Komentar

Mi, volovi

Tužilaštvo tvrdi da nije uvreda, ni govor mržnje, kad nam Amfilohije kaže da smo volovi. E, svaka čast crnogorskoj državi. Ne znam samo da li ćemo sada morati mijenjati i grb i himnu, pa da umjesto dvoglavog orla stavimo „Red Bull“ logo, sa ona dva bika u sudaru. A u himnu da ubacimo ono „Poji Risto volove na reci, o dešnjaku kandilo mu zveči“ 
Objavljeno: 29. 04. 2018 - 15:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Valjda smo svjesni da smo odnedavno, nakon umovanja Osnovnog tužilaštva sa Cetinja, i oficijelno postali volovi. To što nas je Amfilohije, svetosavski Apis, u svome liturđijskom avetanju nazvao volovima, za tužilaštvo nije uvreda i govor mržnje, već izgleda sušta istina. Ili, možda, u tužilaštvu dumaju da je, nakon Apisovih epiteta Crnogorcima da su nakot i kopiljani - za koje nije kažnjen - ovo o volovima djeluje umiljato i benigno.

Čak i Apisovi pokrovitelji Rusi, i u najvećoj ljutnji, obraćali su nam se sa više poštovanja. Na primjer, ruski ambasador u Srbiji je našu prozapadnu politiku nazvao „majmunska posla“. A majmun je primat bato, i daleko inteligentniji od vola. Mislim da bi se Apis bik morao usaglasiti sa pokroviteljima, ako već ne može sa nama. Nije više bitno šta mlati pop, nego kakve posljedice proiznovodi ,,novonastali“ crnogorski identitet.

Bio sam na velikom iskušenju prošle sedmice u Tivtu na promociji knjige „Crnogorska teokratija“ profesora dr Radovana Radonjića u kojoj sam i ja imao čast i zadovoljstvo da sudjelujem. I pored sve časti i zadovoljstva, osjećao sam se zbunjeno zvog svog novog identiteta. Bio sam nervozan i nisam znao kako da pozdravim publiku. Da kažem dobro veče, djelovalo bi „ljudski, odviše ljudski“, čak pretenciozno za jednoga vola.

Da im doviknem: muuuu? Nijesam htio, bojao sam se da ne uvrijedim te divne ljude. Osim toga, u mome eseju dotičem neke istorijske i filozofske činjenice i fenomene, a ne znam da li mi to priliči. Jer, još su stari Rimljani rekli „Quod licet Iovi non licet bovi“, odnosno što priliči Jupiteru ne priliči volu. I onda se sjetih da sam kad sam pisao esej dok sam još bio zvanično vuk gorski - a odluka tužilaštva nema retroaktivno dejstvo - te mi se vrati samopouzdanje i lijepo oposlih zadaću.

Ali, odluka državnog organa, tužilaštva, je odluka države. Nije, dakle, tvrdi država crnogorska, uvreda kad nam Amfi zaljašti da smo volovi. E, svaka nam čast. Ne znam samo da li ćemo sada morati mijenjati i grb i zastavu pa da umjesto dvoglavog orla stavimo „Red Bull“ logo sa ona dva bika u sudaru. Pa himna! Valjalo bi da ubacimo ono „Poji Risto volove na reci, o dešnjaku kandilo mu zveči“.

Biće tu i troškova te je pod hitno potreban rebalans Budžeta. Matica crnogorska do sada nas je obasipala knjigama, časopisom, izvještajima sa naučnih skupova i raznim saopštenjima... Sada je složenija situacija. Trebaće tu sijena, đeteline, zobi, preparata za pelcovanje, a sve to košta. Jer šta će volu saopštenje ma kakve sadržine bilo. Stoga treba uvećati budžet Matice.

Tješi me samo činjenica da smo, i ovako rogati, nedostižni za one Ristove sljedbenike, odrasle u glibu vjerske i velikodržavne laži i vjekovnog ropstva.

Osokoljeni Apisovom nekažnjivošću, budvanski vodozemci iz brloga lokalne vlasti pokrenuše proslavu stogodišnjice porobljavanja Crne Gore. Izlijepiše duž magistrale o narodnom trošku neke nadrealističke bilborde ljigave, slugeranjske, izdajničke sadržine i estetike. Na to budvanski DPS „kliknu ka’no soko sivi“ i usprotivi se postavljanju laži-bilborda. Izgleda da im je opozicioni status izoštrio montenegrinski filing i identitetski damar. Dok su vladali i valorizovali, ignorisali su naše proteste protiv laži-ploče iznad Veljijah vrata, te su je naši mangupi morali gađati kesama sa farbom. A sad su se uskočoprčili i ne pamtim ih ovako žestoke. Nakratko pomislim da smo možda trebali cijeli DPS gurnuti u opoziciju, pa bi onda žešće branili naš nacionalni identitet.

