Dr Adnan Prekić o budvanskim bilbordima

Originalna kopija

Originalna kopija, oksimoron kojim trgovci na internetu pokušavaju da ubijede kupce u „kvalitet“ njihovog proizvoda možda je najslikovitije pojašnjenje onoga što se ovih dana dešava u Budvi. Sličnom logikom autori bilborda koji obilježavaju „100 godina ponosa i slave“, pokušavaju ubijediti građane da u njihovom fiktivnom doživljaju prošlosti postoji nešto originalno i istinito.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: dr Adnan Prekić

Na samom početku nekoliko rečenica o činjenicima sa kojima autori ovih bilborda imaju veliki problem jer su dvije ključne poruke koje šalju grubi istorijski falsifikati. Prvi se odnosi na tezu da je „srpska vojska oslobađala Crnu Goru“. Iako je u prvobitnim planovima srpske vlade na Krfu to bila jedna od opcija, snage koje su 1918. godine ušle u Crnu Goru nijesu bile srpske već savezničke.

Vojne jedinice koje su stigle u Crnu Goru nosile su naziv Jadranske trupe i u njihovom sastavu bili su vojnici: Francuske, Britanije, Italije, Amerike i Srbije. Ove snage formirane su na osnovu odluka savezničke konferencije održane u Versaju 7. oktobra 1918. i bile su pod komandom takozvanog Vrhovnog ratnog savijeta.

Francuska saveznička komanda blagonaklono je gledala na političke ciljeve srpske vojske koja je činila najveći dio Jadranskih trupa, ali formalno i suštinski, vojska koja je stigla u Crnu Goru nije bila srpska već saveznička. Drugi falsifikat se odnosi na tezu da su ove trupe oslobađale Crnu Goru od austrougarske vojske što je potpuno netačno. U trenutku njihovog ulaska u Crnu Goru austrougarske trupe su u fazi povlačenja. Na to jasno ukazuje i činjenica da lokalno stanovništvo još od sredine oktobra počinje da oslobađa gradove na sjeveru Crne Gore, što bi bilo apsolutno nemoguće da su austrougarske snage odlučile da ratuju. Naprotiv, ove vojne jedinice bile su u fazi povlačenja, što je otvorilo prostor da slabo naoružano lokalno stanovništvo oslobađa naseljena mjesta, a jedini sukob Jadranskih trupa sa austrougarskim trupama desio se u okolini Podgorice. Tvrdnja da su Jadranske trupe oslobađale“ Budvu stoga predstavlja običan istorijski falsifikat.

bilgl

Činjenice u drugom planu: Naravno, ne treba biti naivan i povjerovati da autori bilborda ne poznaju ove istorijske podatke, međutim u njihovom doživljaju stvarnosti činjenice su u drugom planu. Za njih je simbolika i politička poruka koju žele da prenesu mnogo važnija. Potrebno je stvoriti sliku o istorijskom kontinuitetu, slavnoj prošlosti bratskih naroda i sličnim narativima kojima se time hrani mitologija na kojoj počiva njihova politika.

U takvim okolnostima i sa takvom sviješću, neko možda i može okupaciju doživjeti kao oslobođenje, ali istoričari takvu slobodu sigurno nemaju. Dolazak Jadranskih trupa  i njihova uloga u događajima iz druge polovine 1918. godine za one koji žele da realno sagledaju stvari veoma je jednostavna. Oružane snage trebale su samo da budu podrška političkim ciljevima koji su saveznici definisali dvije godine ranije kada je odlučeno da u budućnosti neće biti mjesta za samostalnu crnogorsku državu i da je formiranje velike južnoslovenske države manje-više izvjesna stvar. Još jasniji su politički ciljevi srpske vlade koja još 1916. godine kroz riječi njenog predsjednika Nikole Pašića poručuje da za Crnu Goru kao zasebnu srpsku državicu neće biti mjesta na novoj političkoj karti Evrope.

Ne treba mnogo političke mudrosti i istorijskog znanja da se prepoznaju motivi odluke da se pri srpskoj izbjegličkoj vladi formira takozvani Crnogorski odsjek. Uslijedilo je formiranje Privremenog odbora za ujedinjenje Srbije i Crne Gore odnosno Crnogorskog odbora za narodno ujedinjenje sa jasnim zadatkom-sprovođenja političkih ciljeva prisajedinjenja Crne Gore Srbiji.

