Zbog opasnosti od ometanja istrage

Tužilaštvo predlaže pritvor za Dudakovića

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH predlog za određivanje mjere pritvora ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 12 osoba, koji su uhapšeni zbg sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima, kao i nad bošnjačkim civilima i pripadnicima armije nekadašnje Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna".
Objavljeno: 28. 04. 2018 - 18:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mjere pritvora su predložene zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni ratni komandant Petog korpusa Armije BiH i još 12 osoba Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima tokom operacije "Sana" u zapadnokrajiškim opštinama u jesen 1995. godine, ali i nad bošnjačkim civilima i pripadnicima armije nekadašnje Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna", koji su bili lojalni Fikretu Abdiću.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je hapšenju prethodila dugotrajna istraga, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina komadadokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije.

Foto: Kurt SCHORK/AFP

Komentari: 3

Osmogrk

28. 04. 2018 - 19:34

A je li taj covjek ziv? Njegovo ime sam dobro zapamtio jer od 1993 do 1995 srbocetnicki mediji su svaku bogovjetnu noc javljali da je razbijen i unisten 5. korpus armije BH kojim je komandovao Atif Dudakovic. Svo vrijeme rata djelovao je u potpunom okruzenju. Srbi ga ne uhvatise a sad to uradi SIPA.
@

29. 04. 2018 - 10:01

Njega racunaju medju najboljim zivim generalima.Protiv njega su ratovali Hrvati Srbi i Muslimani Babovi iz Kladuse.Stvarno je stalno bio u okruzenju ali na kraju su Ameri morali da ga zaustave kod Banja Luke inace bi se zaustavio u Kragujevcu.Pandam njemu je Ratko Mladic koji je imao svo naoruzanje SFRJ na raspolaganju i nije ni jednu jedinu pobjedu izvojevao ni protiv Muslimana ni Hrvata a mi ga slavimo kao heroja.Sto se zlocina tice ako ih je Dudakovic pravio neka i odgovara jer je sam sebe unizio.
lolo

30. 04. 2018 - 21:43

Heroj rata u BiH, jedan od njih, mozda najveci, tu nema mnogo price. Naravno ukoliko se dokaze da postoje organizovani zlocini i sl treba da osgovara ali sam ja ubijedjen da ce ovo bit prica ka sa Ganicem ili Divjakom da ne kazem Gotovinom i topnickim dnevnicima :)
Novi komentar