Izetbegović ocijenio

Hrvatska i Srbija su izvršile agresiju na BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izjavio je da su Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da se u toj zemlji nije radilo o građanskom ratu, kako je to nedavno izjavila predsjednica Savjeta federacije Skupštine Rusije Valentina Matvijenko.
Objavljeno: 02. 05. 2018 - 17:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije Ujedinjenih nacija i presude međunarodnih sudova su nedvosmisleno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana", rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Vijesti.ba.

On kaže da je Matvijenko iznijela neutemeljene tvrdnje, kao i da je njen poziv za prenos ovlašćenja s države na entitete protivan Dejtonu.

"Rusija je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi smjela da iznosi stavove protivne tom sporazumu", rekao je Izetbegović.

Komentarišući odnos Hrvatske prema BiH, bošnjački član državnog vrha BiH je ocijenio da se radi o 'paternalističkom odnosu'.

"Ignorišu se naši stavovi i interesi, negira udruženi zajednički poduhvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čiste hrvatske teritorije, Hrvatska nam ne vraća imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi desetinama godina uz simbolične nadoknade", rekao je Izetbegović.

Pri tome je dodao da Hrvatska podržava BiH u evroatlantskim težnjama, investira i olakšava kretanje ljudi i roba.

Izetbegović je zaključio kako su odnosi BiH i Hrvatske 'ambivalentni i kontroverzni', dodajući da bi mogli biti i bolji.

Izetbegović je odgovorio i na pitanje ko će biti njegov nasljednik na mjestu bošnjačkog člana BiH Predsjedništva, ističući kako će predložiti da trenutni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić aklamacijom bude prihvaćen kao kandidat Stranke demokratske akcije za tu funkciju.

Komentari: 6

Dukljanin

02. 05. 2018 - 18:00

Hrvatska ti agresor bila?dati nije Oluje i Hrvatske Bosne nebi bilo .Hrvatska vojska je brobila koridor i usla u Bihac i oslobodila ga ,sa tim sjevernu i centralnu Bosnu dosli su iznad Banjaluke pa su Ameri naredili da se povucu da su zauzeli Banjaluku takozvane republike sumske nebi bilo a tada bi Bosna bila cjelovito slobodna.Hrvatska te Bakire spasila od daljnih genocida i srpske kame a svi mi na balkanu smo pocinuli posto je maestralnom Olujom rat skoncan a velikosrpska ideja porazena.
pile bakirovo .

02. 05. 2018 - 18:26

Suljo ima na netu kako su se dogovarale mape i procenti . Kad su tvoji hanzarlije i crnokosuljasi krenule na BL misleci da stvore jedinstvenu dzamahiriju opomenuti su da se povuku na dogovorenu liniju .
Rognelaže

04. 06. 2018 - 18:56

Pošto si tako upućen u događaje i ratovanje Hrvata i Srba u Bosni, reci nam nešto o selu Ahmići i tamošnjim žrtvama!
To nema ni u fildjan

02. 05. 2018 - 18:34

Bosanski Muslimani artiljerijski su gađali sopstveni narod u Sarajevu da bi za to okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju, rekao svedok. ... Kanadski oficir: Muslimani granatirali svoj narod! ..... Nemere ba cijela Bosna prist Bakiru .
!!MNE4EVER!!

10. 05. 2018 - 09:04

Svi narodi bivse SFRJ su izvrsili agresiju na jednog-drugog. Rekao je dobro onaj Holandjanin iz mirvnog sastava UN snaga tokom rata " There are no good and no bad guys".
Rognelaže

04. 06. 2018 - 18:59

Ti bi da kažeš: "Smiješane najlakše se piju"!
Novi komentar