Završena praktična obuka 40 turističkih vodiča specijalizovanih za glavni grad

Spremni da predstavljaju Podgoricu

Turistička organizacija Podgorice, u okviru projekta prekogranične saradnje ,,RiTour“, upriličila je praktični dio obuke licenciranih turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju glavnog grada. 
Objavljeno: 01. 05. 2018 - 07:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Nakon završenog teorijskog dijela obuke i praktičnog dijela upoznavanja urbanog gradskog jezgra, četrdesetak vodiča iz čitave Crne Gore, zajedno sa prof. dr Radem Ratkovićem sa Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, vodičem sa dvadesetogodišnjim iskustvom Mirom Đukanovićem, predstavnicima TOP-a, direktoricom ,,MNE Projekt menadžmenta“ Sanjom Stupar i arheološkinjom Ivanom Medenicom, tokom cjelodnevnog izleta obišli su atraktivne lokalitete i u okolini grada.

Tura je obuhvatila obilazak Duklje, Meduna i Muzeja Marka Miljanova, Centra za posjetioce u Nacionalnom parku ,,Skadarsko jezero“, vinopodruma ,,Šipčanik“ i popularnih Nijagarinih vodopada na Cijevni.

OBUKA

Navodeći da je ovaj projekat plod prekogranične saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, u okviru IPA projekta koji je finansirala Evropska unija, direktorica TO Podgorice Tatjana Popović istakla je da će edukacija ovih turističkih vodiča dodatno doprinijeti podizanju kvaliteta pružanja usluga u Podgorici i privlačenju većeg broja turista.

- Sigurna sam da će rezultati biti odlični, da će naši turisti moći da angažuju vodiča, a biće urađen i program uz pomoć kojega će moći da vide u svakom trenutku ko je od vodiča slobodan – kazala je Popović. Prof. dr Rade Ratković istakao je da je ovaj projekat intenzivna osnova za bolje predstavljanje Podgorice i obogaćivanje sadržaja boravka turista i poslovnih ljudi koji dolaze u naš glavni grad.

- Ovo je veoma korisna neformalna specijalizacija. Nadam se da će i druge turističke organizacije poći primjerom Podgorice – kazao je Ratković. Ivana Karović sa Cetinja jedna je od onih koji su završili specijalizaciju za turističkog vodiča za Podgoricu.

- Na ovom kursu dobili smo puno novih informacija koje možemo da prenesemo gostima iz cijelog svijeta. Na žalost i moju sramotu, nikada ranije nijesam bila na Medunu. Zahvaljujući ovoj obuci danas sam posjetila i to mjesto. Veoma mi se svidjelo, naročito Muzej Marka Miljanova. To je za mene nešto novo i nastojaću da goste vodim i na to mjesto – kazala je Karović, uz napomenu da su njeni gosti najviše zainteresovani za posjetu Skadarskom jezeru, vožnju brodićem i degustaciju vina i ribe sa ovog područja.

Njen kolega, Podgoričanin Dušan Drakić smatra da je ovaj projekat veoma značajan za Podgoricu, kako bi se ona na pravi način promovisala kao turistički centar. - Veoma nam je pomogao praktični dio obuke jer smo na samom terenu mogli bolje da se upoznamo sa lokalitetima, ali i da uvidimo određene probleme sa kojima se možemo susrijetati i način na koji ih možemo rješavati. Apsolutno sam zadovoljan sa ovim što je organizovano i vejrujem da će Podgorica rasti kao turistički centar – kazao je Drakić.

DUKLJA

Turu, koja je oko 9:30 časova krenula ispred zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta, vodio je najiskusniji vodič u našoj zemlji Miro Đukanović. Arheološkinja Ivana Medenica govorila je vodičima o zanimljivostima ostataka starog ilirskog municipija Doklee. Navodeći da je Duklja značajnija sa istorijskog nego sa turističkog aspekta, Medenica je istakla i to da se ona može uzeti kao središte Crne Gore. Nažalost, pored novih saznanja o Duklji, vodiči su, između ostalog, mogli da se uvjere da na njoj danas nema toaleta za turiste, pa je iskusni vodič Mirko Đukanović mlađim kolegama savjetovao da na to upozore turiste prije kretanja u obilazak.

Sanja Stupar istakla je da će realizacijom ,,RiTour“ projekta biti konkretizovana turistička valorizacija Duklje. Preko tog projekta, pojasnila je, dobijen je novac za postavljanje info-punkta, izgradnju česme i staza za turiste, postavljanje klupa i ograde, što bi trebalo da bude završeno ove jeseni.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 8

đul đoz

01. 05. 2018 - 10:26

vodiči će morati biti registrovani kao preduzetnici i moraće plaćati porez cijele godine iako realno mogu raditi 6 mjeseci koliko traje turistička sezona...prema tome, to neće moći biti sporedna djelatnost kao u mnogim zemljama...
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 10:37

Ajde bice nesto novo i s andjelima dobro je kad ste se s´etili nakon toliko niz proteklih godina, a kvalitet tih "predstravljanja" predostaje da se isproba. Neka je sa srecom !
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 11:27

"Na žalost i moju sramotu, >>nikada ranije nijesam bila na MedunuZahvaljujući ovoj obuci danas sam posjetila i to mjestoTo je za mene nešto novo
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 11:32

"Na žalost i moju sramotu, >>nikada ranije nijesam bila na MedunuZahvaljujući ovoj obuci danas sam posjetila i to mjestoTo je za mene nešto novo
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 11:47

"Na žalost i moju sramotu, >>nikada ranije nijesam bila na MedunuZahvaljujući ovoj obuci danas sam posjetila i to mjestoTo je za mene nešto novo
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 12:07

"Arheološkinja Ivana Medenica govorila je vodičima o zanimljivostima >ostataka >>starog ilirskog
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 12:14

"vodič" ... "vodiči" ... :)))))
RODOM CRNOGORAC

01. 05. 2018 - 12:36

"vodiči su, između ostalog, >mogli da se uvjere< da na njoj danas >nema toaleta za turisteiskusni< vodič Mirko Đukanović >mlađim< kolegama >savjetovao da na to upozore turiste< prije kretanja u obilazak. Sta je ovo??? Turizam ili obdaniste/ zabaviste ;)))
Novi komentar