Mlijeko i mliječni proizvodi

Jedno veliko DA!

Moderna medicina svrstava mlijeko i mliječne proizvode u grupu kompletne ili funkcionalne hrane. Zašto je to tako? 
Objavljeno: 03. 05. 2018 - 00:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju.

Izuzetno je važno da djeca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda, jer u ovoj fazi tijelo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mliječni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.

mlijecno-je-super

Iako mlijeko sadrži oko 87% vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj tijela - ali kada je kalcijuma premalo u tijelu, to može dovesti do usporavanja rasta.

Proteini u mlijeku i mliječnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.

U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovniku uključeno i mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir i razni fermentirani mliječni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše tijelo. Uz proteine, kalcijum, jogurt, kiselo mlijeko i kefir također sadrže bakterije, mliječne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.

mjs-pr-tekstovi-bih-znakovi-projekta

Komentari: 2

Roadster

03. 05. 2018 - 16:12

Tekst NE PODRŽAVA istinu o mlijeku 2% Ako baš hoćete da pročitate šta mlijeko radi našem organizmu: https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/02/27/skrivene-tajne-o-mleku/
Tara

03. 05. 2018 - 21:30

Imas pravo...kravlje m slatko mlijeko-po crnogorski"varenika"je nezdrava. u odnosu na kozje ili ovcje mlijeko.. Kisjelo mlijeko je vec drugo..!
Novi komentar