Potpisan ugovor

Za modernizaciju kontrole letjenja 45 miliona eura

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zaključila je danas ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o kreditu u vrijednosti do 45 miliona eura kojim će, kako se navodi, biti modernizovan sistema kontrole letjenja u dvije države.

Objavljeno: 25. 04. 2018 - 21:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ugovor je potpisao direktor Kontrole letjenja Predrag Jovanović, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Evropskog savjeta Donalda Tuska i EIB-a Vernera Hojera.

Iz SMATSA-e je saopšteno da je zahvaljujući odličnom rejtingu Srbije i Crne Gore, kredit dobijen pod izuzetno povoljnim uslovima.

Navodi se da će novcem predviđenim u ugovoru u naredne četiri godine biti modernizovan sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori.

„To, između ostalog, podrazumijeva nabavku i implementaciju radarskih sistema na kompleksu Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, na lokacijama Bijesna kobila i Vrsuta u Crnoj Gori i implementaciju sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja- zemlja korišćenjem IP protokola“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, predviđena je i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd i centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Niš.

Iz SMATSA-e su kazali da će modernizacijom biti ispunjeni zahtjevi i standardi iz evropskog paketa propisa poznatog kao „Jedinstevno evropsko nebo“, a koji su implementirani u Srbiji i Crnoj Gori.

Modernizovani sistem, prema njihovim riječima, unaprijediće bezbjednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, poboljšati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisije gasova i buke.

Oni su naveli da će prednosti osjetiti avioprevozioci, aerodromi i putnici, kao krajnji korisnici ovog vida saobraćaja.

„Implementacija planiranih projekata, potvrdiće reputaciju Kontrole letenja Srbije i Crne Gore kao jednog od najboljih pružalaca usluga u ovom dijelu Evrope“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar