Kako EU podstiče medijske slobode

Sadržaj TV magazina, Replike i Okvira pod kontrolom CGO

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje na osnovu ugovora “Činjenice su važne objektivno i inovativno novinarstvo” potpisanog sa Javnim servisom dobilaje ekskluzivno pravo da odlučuje što će biti emitovano u emisijama Replika, Okvir i TV magazin. Vrijednost ugovora, koji najvećim dijelom finansira Delegacija EU u Podgorici, je 124.309,49 eura, piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 06:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od ovog novca dio se izdvaja za novinarske honorare zaposlenima u toj medijskoj kući. Ugovor između Javnog servisa i CGO potpisan je 16. januara i traje jedanaest mjeseci, zaključno sa 19. decembrom ove godine. Dvije strane su se obavezale da sprovedu projekat koji se realizuje uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori. Delegacija EU je za ovaj projekat izdvojila 111.878,54 eura, a CGO 12.430,95 eura, što je ukupno 124.309,49 eura.

U dokumentu piše da CGO ima pravo da kontroliše koji prilozi će biti emitovani, a koji ne. U članu 3 Ugovora navodi se da CGO kao nosilac projekta preuzima sljedeće obaveze, njih 12, kojima je precizirana uloga ove NVO u zajedničkom projektu.

Rad koordinatora projekta i pravnog savjetnika sa projektnim timom RTCG i novinarima koji produkuju pojedinačne istraživačke priloge novinara o temama vezanim za proces EU integracija, a sa posebnim fokusom na one koji su u okviru pregovaračkih poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna ljudska prava), 26 (Obrazovanje i kultura), 27 (Zaštita životne sredine) i 28 (Zaštita potrošača i zdravlja) koje se tiču građana Crne Gore i koje ukazuju na sistemske i druge izazove na putu ka EU, u dijelu zajedničkog definisanja tema, punog uvida u proces pripreme i produkcije uz kontrolu konačnih priloga prije njihovog emitovanja i davanje pisanog odobrenja kao nosioca projekta nakon kojeg isti mogu biti objavljeni sedma je tačka ovog člana.

Piše i da CGO koordinira programom organizaciono, finansijski i administrativno, pa ima mogućnost da odredi ko će da bude na čelu projekta, ko će biti asistent i finansijski menadžer, kao i pravni savjetnk.

Ta NVO će, takođe, birati i mentora koji će pratiti grupe dok budu radile istraživačke članke i izvještaje.

Zbog ovog dokumenta na sjednici Savjeta RTCG održanoj u utorak povela se žestoka višesatna rasprava. Ono što je izazvalo posebnu pažnju članova Savjeta RTCG je to što CGO za angažman na projektu plaća zaposlene u Javnom servisu.

andrijana-kadija-i-vladan-micunovic-2003-2018-mara-babovic-20

Uprava RTCG juče se nije oglašavala povodom ovog ugovora, a direktor Televizije Crne Gore Vladan Mićunović na sjednici Savjeta je ocijenio da nije ugrožena nezavisnost TVCG, da je legitimno što novinari Javnog servisa dobijaju novac od CGO i napomenuo da je konsultovao advokate kako ne bi došli u situaciju da povrijede Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

Urednica emisije Okvir Irena Rašović rekla je juče Pobjedi da nije pročitala ugovor, da ne zna što u njemu piše, ali da je odnos sa CGO veoma korektan. Tvrdi da nezavisnost nije narušena.

Ona je istakla da se radi o namjeri da se poboljša program, što je, kako je navela, do sada u potpunosti potvrđeno i bilo opravdano.

Urednica Replike Ratka Pavlović nije željela da komentariše sporni ugovor.

Pobjeda je imala uvid i u dokument koji je poslat članovima Savjeta pred sjednicu u utorak kako bi se pripremili za raspravu, piše da je cilj projekta da pruži podršku novinarima u produkciji kvalitetnog izvještavanja o evropskim integracijama Crne Gore i omogućavanje medijima da izvještavaju objektivno, slobodno i na profesionalan način.

2-ugovori-cgo-rtcg-vazno-25

Pobjeda je imala uvid i u dokument koji je poslat članovima Savjeta pred sjednicu u utorak kako bi se pripremili za raspravu, piše da je cilj projekta da pruži podršku novinarima u produkciji kvalitetnog izvje- štavanja o evropskim integracijama Crne Gore i omogućavanje medijima da izvještavaju objektivno, slobodno i na profesionalan način. Navedeno je da se projekat odnosi na organizovanje treninga kroz koje je prošlo 15 novinara RTCG i da su se ticali najboljih praksi u istraživač- kim tehnikama i objektivnom izvještavanju. Ne piše ko su novinari koji su prošli obuke, niti ko ih je obučavao.

CGO bez komentara

Centar za građansko obrazovanje juče se nije oglašavao povodom ugovora koji su potpisali sa Javnim servisom, a nijesu odgovorili ni na pitanja koja su im poslali iz Pobjede. Izvršna direktorica ove NVO Daliborka Uljarević SMS-om ih je obavijestila da će odgovore dobiti u razumnom roku.

