Vlada usvojila Predlog zakona o predsjedniku

Vujanović počasni predsjednik, primaće 70 odsto od plate

Vlada je utvrdila Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore kojim je definisano formiranje posebnog Generalnog sekretarijata  predsjednika sa većim brojem zaposlenih, kao i titula počasnog predsjednika za one kojima je prestao mandat na toj poziciji. To je saopštila novinarima nakon sjednica ministarka uprave Suzana Pribilović nakon sjednice Vlade, koja je objasnila da će odlazeći predsjenik Filip Vujanović imati titulu počasnog predsjednika i platu 70 odsto od one koje je primao kao predsjednik države.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 15:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je rekla  da imajući u vidu ostvareni puni međunarodni subjektivitet od obnavljanja državnosti 2006. godine ukazala se potreba normativnog uređenja pitanja koja se odnose na obavljanje funkcije Predsjednika Crne Gore, te se u tom smislu po prvi put zakonom uređuje institucija Predsjednika Crne Gore.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, saopštila da će predsjednik nakon prestanka funkcije imati pravo na naknadu od 70 odsto zarade koju je ostvario u posljednjem mjesecu prije prestanka funcije predsjednika.

Prema njenim riječima, bivši predsjednik to pravo može da ostvaruje do odlaska u penziju ili zasnivanja nekog drugog radnog odnosa.

“Dok bude obavljao neku drugu funkciju to pravo ne ostvaruje, ali ga nakon prestanka te funckije može ponovo ostvariti”, objasnila je Pribilović.

Ona je kazala da u ovom trenutku ne može reći koliko će novca biti potrebno za stručnu službu predsjednika.

“Novim predlogom zakona predviđeno je da će službu voditi generalni sekretar, ali nakon donošenja akta o sistematizaciji moraće se dogovoriti o sredstvima za potrebe te službe”, rekla je Pribilović.

Na pitanje da li će biti potreban rebalans budžeta, Pribilović je kazala da se za sada o tome ne može govoriti.

Ona je istakla da su prilikom izrade teksta Predloga zakona o Predsjedniku Crne Gore, korišćena iskustva država iz regiona, prije svega, Srbije, Hrvatske i Slovenije, kako bi se obezbjedila primjerena normativa za bivšeg Predsjednika države, u pogledu njegovih prava po prestanku funkcije.

 

 

Komentari: 7

SUZI

26. 04. 2018 - 18:34

Sto je sa emiretusom? Oce li njemu iko ista dati?
neso

26. 04. 2018 - 18:50

Pdržavamo donošenje zakona o predsjedniku države, vlade ,skupštine,ministarstava i to je davno gtrebalo donijeti. PREDLOG ZAKONA O PREDSJEDNIKU NE MOŽE U NEDOGLED DA DAJE NAKNADU PREDSJEDNIKU, TO JE DIKRIMINACIJA, TO JE NEUSTAVNO, NEMORALNO. MI SMO I PRED USTAVNIM SUDOM OSPORILI KAO NEMORALNIM STICANJE PENZIJE ZA PREDSJEDNIKA DRŽAVE, SKUPŠTINE I VLADE, KOJI SU SMJEŠTENI U ZAKONU O SPREČAVANJU KORUPCIJE, I OVAJ ZAKON OVAKAV ĆE MO NAPASTI.
neso kao i ja

26. 04. 2018 - 19:02

Ti si u NVo zato sto se nidje drugo nijesi mogao/la afirmisati. Pobijedi na izborima pa i tebi penzija! Posteno?
Pogled iz Kanade

26. 04. 2018 - 21:32

Je li to sad treba uhljeboti i Marovica i Bulatovica, pa im dati pridjev “bivsi”. I oni casno pobijedise i proslavise DPS kad je trebalo. Vi mislite da Zakon moze dati titule kao u Americi sto se koristi za bivse Predsjednike. Precerujete iako imate novog Predsjednika, a stare manr!
PWS

27. 04. 2018 - 02:12

Nikad tu nece biti drzave...Udruzenje prijatelja i kumova..
Vasojevic

27. 04. 2018 - 07:18

Dakle, neko u cvijetu mladosti , odradi mandat a do penzije ima nekih 20 godina.Prima platu 20 godina 70% milina.Kakva drzava takvi su joj i zakoni.
zoro zagarcanin

27. 04. 2018 - 14:25

ADMINISTRATORU,ili kako se vec zoves,sto nijesi objavio moj jutrosnji komentar.OCIGLEDNO TI NE ODGOVARA,U ISTOM NIJE BILO VRIJEDJANJA,SAMO SAM IZNIO CINJENICE,ODNOSNO MOJE MISLJENJE.NEMAS PRAVO DA SE TAKO PONASAS ,POGOTOVO ,STO OBJAVLJUJES SVAKAKVE KOMENTARE ,A OVAJ MOJ NE IZLAZI VAN KOREKTNOG PONASANJA.
Novi komentar