Da li i ovi potezi srpske vlade potvrđuju tezu autora bilborda da je Srbija imala namjeru da oslobodi Crnu Goru i da poštuje volju crnogorskog naroda? Ako je u pitanju oslobođenje, onda je to jedinstven istorijski primjer da oslobođena zemlja ubrzo bude ukinuta od strane „oslobodilaca“.  

budvanski-bilbordi-830x0

Istorijski falsifikat: Istorijski falsifikat u funkciji promocije političke ideje nije ništa novo, a takav način političkog djelovanja najbolje su koristili upravo nosioci politike koja se promoviše na bilbordima u Budvi. Istoriografija je zabilježila aferu o takozvanom Tajnom ugovoru koji je Kralj Nikola navodno potpisao sa Austrougarskom. Falsifikat o navodnoj podršci crnogorskog vladara politici carevine bio je jedan od najčešće korištenih falsifikata u kampanju diskreditovanja kraljevske kuće Petrović-Njegoš. Postojanje ovog i sličnih ugovora nikada nije potvrđeno ali je funkcija istorijskog falsifikata ispunila svoju svrhu.         

Ambicija da kontrolisanjem prošlosti možete usmjeravati savremene političke procese je dio naslijeđa ovog prostora. Na taj način treba čitati i poruke koje su nam poslali autori bilborda iz Budve.

Političke ideje koje stoje iza ovih poruka jasno poručuju da je prošlost jedini kapital i jedina ideja koju one mogu da ponude. U stvari, ovi politički činioci izgleda jedino mogu preživjeti i funkcionisati, ako uspiju da neistinu iz prošlosti učine nespornom u sadašnjosti.  (Autor je istoričar)

Komentari: 53

Petar

26. 04. 2018 - 01:49

...
Радосав Бошковић

26. 04. 2018 - 03:28

Ох, г-дине оснивачу монтенегристике, ако би се тако смјела поређења узела у обичај, шта би тек за Вашу склоност ка фалсификату могло да се каже. Уосталом, свако увијек говори највише о себи и Ви сте се лијепо аранжирали овом изјавом.
123

26. 04. 2018 - 14:19

Radosave pobrkao si lončiće. Nije ovo čovjek za kojeg misliš da jeste. A u ostalom sve ti je lijepo objasnio.
New York Times

26. 04. 2018 - 04:09

INTERVJU KRALJA NIKOLE - The New York Times, 29 januara, 1919; London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom, koji je u Parizu napravio Hebert Vivial, poznati novinar. “Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti.” “Nema sumnje da ste čuli za moje svrgavanje i aneksiju moje zemlje od strane Srbije. Da, to je izglasao lažni parlament kojeg su oni zvali Velika Skupština-ime koje ne postoji u našem Ustavu. Ako je niko nije izglasao, izabrana je od razbojničkih bandi koji rade za interese Srbije.”
New York Times

26. 04. 2018 - 04:10

NTERVJU KRALJA NIKOLE - The New York Times, 29 januara, 1919; rade za interese Srbije.” “Trenutno, ne mogu sazvat regularnu skupštinu, jer se većini nasih vojnika ne dozvoljava povratak iz zarobljeničkog kampa u Mađarskoj. Ali kada se vrate, siguran sam u ishod. Oni se ne žele odreć svojeg poretka i nezavisnosti, koje su održavali šest vijekova protiv svih agresora. Konfederacija sa ostalim Južnim Slovenima, svakako, ali kao slobodni ljudi, ne podređeni drugoj državi.” “Gospodin Pašić, srbijanski političar, je želio da aneksira Crnu Goru jedanaest godina, ali se nije približio cilju, jer ja ne želim vjerovat da će saveznici odustat od principa samoopredjeljenja za koji su se borili, ili da će dozvoliti da jedna od najmanjih nacija bude žrtvovana ambicijama jednog susjeda”.
New York Times

