Tvrde da ugovor doprinosi slobodnom izražavanju mišljenja

CGO: Ne kršimo princip samostalnosti novinara Javnog servisa

Nevladina organizacije Centar za građansko obrazovanje ne krši princip samostalnosti novinara Javnog servisa, ne utiče na sadržaj televizijskih priloga i tekstova za portal, niti je uključena u proces izrade priča, iako daje pisano odobrenje da bi novinari i urednički tim RTCG emitovali pripremljene priloge – kazao je Pobjedi koordinator projekta i koordinator za razvoj u toj NVO Damir Nikočević.
Objavljeno: 27. 04. 2018 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pobjeda je juče objavila da je CGO na osnovu ugovora za projekat „Činjenice su važne - objektivno i inovativno novinarstvo“ koji su potpisali sa Radio Televizijom Crne Gore dobili ekskluzivno pravo da odlučuju što će biti emitovano u emisijama „Replika“, „Okvir“ i „TV Magazin“. Vrijednost ugovora, koji najvećim dijelom finansira Delegacija Evropske unije u Podgorici, je 124.309,49 eura, piše u dokumentu u koji smo imali uvid.

ODOBRENJE

Nikočević je u pisanim odgovorima Pobjedi juče naveo da je tačno da je potrebno da CGO da pisano odobrenje da bi novinari i urednički tim RTCG emitovali pripremljene priloge, ali da sve priloge novinari rade u saradnji sa urednicom na projektu koju je RTCG imenovao i u saradnji sa mentorima koji su „prepoznati profesionalci u svom radu“.

- Odobrenje se odnosi samo na činjenicu da prilozi i tekstovi kao rezultat rada novinara moraju biti u skladu sa odobrenim ciljem projekta od strane EU koji CGO sprovodi sa RTCG, a to je da moraju tretirati oblast pregovaračkih poglavlja - 23 (Pravosuđe i osnovna ljudska prava), 26 (Obrazovanje i kultura), 27 (Zaštita životne sredine) i 28 (Zaštita potrošača i zdravlja), kao i vrijednosti na kojima počiva EU, a kojima stremi Crna Gora - naveo je Nikočević.

Tvrdi da niko iz te NVO ne utiče na sadržaj priloga već samo koodiniraju projektom. - Uloga CGO je koordinatorska u smislu da teme koje tretira projekat budu iz oblasti definisanih ugovorom između Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa jedne strane i CGO (nosilac projekta), RTCG i Ul Info (partneri na projektu) sa druge strane i vremenski raspoređene - objasnio je Nikočević.

 INTERES

On je dodao i da ovaj ugovor i projekat doprinose ostvarenju jednog od ciljeva te medijske kuće koji je propisan članom 9 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG koji precizira da Javni servis „obezbjeđuje prostor za otvoreno i slobodno izražavanje različitih mišljenja i stavova o pitanjima od javnog interesa“.

- CGO ni na koji način ne nameće teme koje se obrađuju u pojedinim emisijama. Jedina svrha odobrenja je želja CGO da se sredstva EU uložena u izgradnju kapaciteta RTCG opravdaju, odnosno da se u prilozima primijene stečena znanja.

 Ugovor i sam projekat su u skladu sa obavezama RTCG koje proističu iz programskih dokumenata Javnog servisa, jer su upravo dokumenti RTCG prepoznali teme koje su od javnog interesa, a uloga CGO je da pruži podršku ostvarenju programskih planova Javnog servisa - naveo je Nikočević. Kako smo objavili Delegacija EU izdvojila je za sporni projekat 111.878,54 eura, a CGO 12.430,95 eura. U ugovoru, koji je potpisan 16. januara i traje 11 mjeseci, zaključno sa 19. decembrom, a u koji smo imali uvid, navedeno je da se od ovog novca izdvaja dio za honorare zaposlenima u RTCG.

