Vlada usvojila prijedlog izmjena zakona o planiranju i izgradnji

Za priključenje nelegalnih objekata do osam godina zatvora

Vlada je juče usvojila prijedloge izmjena zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojima se zabranjuje priključenje na infrastrukturu nelegalnih objekata, odnosno neprijavljenih gradilišta. 
Objavljeno: 27. 04. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Između tri mjeseca i osam godina zatvora dobiće onaj ko priključi ili dozvoli da se na infrastrukturu priključi gradilište, objekat u izgradnji ili izgrađeni objekat, za koji nije podnijeta prijava građenja, dokumentacija, odnosno građevinska dozvola za složeni inženjerski objekat.

U Krivični zakonik se sele još neke prekršajne odredbe iz zakona o planiranju i gradnji za koje je bila predviđena novčna od pet do 40 hilhada eura. Zatvorom od šest mjeseci do pet godina kazniće se ko započne građenje bez prethodne prijave i dokumentacije, ili gradi objekat suprotno revidovanom glavnom projektu, odnosno odluci nadležnog organa o zabrani građenja. Kazna od jedne do osam godina zatvora sleduje onoga ko započne izgradnju složenog inženjerskog objekta bez građevinske dozvole ili gradi objekt suprotno dozvoli i revidovanom glavnom projektu, ili odluci o zabrani građenja. Usvojena je i informacija o davanju saglasnosti za potpisivanje aneksa sporazuma između Evropske investicione banke i Željezničke infrastrukture.

Izmjenama se pristupilo zbog smanjenja obima izvedenih radova, kao i zbog formiranja odvojenih preduzeća „Željeznička infrastruktura“ i „Željeznički prevoz “, zbog čega je ŽICG prestala da kontroliše 40 odsto vrijednost i projekta. Izmijenjena je i odluka o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata, radi sprečavanja odliva sirovine namijenjene sektoru prerade i snabdjevanja građana drvetom za ogrijev.

Mugoša i Maksimović direktorice direktorata

Za sekretara Ministarstva finansija imenovan je Goran Petrović, a za direktore direktorata Snežana Mugoša i Ivana Maksimović. Za v.d. generalnog direktora Direktorata u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva imenovana je Maja Mijušković.

Komentari: 1

TRAGOM TRAGEDIJA

27. 04. 2018 - 08:44

A ako nam za priključa neko uzme 3000 ili 3500 eura, ranije je bilo i po 5000 maraka, sta onda ,ko ide u zatvor ,, Ovo je bila ustaljena praksa na PRIMORIJE ,najvise smo placali mi sa SJEVERA I RUSI PRIKLJUCKE ,,
Novi komentar