26. 04. 2018 - 04:10

INTERVJU KRALJA NIKOLE-The New York Times, 29 januara, 1919;Ono na što se žalim jeste nezahvalnost.Ja sam ratovao tri rata za istu Srbiju.Ja sam ih spasio jedne katastrofe i omogućio im da ponovo zauzmu Beograd.Uzimao sam hljeb iz usta svoje đece da im pomognem. Sjetite se da sam ja bio prvi koji im je pritekao u pomoć nakon austrijskog ultimatuma,iako me ni jedan ugovor nije obavezao da to učinim, niti je iko tad znao oće li velike sile intervenisat." "I kako su me nagradili? Ovom bratoubilačkom invazijom na slobodu mog naroda.”
Nimi

26. 04. 2018 - 06:47

...
Budva

26. 04. 2018 - 08:25

E stvarno treba biti duduk pa tako nesto napisati da je rezimska istorija. Mada tu si u pravu ali srpska istorija je bila rezimska. A kad vec toliko volite srpsku istorju slavnu i (ne)poznajete je dobro. Preporucio bih da se malo vise edukujete i da pogledate cinjenjice. I da jednom vise batalite sa crnogorskom istorijom
danilo s.

26. 04. 2018 - 10:29

@Budva - Navedite, casti vi, jednu jedinu "slavnu bitku (dje, kada) koja je oslobodila Budvu 1918. Priznacemo da ste u pravi i da mozete da slavite.
16.januara.1916..

01. 05. 2018 - 11:35

..kada su Bokezi (ona hrabra četa-bokeške mornarice-istoriju u šake-pa ćeš manje verglat danio) sa Austrijanima oburdavali kapelu i grob Njegošev na Lovćenu...Nauči danilo s...o da istoriju ne pišu pobednici no oni što misle da su "pobijedili"...?!
mare

26. 04. 2018 - 07:13

Napokon! Lijepo objasnjeno mladi gospodine. Postovanje.
wc na Rumiji

26. 04. 2018 - 08:06

hvala na edukaciji,do sada smo učili što su oni htijeli puno zdravlja sve najbolje u životu i poslu poz. svim koji žele dobro C.G.
danilo s.

26. 04. 2018 - 08:38

“…. Mi uvjek biramo dobro, jer nista ne moze biti dobro za nas ako nije dobro i za sve (ljude).” (J.P. Sartre) Notorna je cinjenica da veljesrbi fasifikuju istoriju. To je u ovom slucaju evidentno. Ipak, oni ce i dalje nastaviti da fabrikuju mitove o njihovoj “izuzetnosti”(nebeski narod) i “znacaju”. No, ovdje zabrinjava zlo koje – namjerno, ili ne - siju po CG? Izgleda da u svom “naci-ludilu” jednostavno ne vide sto cine drugima? Niko od ovih moralno i intelektualno ugrozenih osoba nije ni pomislio kakvo zlo i uvredu nanosi ostalim gradjanima CG, posebno Crnogorcima? I onda se pitaju sto toliko patnje i nepravde pogadja srpski narod? Kako zlo koje cine drugima moze roditi dobro za njih? “.. Jer se svako drvo po rodu svome poznaje: jer se smokve ne beru s trnja, niti se grožđe bere s kupine.” (J. po Luki 6.44)
Ало Аднане!

26. 04. 2018 - 09:10

А шта је радила у то време Црногорска војска, док су Срби ослобађали Црну Гору. Будвани су ти захвални безмерно, што си их обавестио, ко их је ослободио. Они без тебе то неби знали.
wc na Rumiji

26. 04. 2018 - 10:13

(šta je radila Crnogorska vojska?)Crnogorski narod je vjerovo,nikad vam više nećemo vjerovat,pa ni vama koji ste se naselili u Budvu i ostale djelove C.G.izdajnici ste vi,šta živite C.G.?odite u lajkovac tamo srbujte Živili svi koji poštuju Crnu Goru,ne moraju biti Crnogorci
Ало, особо из тоалета!

26. 04. 2018 - 15:55

Ниси ми одговорио шта је радила Црногорска војска!
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 16:44

Crnogorska vojska je izginula na Mojkovcu da bi "bracka" Srpska vojska "ponosno" POBEGLA za Grčku, eto đe je Crnogorska vojska.
Pobegulje beze i izdaju

03. 05. 2018 - 18:40

I to im je u genima, svaka beganija veca od predhodne. A velje srBska fabrika lazi i falsifikata (SPC i SANU) pumpaju lazi kao nekada sto je stampala pare bivsa Jugoslavija pred samim raspadom.
Bilo bi ti

