Vlada preporučila VDT-u

Preispitati ima li u vezi sa bilbordima u Budvi krivičnih djela

Vlada je na 74. sjednici usvojila Usmenu informaciju o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 17:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Informaciji koju je pripremilo Ministarstvo kulture navodi se da su na reklamnim panoima na teritoriji Opštine Budva istaknute poruke koje nesumnjivo potenciraju istorijski netačne podatke u vezi sa navodnim oslobodilačkim ulaskom srpske vojske 1918. godine, u Budvu, na Mitrovdan i da se može zaključiti da je ovakav vid propagiranja istorijskih neistina podržan od strane trenutne vlasti u Budvi.

„Ministarstvo kulture ukazuje da je nepobitna istorijska činjenica da srpska vojska nije oslobodila Budvu, 1918. godine. Na Mitrovdan te godine, u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se ista prethodno povukla. Jedini značajniji borbeni kontakt vojske Kraljevine Srbije sa neprijateljem u Crnoj Gori desio se kod Podgorice, u čijem oslobađanju su učestvovali i Crnogorska narodna vojska kao i crnogorski komiti, koji su neprijatelju zadavali gubitke tokom čitave okupacije. Falsifikovanjem istorije omalovažava se Crna Gora, te pokušava osporiti njen građanski koncept. Obilježavanjem navedenog jubileja, evociranjem najbolnijih trenutaka iz odnosa Crne Gore i Srbije, ne doprinosi se unapređenju bliskosti dvije države. U prilog tome govori i činjenica da stotine dokumenata crnogorske, francuske, italijanske, britanske, američke, pa i srpske provenijencije, nesumnjivo potvrđuju činjenicu da je Crna Gora 1918. godine, bila okupirana od strane vojske SHS, koja se ovom prilikom naziva osloboditeljkom Budve.

Koliko je autoru poznata crnogorska istorija, dovoljno govori sadržaj teksta koji ima svega par rečenica, među kojima je navedeno ime bivšeg crnogorskog ministra i serdara Mašana Božovića, koji je preimenovan u Milana. Dakle, stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije vjerodostojan, i kojim se šalju poruke koje nemaju utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je 'oslobođenje Budve', zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. Srpske trupe u Budvu su ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Stoga, apsolutno je neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda, čiji je naručilac – očigledno svjestan sopstvene neodgovornosti i samih konsekvenci – ostao anoniman. Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv čin, a Vlada Crne Gore neće i ne smije nijemo posmatrati ovaj i slične postupke“ – navodi se u Informaciji koju je usvojila Vlada Crne Gore.

Vlada je preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da u vezi sa ovim reklamnim panoima preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Komentari: 7

vučji do 1876

26. 04. 2018 - 18:40

Ima li nade da se konačno počnu kažnjavati ozbiljnim zatvorskim kaznama izdajnici države, bar što se političara tiče. Neka se izjašnjavaju kao Eskimi, Norveženi, koga interesuje kako se izjašnjavaju i zbog čega. Ali ako radiš za interese druge države to se mora kazniti, kazniti okrutno, pa neka izigravaju mučenike kolko oće alii će ih istorija pamtiti kao izdajnike.
@

26. 04. 2018 - 19:03

Prva i osnovna stvar je PODGORICKU SKUPSTINU PROGLASITI CINOM OKUPACIJE I PONISTITI ODLUKE..
cetinje10

26. 04. 2018 - 19:38

Postovana Vlado,,ajde neka ovako nesto kao Opstinska vlast Budve,,neko uradi i SAD,Njemackoj,Francuskoj,Engleskoj,,pa i njihovoj majcici,Srbiji,isti cas ce da popiju robiju,i budu popljuvana,sklonjeni i sto vec ne,,ov je sizofreno,bolesno,,,to po hitnom postupku,na robiju,,plus debelo novcano kazniti,,,Za nauk svima koji se usude da udare na Crnu goru...DA JE VJECNA CRNA GORA
SDP

26. 04. 2018 - 20:52

Ova mala podmukla stranka cuteci podrzava permanentne velikosrpske atake na drzavnost i identitet Crne Gore
SDP i URA

26. 04. 2018 - 20:53

Neka je vjecna sramota bivsih suverenista a danas cetnickih asistenata
lolo

26. 04. 2018 - 23:54

Mislim da su se ovaj put preigrali i dace im skinut i onu plocu koju su odavno trebali mac. i koja je razlog sto mnogi ljudi i vjeruju u ovu glupost.Ako skinu bilbord ne vidim kako ona moze ostat. Prevrsili su svaku mjeru i glavna su kocnica brzega razvoja pa bi se konacno trebalo pozavbavit sa tim.
Joke

27. 04. 2018 - 02:22

Ranko je zestoko protestovan na ovaj antidrzavni gest i zaprijetio izlaskom iz koalicije u Budvi !!!
Novi komentar