Na pitanje da li su zaposleni sklapali ugovore o djelu za posao koji po sistematizaciji već obavljaju i da li su na taj način neki novinari, urednici ili producenti bili favorizovani u odnosu na ostale kolege iz RTCG, Nikočević je prokomentarisao da postavljamo tendeciozno pitanje, a da prethodno nijesmo provjerili činjenice i da je izbor novinara koji će učestvovati u projektu interna odluka RTCG. - U to se CGO nije miješao.

U rad su uključeni novinari sa dugogodišnjim iskustvom rada u samoj kući, kao i mlađi novinari koji ovim projektom dobijaju šansu da dodatno unaprijede svoja znanja i vještine. Projektom potpisanim između Delegacije EU i CGO kao nosiocem projekta, predviđen je rad na istraživačkim pričama, dakle, ne radi se o uobičajenom poslu koji se inače obavlja u RTCG, nego o dodatnom naporu zapošljenih u RTCG koji su angažovani kroz ovaj projekat. Projekat ima za cilj da novinari koji su prošli obuku za istraživačko novinarstvo, a koristeći ta znanja i vještine sistematičnije, temeljnije i kvalitetnije rade na istraživačkim pričama, a što uključuje i stalnu komunikaciju sa projektnim urednikom i projektnim mentorom. Priprema mustri za takve priče, istraživački rad prije samog snimanja u skladu sa pravilima istraživačkog novinarstva, ali i rad sa mentorom izlaze iz okvira njihovog uobičajenog rada jer jednostavno zahtijevaju mnogo veće vrijeme, posvećenost, napor i učenje - kazao je Nikočević.

PARTNERI

On je naveo da je RTCG angažovao novinare i na ranijim projektima i da su i oni bili dodatno plaćeni. - Razumijemo da to tada nije bio predmet vašeg interesovanja jer vam nije smetalo rukovodstvo RTCG kao sada, niti je bio CGO nosilac projekta. Vrijedi ukazati na duple standarde i pojedinih članova Savjeta koji ovo sad nalaze spornim, ali i medija koji u okviru svojih kampanja protiv neistomišljenika vlasti ovo zloupotrebljavaju.

To isto dosta govori - zaključio je Nikočević. Generalna direktorica Javnog servisa Andrijana Kadija je u izjavi za Pobjedu rekla da je projekat koji su uradili sa CGO podigao kvalitet priloga. - Nikome nećemo dozvoliti, ni partijama ni nevladinom sektoru da utiče na nas, a sve što treba da se definiše na bolji način, mi ćemo to uraditi kroz aneks. Imaćemo jednaku distancu kako prema partijama, tako i prema civilnom sektoru. Partner nam je EU i vjerujem da ni oni ne bi ušli u projekat koji bi narušavao nezavisnost Javnog servisa. Ovo je partnerski odnos i nikome nije u interesu da ga naruši - rekla je Kadija. Komentarišući aktuelnu situaciju u Javnom servisu, predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije i generalni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović poručio je juče za Pobjedu da je samo u Crnoj Gori „moguće da Delegacija Evropske unije bude sponzor otvorenog miješanja jedna nevladine organizacije u uređivačku politiku RTCG“.

IZNAJMLJIVANJE

- Samo u Crnoj Gori je moguće da ta ista Delegacija Evropske unije tu istu nevladinu organizaciju sponzoriše, da - kad se već miješa u uređivačku politiku Javnog servisa - usput malo po njemu promoviše i Kodeks novinara. Iako ta ista nevladina organizacija nema nikakve veze sa Kodeksom novinara. Inače je jedina veza pomenute nevladine organizacije sa medijima bila to što je pet godina uspješno dezinformisala građane Crne Gore o iznosima koje država odvaja za medije. Samo u Crnoj Gori je moguće da se na javnom servisu rijetke, brendirane autorske emisije iznajmljuju nekom sa strane, van kuće da ih uređuje za pare. Kako je ovo sve moguće - pitao je Vujović.

Neshvatljivo mu je kako poslije višegodišnjih napora da se poveća budžet RTCG i time stvore uslovi za profesionalan i nezavistan rad Javnog servisa dođe u situaciju da se sada za relativno malo novce ustupaju pojedine emisije nekim nevladinim organizacijama.