26. 04. 2018 - 12:01

pametnije da dane koje kao turista provodiš u Budvi iskoristiš sunčanjem na plaži. Mani se ovog portala. Lepo je vreme Gedžo, a i dosta si vala riljao po njivi.
123

26. 04. 2018 - 14:37

Crnogorska vojska je dobrim dijelom ostavila kosti po austrougarskim logorima, jer nažalost nije bilo dovoljno pameti da se lagano povučemo za Grčku i Italiju a ne da na Mojkovcu branimo vašu bježaniju preko Albanije. Ono ljudi što je ostalo u Crnoj Gori borilo se u komitskim četama i ti su je ljudi i oslobodili. Srbi oslobodioci !!!! Jesi li ti čuo makar za jednu borbu u Crnoj Gori koju su vodili srbi protiv austrougara ??
Чекај, чекај...

26. 04. 2018 - 16:46

Црногорци по логорима и претпостављам у ланцима. Па зар велики Његош није написао да Црногорци не трпе ланце?
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 18:50

Naravno da ne trpimo, pa ni "bratske" lance. Samo što su neki Crnogorci u podlegli manipulaciji da su ti lanci u stvari "bratski zagrljaj". DA JE VJEČNA
Dostojevski

26. 04. 2018 - 23:06

A što je radio kralj Petar jebivjetar 1941.godine sa zlatom iz trezora narodne Banke to ne spominjete a "istoričari" ?
Zoi. DK

26. 04. 2018 - 09:46

Nije mi jasno, kako ovi nasi mrcni Srbi, ne kazu da je dosta sa falsifikovanjem Crnogorske istorije. Kakav to oni obraz imaju, jesuli slijepi ili se prave slijepi. Pa iole normalan covjek ce reci DOSTA vise sa lazima. Niko od njih da se ogradi od porazene veliko srpske ideje.
Jaca

26. 04. 2018 - 09:48

Barvo dr Perkicu. Sve si obajsnio znalački i utemeljeno. Oni kojima ne odgovaraju činjenice, uvijek koriste falsifikate. E nece moći. Zato treba ukloniti bilbord i sa njime LAŽ koju žele plasirati.
RS 3

26. 04. 2018 - 10:17

Boli istina,a boli još više,jer im je Adnan saopštava.Primitivni,nacionalistički sklop,mržnja,ksenofobija,istorijski komplexi.NEK JE VJEČNA!
neso

26. 04. 2018 - 13:38

Prije svega tekst govori o oslobadjanju crne gore, a bilbord je namjenjen za opstinu budva, te sve to treba posmatrati u tim okvirima. Drugo jos bitnije, zar u svemu treba gledati nesto lose, pa moj doktore takvim tekstovima samo unosite podjele u crnoj gori i iskazujete svoju nesigurnost na politickom polju. Pa nije da se kao clanica nato bojite postavljenih bilborda koje jos niko nije sa istorijske tacke opovrgnuo. Vi ste vec suverena zemlja i ne trebate se bojati bilborda, pogotovo ne istinitih, a ni srpskog naroda. Cemu to.
123

26. 04. 2018 - 14:42

neso, ne mlatinjaj ! Razmišljam da li si uopšte vrijedan komentara. Nijesi.
Tesla

26. 04. 2018 - 17:05

@neso- ti stvarno neznas sta govoris.Ili nijesi citav ili nemas pojma.
Ce-tinje

26. 04. 2018 - 14:04

Komentar Prekica je veoma razlicit u odnosu na interpretaciju ove teme od drugih dopisnika Analitike. Dvije stvari Prekic ne analizira tacno. Prva, niko normalan ne moze osporiti dokumente I jasno je da su mjestani Budve, Grblja usli u okviru jedinica saveznicke vojske. Ali usli su kao Srbi. Druga, ponasanje Austrougara na sjeveru I njihovo povlacenje je potpuno nevazno u odnosu na ponasanje u Budvi. Sjever nikad nije bio Austrougarski, dok Boka jeste Na kraju, valjda je svima jasno I nepobitno da 1918-te u Budvi nije bilo Crne Gore, ni kao drzave ni kao toponimski izvedene nacije.
danilo s.

