Pjevač oslobođen optužbi

Sud: Tompsonovo "Za dom spremni" nije podsticanje mržnje

Prekršajni sud u Slunju u Hrvatskoj, oslobodio je pjevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira vezano za ustaški poklič "Za dom spremni" tokom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 5. avgusta 2017, na proslavi godišnjice akcije "Oluja".
Objavljeno: 02. 05. 2018 - 15:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sud je ocijenio da Tompson nije podsticao mržnju pokličem "Za dom spremni". Čitajući obrazloženje presude, sutkinja je navela da je poklič "Za dom spremni" sastavni dio stihova njegove pjesme "Bojna Čavoglave" koju je Tompson sam napisao.

"Nije dokazano da je počinio prekršajno djelo kako mu se stavlja na teret", kazala je sudija ističući da je tokom nastupa na slunjskom stadionu Tompson pjesmu "Bojna Čavoglave" pjevao upravo onako kako je snimljena na više nosača zvuka i da je to utvrđeno pregledom snimaka s nastupa koji je 5. avgusta 2017. održan u Slunju.

"Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uzrujavali građani i nije dokazano podsticanje na mržnju te ga je sud oslobodio optužbe", kazala je sutkinja.

Pjesma izvedena čak 1.700 puta

Kroz dokazni postupak Tompsonov advokat Davorin Karačić isticao je da se pjesma "Bojna Čavoglave" uz stihove "Za dom spremni" izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim stanicama od 1998. do 2017. izvedena čak 1.700 puta i uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

"Pjesma 'Bojna Čavoglave' nikada nije izvedena bez predmetnih stihova, oni su dio zvanično izdatih nosača zvuka Croatia Recordsa i zvaničnog spota uz pjesmu na kojoj su snimke Marka Perkovića Tompsona i njegovih saboraca iz HOS-a, trupa Hrvatskih oružanih snaga, s kojima je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije", rekao je Karačić.

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Komentari: 3

nije to mrznja .ne

02. 05. 2018 - 18:44

Vako veli Tompus publici " Hocemo li onu sto su pivali nasi stari " ? Iz publike urlik odobravanja . Pjeva Tompus a rulja ga prati " U Capljini klaonica bila mnogo Srba Neretva nosila " itd
znaci pored puta

02. 05. 2018 - 18:50

Prolazim neki dan srpskom Ercegovinom prema Stolcu i pratim dvojezicne prometne znake . Kroz Srpsku sve normlno cim izidjes iz RS svaki redom cirilicni natpis prefarban kolko ih mrze a hoce da Srbi sa njima zive .
Veliki patriota

02. 05. 2018 - 20:23

Svaka cast na pobjedi, pa neka cetnici kmece.
Novi komentar