DIK za potvrdu odborničkih lista traži osim jedinstvenog matičnog broja i broj lične karte

Nema više falsifikovanja potpisa podrške

Državna izborna komisija uvela je novinu u obrazac za prikupljanje potpisa podrške za odborničke liste za predstojeće lokalne izbore, prema kome će, osim jedinstvenog matičnog broja, biti potreban i broj lične karte. 
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 06:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ta norma preuzeta je, kako je Pobjedi objasnio sekretar DIK-a Veljo Čađenović, iz Zakona o izboru predsjednika u kojem je navedeno da je prilikom prikupljanja potpisa podrške potreban jedinstveni matični broj ili broj lične karte.

- Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, do sada je uz potpis bio potreban samo matični broj, a mi smo sada uveli pravilo da se osim JMBG mora unijeti i broj lične karte – naveo je Čađenović.

Čađenović je objasnio da je to urađeno sa ciljem da se smanje neregularnosti prikom prikupljanja potpisa podrške. Uvedena novina spriječiće mahom novoformirane partije da jednostavnim prepisivanjem iz izvoda iz biračkog spiska skupljaju podršku.

U izvodu iz biračkog spiska koje posjeduju sve partije nema broja lične karte, već je kao lični podatak istaknut samo jedinstveni matični broj.

Za potvrdu liste u Podgorici potrebno 1.270 potpisa

Za potvrdu odborničkih lista neophodno je prikupiti 0,8 odsto potpisa podrške u odnosu na ukupan broj birača u lokalnim samoupravama. U Podgorici, prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ima oko 159 hiljada birača pa će partijama biti potrebno 1.270 validnih potpisa.
 

Komentari: 3

Taled

26. 04. 2018 - 06:55

To nije ništa novo, i prošle lokalne izbore je bilo obavezno ispuniti JMB i broj LK. I to je najbolje, pa da vidimo Danilovića, Milačića i ostale kako će prikupiti potpise.
Freeman

26. 04. 2018 - 08:26

Ne g. Čađenoviću,dovoljno je samo broj lične karte ,nikako JMB jer on otkriva indetitet građanina ,što zaista nije potrebno.
CiNick

26. 04. 2018 - 09:17

Upravo suprotno! Treba listu podpisa svakoga kandidata/stranke OBJAVIT u medije i na glasačka mjesta. Jedino što tu listu treba svest na STO ovjerenijeh podpisa, ali BEZ objavljivanja JMBG i broja LK. Onda će se svaki kandidat/stranka trudit da dobije podpise što relevantnijih ljudi, kako bi privukli glasače i pomogli im da se lakše opredijele. S obzirom da bi finansijska podržka države zavisila od broja dobijenijeh glasova, težko bi se ko kandidovao uz pomoć podpisa anonimusa, dobijenijeh možda i za nekoliko eura.
Novi komentar