28. 04. 2018 - 11:35

@ Ce-tinje? - “Ali usli su kao Srbi” Gradjani Budve su do kapitulacije Austro-Ugarske bili drzavljani te drzave. Imate li neki dokaz o “srpskom porijeklu” stanovnistva Budve i okoline? Kada su - i kako - ti “Srbi” dosli? I odakle - iz Srbije? Vi tvrdite da su Crnogorci su toponimski izvedena nacia? Ako je to tacno, onda su i Srbi(janci) - toponimski izvedena nacija? I kako onda objasnjavate da su veliki pjesnici: Byron, Puskin, Tennyson, itd., pjevali o Crnogorcima kao Crnogorcima, a ne kao “Srbima”? Uostalom, i “Srbi” (izvan Srbije) su “vjerski izvedena nacija?”
Postovani

26. 04. 2018 - 14:22

gdine Prekicu zanima me vas stav o ulasku crnogorske vojske, nekoliko decenija ranije, u Niksic, Podgoricu, Bar, Ulcinj, u varosi na sjeveru. Posmatrate li to kao okupaciju ili oslobodjenje..... Nije mozda vezano sa ovim textom ali eto
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 20:05

Poštovani, a kako ti vidiš?
Postovani

27. 04. 2018 - 11:13

vučji do 1876, gledano iz mog ugla to je oslobodjenje ali gledano od strane nekog drugog (tadasnjeg islamiziranog stanovnistva tih krajeva) i iz druge perspektive to moze da se tumaci i na drugi nacin. Znamo da pojedini domaci istoricari osmanlije ne dozivljavaju kao okupatore, dok ih ostali dozivljavaju upravo kao takve. Dosta toga zavisi od ugla posmatranja...
Dostojevski

26. 04. 2018 - 23:10

Poštovani a kako ti vidiš biježaniju kralja Petra jebivjetra sa zlatom za London ? Ni reči o tom delu a srbadijo ? ,pa to nije lepo ni pošteno od vas .
postovani

27. 04. 2018 - 10:55

dostojevski, kad me vec pitas, ja to vidim kao kukavicku bjezaniju, napustanje svog naroda i ostavljanje istog na milost i nemilost stranom okupatoru i domacim izdajnicima...
gost

26. 04. 2018 - 14:29

Lijepo napisano, koncizno i logicno.
Dh

26. 04. 2018 - 15:51

SRBI SU NA VRIJEME POBJEGLI
nebon

26. 04. 2018 - 16:03

Ovi nasi crnogorski Srbi slabo stoje s cinjenicama. Niko od okupatora nije imao pretenzije da nam ukine ime i drzavu, cak ni Italijani u II svjetskom ratu. Jedino Srbi su pokusali i zamalo uspjeli da zatru sve sto nosi crnogorsko ime. Kralj Nikola je napravio nejvecu glupost u istoriji Crne Gore kad je objavio rat Austro Ugarskoj, da pomogne `braci`. Lijepo su mu to braca vratila. Aneksijom i terorom. A onaj ko slavi izmisljeno `srpsko oslobadjanje` Crne Gore 1918-te ne bi smio da pretenduje na bilo kakvu javnu funkciju u drzavi.
Чекај, чекај...

26. 04. 2018 - 16:51

Зар вам Италијани нису наденули име "монтенегро" које и данас са поносом носите? Шта ћемо сада?
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 18:59

Dobro, i? A ko je Servima nadenuo ime, znaš li možda. Da nije bilo Crnogorskih imigranata za Sandžak i Beogradski pašaluk još bi ste svi pričali : Kude si bre mori, ću te utepam.
Servijaneru

26. 04. 2018 - 19:21

Da, u Srednjem veku. A vi se još od robovlasništva zovete Servi - robovi.
Ce-tinje

26. 04. 2018 - 18:38

Kakve Kralj Nikola ima veze za Budvom 1914-te I 1918-te? CG je u Budvu dosla tek 1948-me
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 19:14

Dobro, i ?
Kosta

26. 04. 2018 - 16:34

Rijetko zanimljiv i originalan tekst. Po komentarima bih rekao da je autor neke pogodio tamo gde ih najviše boli
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 16:54

Neke boli,baš mnogo boli što postojiš a TI VJEČNA DA SI
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 17:42