Ali, samo nakratko. Jer čim bi ponovo došli na vlast opet bi ih bolio đokica za identitet, kao što ih boli i sad dok su na vlasti. Ne znam kako ih nije sramota: i da jesmo volovi, nismo baš toliko blesavi. U međuvremenu Pančo Vila ponovo jaše kroz Budvu. Pogodili ste, mislio sam reći gradonačelnik Krapović ponovo huliganiše oko izbora po ulicama. Može im se. Policija ne podiže pendrek bez jakoga povoda, poučena tužbama sa demonstracija, a DPS-ovci su toliki junaci da ne mogu odbraniti ni svoje štabove i aktiviste, a kamoli nedužne građane glasače.

I nije to samo budvanski slučaj već opštecrnogorski. Velikosrpska opozicija je toliko angirna da Knežević ne može ni jednu progovoriti bez erotskih verbalnih nasrtaja na tužiteljke, poslanice i slično. Bečić najavljuje da će se pred izbore pojaviti montirani klipovi erotske sadržine sa njegovim saradnicima u akciji „od vrata do vrata“. Sve okolo nas politički seks na eks. Samo nema najava erotskih klipova sa DPS-ovcima. Zadnji je davno bio sa jednim DPS-ovcem spuštenih gaća u glavnoj ulozi. Pa dobro, depeesovci, krešete li išta osim nesretnih građana koji vas glasaju? Ili je valorizacija resursa uticala na potenciju.

Komentari: 35

Boban Bg

29. 04. 2018 - 16:19

Pozdravlja te manjinski vo iz Belegiša. Moraćemo i mi da nacionalni savjet preimenujemo u Nacionalni savjet volova, mada je to odavno
Vjetar

29. 04. 2018 - 16:26

Dobro Vi, gospadine Pustahija, zborite, no nemate kome.
Žika Guslar

29. 04. 2018 - 16:31

A nasmija me majstore! Svaka čast.
Pustahija Milorad

29. 04. 2018 - 17:29

Žiko,Žiko! Nadam se da ćeš ti sjutra mene nasmijati jer mi se nešto stendžerilo.Dakle duguješ mi dobru zajebanciju.
Žika Guslar

29. 04. 2018 - 17:48

Će bude, majstor Milorad. Će bude.
Sala mala

02. 05. 2018 - 14:31

Pustahija, 'esi li hercegovacka ili crnogorska volina, pravo reci!
Bakica

29. 04. 2018 - 16:51

Suze su me oblile.Tekst je odlican.Jos smo dobro prosli mogao je reci I da smo magarci.Sto sve tolerisemo Apisu a bogami I vlasti koja ga nesto tetosi.Upitam se ima li u ovoj zemlji Crnohoraca.
nebon

29. 04. 2018 - 17:10

Odlican tekst. Mislio sam dosad da smo ovce. Ali u pravu je sotona: bas smo volovi
Vlaški predjeli

29. 04. 2018 - 17:12

Nije Risto Sotona pri svijsesti, oprostite mu, nezna šta radi!
Čaj u 11

29. 04. 2018 - 17:22

Najbolji analitičko-satirični prikaz naše otužne zbilje koji pročitah u posljednjoj deceniji. Pustahija iz teksta u tekst preskače ljestvicu koju je sam visoko postavio.
kafa u 12

30. 04. 2018 - 10:42

Tekst je top, ali bolje da nista ne preskace. Spale su mu naocare kad je zadnji put preskakao
Komsija

29. 04. 2018 - 18:11

Samo da vladaju...mogu slušati i pola himne...i sa grbom bez zastave i table osvajačima i crkvu na Rumiji..I da Anfilohije kune i preklinje...i da knjiže u katastarnaše brastvenicke crkve po katunskoj . ..sve može ali da vladaju. Mogu i CG uknjižiti. Tanko je ovo g.Puštanja, možete vi i bolje.
Komsija

29. 04. 2018 - 18:59

g.PUSTAHIJA........ .
preferans

29. 04. 2018 - 18:50

Vidiš li sad, poštovani Milorade, da nije bila partija PREFERANSA no magaraca...
VO IZ BEOGRADA

29. 04. 2018 - 19:31

Što se toga tiče Amfilohije ne griješi mnogo ,jer pola stanovništva u Crnoj Gori ima goveđu svijest.Polovina se zdušno bori protiv države ,a sami vidite da imamo i goveđe institucije.Na sledećem popisu očekujem da većinska populacija budu goveda pa da ukrđeni složno ričemo!
L Dabanović

29. 04. 2018 - 20:01

Te tvrdnje tužilaštva su očevidni simptom-da su se obilato zajazili otrcanim srpstbom naroda Srbije.To se se isto ośeća i u vrhove crnogorske vlade i države.Zna se ko je kome tu otrcanu zajaženost prenijeo-ali njima to služi za ono istrošeno obostrano pravdanje-nijesamo mi to su oni.A i svi znamo da je taj simptom samo jedna uspješna vakcina-očistit CPC od otrcanog srpstva i okadit je da joj se vrne onaj odavnina istinski miris crnogorskog hršćanstva.Dok vlast i tužilaštvo nepotegnu za ovom vakcinom nemože im se ništa vjerovat pa i kad prevale preko usti-mlijeko je bijelo.
A đe si L Dabany..