Komentari: 12

Bujto

26. 04. 2018 - 07:36

KO JE KO U JAVNOM S... ? TREBA EU DA NAPRAVI NEKI NVO TV .
Da se ne lažemo

26. 04. 2018 - 14:10

Stani malo... Da li Crna Gora treba da ima Javni ili nekiu - NVO servis ? Ako NVO treba da uređuju program RTCG koja je na državnom budžetu koji plaćaju SVI građani ove zemlje, onda šta će tu privatne NVO i zašto bi se ta TV zvala RTCG kad to očigledno nije - ako se oni pitaju šta može a šta ne da se emituje . Pravo na istinitu i blagovremenu informaciju je garantovano zakonima ove države i zašto bi nam to pravo filtirali i uskraćivale nekakve NVO ?! Zašto ćute državne institucije i njeni predstavnici na sve ovo i gdje to ima u EU sličan takav primjer ? Jesmo li mi kolonija, rezervat ili DRŽAVA ?
Medijske nakaze (1)

26. 04. 2018 - 07:39

EK, pojedini evropski parlamentarci, „Freddom house“, Reporteri bez granica i ini ocjenjuju stanje u medijima u CG katastrofalnim. Posebno „uticaj“ vlasti na RTCG. Odakle takva ocjena? Niko od njih nikada nije vidio ni jednu emisiju na Javnom servisu niti pročitao ni slovo u štampanim medijima. Stim u vezi, postavlja se pitanje na osnovu kojih saznanja i činjenica daju takve ocjene. Te ocjene su zasnovane samo na stavovima pet ključnih NVO (Ćalovićka, Uljarevićka, Gorjanc, Muk i Vujović, plus Đurović). Pored njih, i na ocjenama nekoliko činovnika (local staff) u ambasadama USA i SRN, i Misiji EU. Zaboravih na „Vijesti“ i „Monitor“. Najoštriji u ocjeni stanja u medijima su „Reporteri bez granica“. CG je na 106 a Srbija na 70 i nekom mjestu. U CG ne postoji medij koji ne kontrolišu, USA, SRN, EU,Srbija i Rusija. Svi su protiv vlasti. Najsmješnija je njihova ocjena o „autoicenzuri“. Koja autocenzura u CG? Ona postoji u Srbiji.
Medijske nakaze (2)

26. 04. 2018 - 07:41

Nikada Milošević nije konrtrolisao medije kao što to sada radi Vučić. Valjda mogu dati kompetentnu ocjenu. Pa bio sam u Medijskom timu za rušenje Miloševića. Sve te ocjene o CG date su na osnovu mržnje iz dna duže pomenutih NVO, Željka i Mijovićke, prema Đukanoviću. Dirigenska plica je u Rankovim rukama. Što više pljuju, to više dolara i eura. Đoko Orlandić PS Samo treba pogledati što su Đurović, Kadija Mićunović, Ramović i Uljarevićka uradili od Javnog servisa. Zajedno sa Rankom i ambasadorom Oravom. Takvog medijskog hibridne nakaze ne postoji u svijetu
mara

26. 04. 2018 - 08:41

Nevjerovatno!
Osmogrk

26. 04. 2018 - 08:52

Hoce li mi neko objasniti zasto CG preko 40 miliona € nasih para a ne pita se nista.
21

26. 04. 2018 - 08:53

A sto cemo se nagledatai Uljarevicke na TV-u...Blagos nama od ove pametnice...
kika

26. 04. 2018 - 10:39

Moramo vidjet njenu kolekciju ekstravagantnog prstenja. Koji fake!
milica

26. 04. 2018 - 10:42

Građani Crne Gore svakog mjeseca milione izdvoje za Javni servis, nesvjedni da Daca, Vaca, Goran, Stevo, ..& company truju nas i našu đecu obilato koristeći taj novac. Kad će neko objaviti kolika su primanja Mićunovića, Kadije, Pavlovićke, Mirkovića....koliko ih je zaposleno u JS Koliko im je radno vrijeme.... Toliko o objektivnosti i transparentnosti... Dok plagijatori magistarskih radova, poljoprivredni proizvođači, nvo-ovci...mažu oči EU zvaničnicima, formirajući uporedne institucije, mi uporni da im sve to debelo finansiramo...OVOGA NIĐE NA SVIJET NEMA...Gospodine Markoviću, imate Vi mehanizme za ovu bolest, budite hrabri i upotrijebite ih.
mr

26. 04. 2018 - 14:02

Ima mehanizam, ali nema ni želju, ni volju, a izgleda ni petlju !
Dijaspora

26. 04. 2018 - 11:54

Javni servis RTVCG se dominantno finansira iz budzeta tj novcem poreskih obveznika.Savjet je tijelo koje usmjerava strateski programsku politiku, pa ne mozemo dozvoliti da projekat EU od 100 hiljada eura usmjerava program.CGO se bavi gradjanskim obrazovanjem i ima svoju skolu i tim novcem su mogli finansirati "civilno obrazovanje" novinara, reportera i sl, ali ne i odredjivati i uredjivati programsku politiku.Ovakav ugovor je sramota za TVCG.Ne treba zaboraviti da CGO je optuzen za plagijat i da je Boris Maric iz CGO bio Ministar rada 2016.god i sve je po "CGO principima" radio za opoziciju.
Bu

26. 04. 2018 - 15:02

A MOZELI U EU NEKO IZVAN JAVNOG S ... DA UREDJUJE PROGRAM
Novi komentar