Demokrate se u muci našle. Neće da se jasno ograde da im ne zamjere izbjeglice iz Bih,SR,HR i KSR,kojih je Budva puna, a izbjeglice čine 50% glasača DF što se primorja tiče, a oni na to biračko tijelo ciljaju. A ako kažu šta stvarno misle, znaju da na sl. izborima neće dobiti ni jedan Crnogorski glas, a upravo su im Crnogorski glasovi bitni da bi održali nivo podrške jer im je Milačić ugrozio primat kod Crnogoraca koji se izjašnjavaju kao srbi. Dio simpatizera se razočarao što su poklekli pod lobijem građevinske mafije (gradi se nekontrolisano kao za vrijeme Marovića)i vjerovatno neće upšte izaći na sve izvjesnije vandredne i najzanimljivije izbore u BD.
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 18:02

Ova porodica Carević, nastanjena na teritoriji opstine Kotor, oće da su glavni u Budvu jer u grad Kotor ne mogu ni priviriti jer ih tamo bukvalno ...... zbog ...... ponašanja i manira. Veljesrbi a obogatili su se sarađujući sa Kosovskim biznismenom, i zanimljivo da im se ne gadi njegov novac jer je istaknuti zapovjednik Oslobodilačke Vojske Kosova. Te poslovne veze u BD traju više godina a otvoreno su počeli da se busaju u prsa da sarađuju sa multimilionerom tek kada su došli na vlast.
Ekatarina

26. 04. 2018 - 18:05

A pustite bilborde, ko je ovaj zgodni Dr?
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 18:31

Bahata porodica Carević je glavna u kreiranju politike DF za BD i KO, jer drže ostale funkcionere DF na kratkoj uzici kao glavni finansijeri. Kandidat DF za gradonačelnika PG tokom ljetnje sezone od Nena Carevića traži Ain da obavlja neke posliće u BD, naravno na crno. Ko bilazi turistička naselja oko budve zna o šta pričam. Demokrate sa ovom porodicom imaju ozbiljne probleme jer su glavni krivci za građevinski haos koji traje nešto više od godinu, vrše pritisak i podmićuju rukovodioce opštinskih službi. Jer im je glavni izvor prihoda građevinski sektor. Ni Demokrate u čitavoj priči nijesu čiste jer bez saglasnosti jednog dijela njihovih korumpiranih funkcionera građevinskog haosa nebi bilo. Ali običan simpatizer Demokrata krivi čitavu partiju i rukovodsvo Demokrata je toga više nego svjesno pa se pripremaju na neke radikalne poteze nakon špica sezone
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 19:36

21.05.2006 Opet sloboda, ovaj put bez ispaljenog metka. Kako bi Njegošu milo bilo što iako je MALO RUKAH naša snaga velika. A vi Crnogorci koji ste uobrazili da vam neko brani da se izjašnjavate kao Srbi samo ste žrtve političara i popova koji vas u to ubjeđuju da bi se predstavili kao neki zaštitnici i lagodno živjeli na taj račun.
vučji do 1876

26. 04. 2018 - 20:02

Kako ne vidite da vam niko ne brani da se izjašnjavate kako oćete? Zašto umišljate da ste žrtve, posebno ekonomske zbog nacionalnog izjašnjavanja? Zar ste stvarno ubjedili sebe da su svi Crnogorci koji se kao Crnogorci izjašnjavaju milioneri. Pa smeta li Srpska nacionalnost izbjeglicama da se zapošljavaju po opštinskim administracijama i umišljaju da su ministri? 90% njih se samo tako "snašlo" u CG, žive bolje nego vi čija su prezimena starija od država iz kojih su došli.
E U R E K A..

30. 04. 2018 - 18:33

...predlaže vam da umjesto onoga što je skinuto -SADA stavite nove nakaze-istunu ko je oslobodio Crnu Goru od porobljivača austrijana-1918.... SLIČICE tadašnJih prešednika veljih sila Amerike+Engleke+Francuske+Italije-Rusije= oni su zalužni što je tada stvorena KRVAVA TROJNA KRALJEVINA Srba..i do tada nepostojeći Hrvata i Slovenaca (prije toga nikada u povijesti nisu imali svoju državu!)..I svi ste bili zadovoljni? Uz napomenu da je ove- "veljesilne igre brez granica"-koje traju dio danas"- PLATIO JEDINO I TO KRVAVO CRNOGORSKI NAROD-ČITAJ CRNOGORCI 1OO %!!!
Novi komentar