11. 05. 2018 - 10:08

...ali ti se jopet zgadilo na onaj grob Njegošev na Lovćenu-ka ptije dbije tri godine...?
Samo non stop sprdnja donosi

29. 04. 2018 - 20:57

Rezultate! Mi moramo izlagati DPS i sve ostale partije SPRDNJI non stop ako ne rade svoj posao. Oni na to nemaju odgovor i zato ce im ta sprdnja biti motivacija da rade svoj posao! Gospodine Pustahija, svaka vam cast na jos jednom vrhunskom clanku.
RODOM CRNOGORAC

29. 04. 2018 - 22:47

Митрополит Амфилохије: - "Кад бих био против Црногораца, ја бих био против самога себе" -----> "Amfilohije Radović ipak PRIZNAJE da je rekao da su Crnogorci komunistička kopilad" ... i opet ga nece i nemogu ga "ofecijalni volovi Osnovnog suda" oboriti presudom, to moze samo Lucifer da izvede ... RISTO SOTONA - RISTO SOTONA - RISTO SOTONA
vo

30. 04. 2018 - 00:07

Strasbur ostaje jedina nada da vratimo ukradeno
Zoran beograd

30. 04. 2018 - 00:44

Odličan tekst milorada pustahije.
RODOM CRNOGORAC

30. 04. 2018 - 05:32

"To što nas je Amfilohije, svetosavski Apis, u svome liturđijskom avetanju nazvao volovima, za tužilaštvo nije uvreda i govor mržnje, već izgleda sušta istina. Ili, možda, u tužilaštvu dumaju da je, nakon Apisovih epiteta Crnogorcima da su nakot i kopiljani - za koje nije kažnjen - ovo o volovima djeluje umiljato i benigno." + "Ali, odluka državnog organa, tužilaštva, je odluka države. Nije, dakle, tvrdi država crnogorska, uvreda kad nam Amfi zaljašti da smo volovi." = SVAK JE RODJEN DA JEDNOM UMRE, CAST I BRUKA OSTAJU DOVIJEKA !!!
RODOM CRNOGORAC

30. 04. 2018 - 05:57

Potonja noć ... ja ne želim drugi dom ja sam vjeran domu svom .. pričaj majko kaži mojoj đeci da nisam dao svoju zemlju đe su naši preci ... Jednom zora ce svanuti, novi dan u 1 000 boja goro moja ... Provedri mi vise moje GORE CRNE .. i zora ce doc a zora ce doc ... iznad nasih glava Krstas se viori srce gori Crnoj Gori ... srdacan pozdrav braci ispod kapelice dje ne radja majka izdajice. OJ´HA
danilo s.

30. 04. 2018 - 08:50

Hvala g.Pustahiji. Nasao je najbolji put kako da se ova nasa “naci-boljka” umiri. Odgovor je jednostavan - u satiri. Njima samo sprdanja moze poremetiti cvrsta ubijedjenja i vjerovanja. Na istinu – kao i na cinjenice - su imuni. Otupjeli su od vjekovnih lazi. Ali, njihovim “svetim (veljesrpskim) kravama” crnogorski “volovi” mogu odgovoriti samo za-jebancijom. Problem svih “pravo-vjernika” je sto nemaju smisla za humor. Pa strasno pate kad se neko smije njihovim velicanstvenim glupostima. Najzad mogu da vide svoje ruzno lice - u “iskrivljenom ogledalu”?
Amfilohije se u Crnoj Gori..

30. 04. 2018 - 11:45

...teke pojavio na božić 1991 godine-a "lijepi,pametni i znaveni volovi u onoj Slobinoj ABejanju-1988/1989 kad su spašavali "srpstvo i kosovo"..? Pa ti viđi Milorade za koga si i zbog goga si napuštio rodnu Bosnu /nekad ponosu/-i presekao se u zavičaj predaka-u gornjo donju bandu od Grblja-Svetogoru...?Potonja pamet ..mmm pod rep-aši?
Pustahija Milorad

30. 04. 2018 - 15:48

Jole ohladi malo.I Hegela sam po nešto shvatio a tebe ne mogu nikako. Duboka je svaka hercegovačka lukava mudrolija. Zapamti dobro rođen sam u Nikšiću i tek sa šest godina odselio u Sarajevo. I da mučiš, ja sam se vratio odakle sam a ti si nam uvezao Hercegovce u Boku i sad Srbuj ali bez pretvaranja.
ohladim se da ti se zakunem..