- RTCG je u istom periodu sklopio više ugovora o saradnji sa različitim nevladinim organizacijama, ali je samo jedna dobila ekskluzivno pravo miješanja u uređivačku politiku Javnog servisa. Postavlja se pitanje zašto samo jedna? Da li ovo znači da će i drugi, ne samo nevladine organizacije, moći za pare da uređuju Javni servis. Šta ako su i pojedine političke partije zainteresovane za sličnu „misiju“? U Crnoj Gori su odavno pobrkane mnoge kategorije, ali ovo što se posljednjih dana dešava prevazilazi sve - istakao je on.

Potvrda uticaja na sadržaj emisija

Da CGO ima uticaj, zahvaljujući Ugovoru sa Javnim servisom, na sadržaje emisija očigledno je i letimičnim pregledom Fejsbuk stranice ove nevladine organizacije. Oni reklamiraju priloge u emisijama RTCG koji su odrađeni shodno preporukama ove nevladine rganizacije i, prema ugovoru, ne mogu biti emitovani bez pismene saglasnosti CGO. Od više slučajeva, objavljujemo tri skrinšota koja potvrđuju uticaj na sadržaj emisija TV Magazin i Replika.

Komentari: 5

Vanja

27. 04. 2018 - 07:36

Rankova tv,sto se tice noviteta na RTCG,jedino primjetno da je Kadija popravila stil,ko joj je stilista,ima se moze se.TVCG nadam se da ce ova vodeca garnitura na drzavnoj tv trajati isto kao i R Krivokapic privezak.
New Jork Times

27. 04. 2018 - 08:00

Svaki novozaposleni novinar New Jork Times zaključuje ugovor u kojem piše da ni jedno slovo ne može napisati osim na blokovima sa logom kuće. Svaka zapoisana riječ je vlasništvo matične kuće i novinar nema nikakvo pravo na svoje zabilješke. Jedan obični gaulajter - šef Misije EU se ponaša kao da je Javni servis njegova prćija. Da zlo bude još već, kopletnom uređivačkom politikom RTCG upravlja jedna intelektualna, moralna i duhovna jadulja - Plagijatorka. Sad se može sagledati ko je stvorio medijskog mondstruma - Orav i Uljarevićka. Ovo što je urađeno sa RTCG nije samo za smjenu uređivačkog tima, nego i za krivičnu odgovornost. Đoko Orlandić
Resenje

27. 04. 2018 - 10:47

svake i najslozenije situacije je na kraju krajeva vrlo prosto.Sustinsko pitanje je da li pravno ili fizicko lice ili bilo koja NVO moze dobiti vrijeme za emisiju na Javnom servisu,ako to naravno plati?Svi zainteresovani u ovoj pravnoj stvari moraju biti isto tretirani.Ko odlucuje o tome?Ko uredjuje takav jedan sadrzaj?Ko snosi odgovornost za ono sto ce biti prikazano?Sada imamo primjer CGO,a sjutra ce biti i drugih zainteresovanih za plasiranje sadrzaja koji oni misle da su bitni.Ovo je vrlo ozbiljna problematika koju Savjet i menadzment moraju detaljno formulisati i pretociti u zakon ,pravilo .Sve ostalo je improvizacija.
Borko

27. 04. 2018 - 17:32

Interesantan projekat u svim formatima emisija gosce Uljarevic i Nenezic. Je li ovo koncept da one dobiju promociju na RTCG o trosku EU
CG

28. 04. 2018 - 05:25

Ovo nema veze s mozgom! "Zvijezde Granta" odobravaju što će se emitovati na javnom servisu!? Kakva je korist ako se politički uticaj zamjenjuje uticajem interesnih grupacija, kakav je CGO i beskrupulozna Daliborka Uljarević? Sjaši Kurta, da uzjaše Murta! Ili možda treba vjerovati Daliborki na riječ? Kako da ne...
Novi komentar