Nastavak suđenja za pokušaj terorizma

Brajan Skot danas o ponudi koju je dobio za 16. oktobar

Svjedočenje Amerikanca Brajana Skota, bivšeg operativca CIA i vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik difens frup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda, koje je planirano za danas putem video-linka u podgoričkom Višem sudu, trebalo bi crnogorskoj javnosti da razotkrije detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.
Objavljeno: 03. 05. 2018 - 08:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Skota je za ovaj posao, septembra 2016. godine, kontaktirao Džozef Asad, vlasnik kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva.

Od Skota je traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a sa platoa ispred Skupštine na sigurnu lokaciju, kada krenu sukobi ubačenih demonstranata i policije.

Oprema koja je tražena od Brajana Skota, radi zaštite okupljanja Demokratskog fronta 16. oktobra, koristi se uglavnom u akcijama špijunsko-diverzantskog tipa: upotreba uređaja za detekciju nadzora i ometače praćenja signala, ali i detaljan plan evakuacije i izvlačenja ekipe iz reona zgrade Skupštine u okolinu Podgorice...

Poznato je da je kompanija Patriotik difens odbila ponuđeni angažman, ali nema preciznih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Iskaz koji je Skot dao pred američkim istražiteljima, odbrana okrivljenih u slučaju pokušaja terorističkog napada je na jednom od ranijih suđenja pokušala da ospori zbog formalnih nedostataka.

Branilac jednog od optuženih lidera DF-a Milana Kneževića, advokat Dušan Radosavljević iznio je niz primjedbi na iskaz Brajana Skota, koji je dao agentima FBI-ja na zahtjev crnogorskog tužilaštva.

Ukoliko Brajan Skot ponovi putem-video linka ono što je prethodno rekao agentima FBI-ja, napori advokata Radosavljevića da se raniji iskaz bivšeg operativca CIA izuzme uz spisa predmeta su bezrazložni. 

Komentari: 1

Boga mi dugo su...

03. 05. 2018 - 12:20

...ga pripremali-dok nije ukabulio kako mora da svjedoči-na čistom maternjem jeziku.? Kontam da zbori-čita-piše i crta..tušem u kojem je rođen-a po rođenju okupan u bezbojni lak...? Koje je narodnosti..?
Novi komentar