11. 05. 2018 - 10:49

...kad mi na um padne- sesjetim "Cenjskoga srbovanja i Grbaljskoga crnogorčenja"-zarad njenog veličanstva sobraznica-un arodnu poznate blznice..preseljeni centar za preživljavanje- iz moždana? Primi iskrene pozdrave -od Jola Jordana Drinjaka iz rodnog mu Prčnja đe ga je rodila čistokrvna Crnogorka iz Plemena Njeguša-kojisu stvarali današnju našu a i "vašu od skoro"Crnu Goru-koji je smogao snage -"u eri veljega srbovanja-rata za mir-i ponsnog isticanja na srpskog porijekolo i crnogorsku državnost"-da vašim vlasnicima vaših VASA VACUA-kaže ne gospodo-Jole nije nikada služio gorega od sebe! Pa sam ,za tvoju informaciju-i 1.11.1991.god.napuštio mjesto prvog čivjeka Sekretarijata za NO opštione Kotor-i ostao na ulicu sa petočlanom porodicom-dok ste vi "skorjevići "crnogorci" šemenili one krave u Konavle i palili,pljačkali sve za i u slavu "spasa srpstva i koosova-dragi Milorade!!!
BODIN

30. 04. 2018 - 20:35

Milorade bekrijo -zašto se ne zapitaš zašto Amfilohije uvijek pred izbore nađe neku temu koja odgovara recimo velikom donu-M. Korleoneu.Ništa nije slučajno ni Limenka na zemlji ni na Rumiji ni Diznilend crkva pod Momišiće a što ne pomisliš na pravu i svetu CPC a ne na ovu koja je sa SPCu šaci jedne politike tj.jednog čovjeka .
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 18:46

Bodin: - "Diznilend" ;)))
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 19:08

Bodin: - "... pod (?) Momišiće ..." Kako to mislis, kad zboris "pod" Momišiće? Znas li ti zapravo da geografski polozaj ovoga starog prigradskog naselja jos iz srednjeg vijeka (koje je danas integrenisano u samom glavnom gradu Podgorice, jer ekspanzija gradnje grada se siri u tom pravcu), sirila se u ziratnu zonu svota atara, na koju se nadovezivao komunicni pojas ispase obalnom dionicom Morace od Vezirovog mosta/ most Vaka Djurovica do gotovo nasprem usca Ribnice u Moracu koji se dalje prema jugu i zapadu sirio kao Momišićko polje ka atarima Gornje Gorice, Tolosa i Vranica.
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 19:21

Bodin: - "... pod (?) Momišiće ..." Kako to mislis, kad zboris "pod" Momišiće? Ukljucujuci i znatan istocni dio Malog brda atar sela je u medjuratnom periodu zahvatao povrsinu od ca/ oko 5 km2. Medjutim pocetkom 1960:tih naovamo, velicina atara Momisica izracunata je na 300 hektara, odnosno nesto vise od 3 km2.
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 20:51

Bodin: - "... pod (?) Momišiće ..." Kudj mislis da bi Momišićani koji su nekad drzali brojnu stoku sa 4.000 grla, dje bi s njom? Zahvaljujuci u prvom redu pomenutim komunicama, kao i pasistima u ljeskopoljskom lugu, dje je bilo dovoljno trave i dosta vode. A ne, no bi s tom brojnom stokom posli u tudje u ""Diznilend" ;D
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 21:59

@ Bodin: To "pod", sve se ubrajalo u posebno selo i pleme Momišići, koje se isticalo kao jak kulturni centar i bira okolna bratstva koja su se rado sklanjali pod zastitu mocne lavre, odnosno zastita za okolna plemena i bratstva ! Tu je odma uz "Diznilend" staro Momišićko groblje (!), sto je bivsi gradonacelnik unistio izgradnjom i otvaranjem Dalmatinske ulice. Tu su se Momišićani od srednjeg vijeka do medjuratnom periodu osobito bavili vinogradarstvom, kasnije i proizvodnjom duvana. Tu su nekad bili i porodicni posjedi gospodara Zete, dinastije Crnojevica! Pozdrav, alijas Bodinu.
Савле

03. 05. 2018 - 09:15

А да се Пустахија позабави једном другом опасности: https://www.facebook.com/uzivo.hrvatska1/videos/1412894648824474/?hc_ref=ARTCcG4DA3Fl_cF-JhCTVTwjrL-RQU425kTOvmw5kxSRcz9zlywEi4Vx0zlRrWsW1LQ&fref=gs&dti=1404920699552772&hc_location=group која нам више пријети. Тепају јој "бијела куга"!
Meštar

22. 05. 2018 - 22:59

Bravo Majstore!
Novi komentar