Đukanović pisao Senatu UCG: Formirati komisiju za provjeru Bečićevog rada

Centar za akademski integritet uputio je Senatu Univerziteta Crne Gore zahtjev za formiranje komisije za provjeru autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića, saopšteno je iz te NVO. 
Objavljeno: 26. 04. 2018 - 22:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Obraćam vam se u ime nevladinog udruženja "Centar za akademski integritet" sa zahtjevom za formiranje stručne komisije za provjeru autentičnosti magistarskog rada pod nazivom „Uticaj tržišta kapitala na korporativno upravljanje u Crnoj Gori“, koji je 2014. mr Aleksa Bečić odbranio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, pred komisijom koju su činili Prof. dr Milan Lakićević (mentor), Prof. dr Anđelko Lojpur i Prof. dr Slobodan Lakić.

Magistarska disertacija mr Alekse Bečića data mi je na uvid u biblioteci Ekonomskog fakulteta UCG. Kako je rad bio dostupan u štampanoj formi, slikali smo svaku stranicu i dobijene fotografije provukli kroz softver za prepoznavanje karaktera OmniPage, time dobivši Word dokument magistarskog rada. Dobijeni Word dokument provukli smo kroz softver za provjeru autentičnosti Turnitin. Rezultati provjere putem ovog softvera, koji su pokazali poklapanje značajnog procenta teksta datog dokumenta sa različitim izvorima dostupnim na internetu i u bazama podataka akademskih publikacija, poslužili su nam kao polazna osnova za detaljnu analizu autentičnosti magistarske disertacije Bečića.

U našoj analizi, rukovodili smo se, u prvom redu, kriterijumima naznačenim u dokumentu Univerziteta Crne Gore pod nazivom "Metodika pisanog rada". Upoređivanjem teksta Bečićeve disertacije i različitih izvora, navedenih u našoj publikaciji, došli smo do zaključka da je Aleksa Bečić doslovno prenosio djelove teksta iz različitih djela bez primjene pravila citiranja, što, po definiciji pomenutog dokumenta UCG, predstavlja plagijat", navodi, između ostalog, u saopštenju izvršni direktor Mitar Đukanović. 

On poručuje da komisiju treba hitno formirati. 

"Molim Senat Univerziteta Crne Gore da, u skladu sa odgovarajućim članovima Statuta Univerziteta Crne Gore, što hitnije formira stručnu komisiju koja će da ispita ove navode, te da donese adekvatnu odluku u korist integriteta i zaštite digniteta Univerziteta Crne Gore i crnogorske akademske zajednice", navodi Đukanović. 

Podsjetimo iz Bečićeve partije odbacili su navode da je rad plagijat, poručivši da se radi o podmetačini iza koje stoje djelovi DPS-a i DF-a. 

Komentari: 0

Novi komentar