 1918. “oslobodioci” jesu usli na teritoriju CG. Poslije 1813.g. Deklaracija o ujedinjenju nikad nije bila ni upitna ni osporena.
SDP sucesnik

25. 04. 2018 - 20:20

Drzava da reaguje i zaustavi velikosrpsko revidiranje istorije !!! Neka je jos jefnom SRAM SDP na CUTECEM SAUČESNIŠTVU .
Bujto

25. 04. 2018 - 20:35

I JA VELIM SRAM DA IH BUDE !
Velikosrpski nasrtaj jos jedan

25. 04. 2018 - 20:50

Dakle iza ove inicijative su "gradjani" kako se u CG zovu Srbi koji ne pripadaju DF-u. Slicno kao i u slucaju Bojanic, kad su ga upravo gradjani predlozili kao kandidata. Ovog puta slave okupaciju i nestanak Crne Gore zajedno sa DF-om i vele "nikog ne treba da vrijedja" sto slavimo nestanak Crne Gore.Vrlo simbolicno i indikativno za odnos prema ovoj drzavi. Apsurd nad apsurdima jeste povjeriti vlast nekom ko ne zeli drzavu. To je direktan koflikt interesa. Dalje treba pomenuti drko licemjerje bivsih suverenista SDP i URA koji ili cuteci ili bezobrazlucima tipa "privatna stvar DF-a" de fact podrzavaju ovu inicijativu. Medjutim iz nekog sizofrenog mentalnog stanja, bez ikakve logike ili dokaza optuzuju DPS da on saradjuje sa DF-om a ne ONI.
Ovako bi vladali

25. 04. 2018 - 20:53

Budva je slika nesudjene CG kako bi izgledala da su jeseni 2016te osvojili vlast. Vjerovatno samo mali primjerak velikosrpskog zuluma i sramotne podrske uz SDP i URA. Ovo bi i u Podgorici cinili da osvoje vlast
Branitelji

25. 04. 2018 - 21:03

Ne pravi se lud Krapoviću, u CG nije moguće pričati o 1918-toj bez pominjanja okuoacije CG, Podgoričke skupštine, aneksije CG i stravičnog nasilja prema Crnogorcima, paljenja kuća, usjeva i sl. Taj tvoj pokušaj da tobože prikažeš samo jednu stranu je providan i neće proći. A ti nas zovi satelitima ili kako ti drago, ali računaj da ni ti ni niko drugi neće moći da se ruga CG i onima koji su je stvarali, a da mi ćutke to posmatramo.
Nikad ekstremnija opozicija

25. 04. 2018 - 21:08

Evo zasto DPS , evo zasto Milo - bar sto se tice perioda od 1997me. Opozicija od velikosrpstva tj animoziteta prema ovoj drzavi ne moze ni pedalj, to su im limiti, to im je na nivou instinkta, u genima i svako farbanje epitetima gradjani, demokratski... jeste bjezanje od realnosti, maskiranje korjena problema
Crmničanin

25. 04. 2018 - 21:10

Moj đed je učestvovao u oslobađanju Budve. Nikakva druga vojska do Komiti nijesu oslobađali Budvu. A mi smo Crmničani pa ti viđi koliko ti je taj "lokal-patriotizam" Butuanski pametan
aj ne mlati

25. 04. 2018 - 21:42

nista ti ne znas, vi crmicani nijeste SRBI?
Tesla

25. 04. 2018 - 21:48

Nijesam iznenadjen ovim zlotvorima sto su postavili reklamu vec sam iznenadjen cutnjom URA i SDP.Ovo je vec po ko zna koji put da cute kad se po CG doslovce gazi.Znaci li to da drzava CG i mi u njoj neznacimo nista ako nemaju fotelje? Zar nije drzava na prvom mjestu bez obzira na sve?I na kraju,molim vas,glupa prica kako je DPS ostetio Budvu ne pije vodu.Oni koji su joj nanijeli stetu su optuzeni i okrivljeni.A neki ce jos odsluziti svoje cim prije.Ali to ne znaci da kao razlog navodimo da sadasnja vlast to isto radi i otvoreno pljuva po CG i njenoj istoriji.
ha

26. 04. 2018 - 04:51

Vitni Voren, 1919:”Crna Gora će nastaviti da se bori dok ne izbori svoj povratak, pa makar to trajalo i čitav vijek!
stid vas bilo

26. 04. 2018 - 04:57

“Usrdno molim Mirovnu konferenciju da učini kraj nepodnošljivom stanju u kojem crnogorska nacija sada živi; da ponovo uspostavi njena suverena prava u skladu sa svečanim obećanjem Velikih sila, savezničkih ili pridruženih, i tako obezbijede njeno pravo na slobodno uređenje kao nezavisne ustavne države.” KRALJ NIKOLA, 1919.
L Dabanović

26. 04. 2018 - 05:45

Pričate jedno a činite drugo i tvrdite nešto treće.Sigurno da je bilo pojedinaca iz današnjeg naroda otrcana srpstva Srbije i regona-koji su samovoljno dolazili u pomć Crnogorcima.Ali nikad i nikad-od kad je Srbija država naroda otrcana srpstva-nije slala Crnogorscima u pomoć vojsku.U Balkanski rat su bili zajednički interes da proćeruju Turčina sa prostora svojih država.A u WWI su izmanipulisali da im Crnogorci objezbjeđuju bježanje vojske-(koja ostavlja svoj narod i državu neprijateljima) da 2g planduju na moru Grčke.Poslije uz pomoć Frncuza i Engleza oslobađaju Srbiju.A izranjavni crnogorski narod je taj koji se suprostavlja okupatoru i pomože mu da brže odlazi.A poslije 1918 govore same skrivene stranice crnogorske istorije.I Crnogorska vojska je ta koja je ostavaljala kosti uzduž i poprijeko Srbije-za spas naroda otrcana srpstva.A takozvana raja i srpska vojska ostavlja kosti po C.Gori kad su Turčina predvodili i poslije 1918 koje izranjavani Crnogorci pobiše u svojoj odbrani.
Ultas

26. 04. 2018 - 07:03

Podrška za NSD, sram vas bilo Demokrate
CRNOGORAC

26. 04. 2018 - 07:30

LJUDI NIJE OVO SRBIJA DA SE PROSLAVLJAJU SRPSKI JUBILEJI JESTE LI VI NORMALNI TE PONIZAVATE SAMI SEBE ALI ONI KOJI SIJEDAJU OBRAZOM NJIMA JE SVE JEDNO.
danilo s.

26. 04. 2018 - 09:07

Ako 1918 Budva nije bila "crnogorska", nije bila ni "srb(ijan)ska". Apsurdno je da grad tako duge i bogate istorije kojeg su mnogi pokoravali, i mnogi oslobadjali, proslavlja jedno – da ironija bude veca- nepostojece, izmisljeno, “oslobadjanje”? Danas je Budva dio CG. Gruba provokacija je slaviti vojsku koja je unistlila CG? I to na stogodisnjicu sramne agresije i neustavne aneksije CG od strane kraljevine Srbije. Jedini nacin da se sprijeci ovo ludilo - "znak vremena koje dolazi" - je da Skupstina i vlada CG proglase 2018 za memorijalnu godinu. I da ukinu , najzad, nelegalne i nelegitimne odluke "Podgoricke skupstine"
C.G. u srcu

26. 04. 2018 - 10:33

Kriv je i kralj Nikola imo je posla sa đavlom od njega je nastrado okupatori i sad ne miruju (spc)
Novi komentar