Odluka Ustavnog suda

Minuli rad ostaje

Ustavni sud je odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji propisuje dodatke na zaradu po osnovu godina staža.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovu inicijativu su prošle godine podnijeli advokati Predrag Mugoša i Vladimir Čejović ukazujući da je uvećanje zarada po osnovu minulog rada bez ekonomske logike i diskriminatorno, jer stvara razliku među zaposlenima i čini ih nejednakim pred zakonom.

Mugoša, kaže, nije iznenađen ovakvog odlukom suda.

- Ustavni sud ne shvata najbolje da pravo treba da služi napretku i razvoju društva, a ne očuvanju postojećih privilegija i monopola. Takođe, ne shvata koliko je važna njihova uloga  tom pogledu - komentariše Mugoša i dodaje da minuli rad kao relikt vremena u kom je imao opravdanje danas nema veze sa ekonomskim karakterom radnih odnosa.

- Novac koji se dijeli po osnovu ,,minulog rada“ nije mali, a mogao bi biti iskorišćen i podijeljen pravednije, ne samo generacijski nego i između onih sa previsokim i onih sa preniskim zaradama. To je i bila suština naše inicijative – zaključuje on i dodaje da će ovu odluku detaljnije komentarisati kada vide i njeno obrazloženje. 

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su ranije ukazali da je riječ o imperativnim odredbama zakona koje se jednako odnose na sve zaposlene. Vlada je i usvojila mišljenje Ministarstva uz preporuku Ustavnom sudu da odbaci ovu inicijativu.

Opširnije u Pobjedi...
 

Komentari: 0

Novi komentar