Razgovor

Binod Čodri milijarder sa Forbsove liste na Univerzitetu Donja Gorica

Studenti Univerziteta Donja Gorica imali su priliku da čuju inspirativno priču o snovima, borbi i uspjehu Master class milijardera sa Forbsove liste.
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 20:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Binod Čodri, predsjednik Čodri grupe (Chaudhary Group – CG Corp Global) posjetio je Univerzitet Donja Gorica i sa studentima podijelio priču o svom putu do vrha. Zadovoljan što je tu, Čodri je naglasio da mu se dopada Univerzitet zbog energije koju nosi i preduzetničkog duha koji razvija.

Binod Čodri prvi je nepalski milijarder na Forbsovoj listi milijardera na kojoj se nalazi od 2013. godine. Čodri grupa čiji je predsjednik posjeduje više od 122 kompanije, na pet kontinenata i 76 uglednih brendova na globalnom tržištu. Međunarodni ugled u industriji robe široke potrošnje ostvario je kao čovjek koji stoji iza Vai Vai (Wai Wai) nudli, najčuvenijeg brenda Čodri grupe. Njegovi ostali poslovni interesi su elektronika, hotelijerstvo, infrastruktura, obrazovanje, telekomunikacije i nekretnine.

codri2

U svom obraćanju studentima Čodri je naglasio da su sve velike inovacije svijeta rezultat nečijeg sna, te da je za velike ideje potrebna i velika strast. Osvrćući se na savremeno tržište, naglasio je da su mogućnosti neograničene zbog jednostavne i brze komunikacije koju nam tehnologija pruža. „Danas je cijeli svijet u vašim rukama, zbog tih malih uređaja koje nazivamo telefonima“. Gospodin Čodri je motivisao studente da budu istrajni na putu ka sopstvenom biznisu, rekavši da su veliki izumi poput Gugla ili Fejsbuka osnovani od ljudi sličnih njima.

Studenti UDG-a imali su priliku da postave pitanja gospodinu Čodriju i zatraže savjete za početak privatnog biznisa. Neka od pitanja studenata bila su: Koje lične karakteristke su imale uticaj na Vaš uspjeh? Kako će razvoj tehnologije uticati na sferu turizma i hotelijerstva? Kako prilagođavate Vaše kompanije velikim tehnološkim promjenama? Studente je zanimalo i Koji su bili najveći izazovi tokom karijere?  Najveće interesovanje izazvalo je pitanje - Da li je važniji biti prvi ili biti najbolji u biznisu? Gospodin Čodri je odgovorio „Da bi bili prvi morate biti najbolji.“

codri3

Gospodin Čodri je na kraju istakao da nije neophodno biti iz velike zemlje ili dolaziti iz porodice koja se bavi biznisom, da bi ste se i sami bavili biznisom te da su mogućnosti jednake za sve u svijetu masovnih komunikacija. Na posljednje pitanje, da li ima u planu investicije u Crnoj Gori odgovorio je „Apsolutno da.“

Rektor Univerziteta Donja Gorica profesor Veselin Vukotić izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo što je Binod Čodri posjetio UDG i razgovarao sa studentima. Istakao je značaj njegovih savjeta za studente koji počinju privatni biznis, kao i da ovo neće biti kraj saradnje sa gospodinom Čodrijem.

„Velika je stvar što studenti UDG-a mogu da slušaju ljude koje slušaju i studenti na Oksfordu ili Harvardu“ završio je profesor Vukotić.

Komentari: 3

[email protected]

26. 04. 2018 - 22:07

Ovima se bas hoce. Malo malo pa saradnja sa investitorima. Ako ovaj otvori biznis u CG kao sto hoce (evo ga googlam 400 novih radnih mjesta je otvorio u Srbiji), oper ce studenti UDG imati prioritet. Vi sa UCG samo sprovodite reforme a prilike za studente utekose!!!!
Fahro

09. 05. 2018 - 10:42

Ne shvatam te Gorane cemu ta negativa?Stvarno je cast imati jednog takvog biznismena kao gosta na univerzitetu.Prioritet ce imati onaj ko najvise radi i postize.Nemojmo unaprijed osudjivati nesto sto jos i ne postoji.
Vanja

26. 04. 2018 - 23:38

Ovo je prava stvar,studenti UDG,sticu iskustvo,od pravih strucnjaka,od profesora koji predaju na Oksfordu.Bravo za ovakvo unapredivanje univerziteta gornja Gorica,za one koji svakim danom sve vise novina i strucnosti ulazu u isti.
Novi komentar