Osvrt

Vratiti oteto

Polovinom marta ove godine poslao sam tekst beogradskom Danasu, kao dnevniku sa kojim sam nekada na obostrano zadovoljstvo sarađivao, sa namjerom da upoznam javnost u Srbiji sa suštinom Amaneta i da razjasnim uvriježeno pisanje kako neko nešto nekome otima u Crnoj Gori. 
Objavljeno: 03. 05. 2018 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javnost u Srbiji se o svakoj inicijativi u Crnoj Gori koja ima cilj uređenje odnosa u sferi nasljeđa, bilo da se radi o istorijskom ili sakralnom, informiše kao o otimanju srpskog nasljeđa, podižući uvijek tenzije, ne obazirući se na činjenice, bilo formalno-pravne, bilo istorijski utemeljene. Kao neko ko vjeruje da odsustvo dijaloga i poštovanja činjenica vodi ka iracionalnim i konfliktnim posljedicana, u najboljoj namjeri sam iznio više nego uvjerljive dokaze da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nema nikakve dokaze vlasništva za većinu objekata sakralnog nasljeđa. Makar onih koji nijesu proizvod voluntarizma sudova u potonjih deceniju-dvije.

IstorIja

Nema potrebe dokazivati da je u knjaževini/kraljevini Crnoj Gori vlasništvo nad crkvenom imovinom bilo u rukama crnogorskih vladara, odnosno države.

Recimo, Skupštinom glavara, održanom 1868. godine na Cetinju, objekti i imovina se predaju „upravi preosvećenog G. Ilariona (Roganović) sadašnjeg Mitropolita crnogorskog“, s tim „da glava crkve pod bilo kakvim izgovorom, bez znanja vlasti, ne može ništa prodati, promijeniti ili darovati od onoga što crkvi prinadleži“ („Orlić“, 1869. str. 62. i 63). Pravo upravljanja, ne i vlasništva, potvrđuje član 719. Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru od 1888. godine, u kome se kaže: „Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se prodavati ili inače ustupati bez naročitog dopuštenja državne vlasti“.

Status upravljanja državnom imovinom potvrđuju i crkveni akti - Ustav Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori, od 12. januara 1904. i Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori, od 14. januara 1904. godine. Uostalom, i Milan Piroćanac, kojeg je Ilija Garašanin, tadašnji predśednik srpske vlade, uputio na Cetinje da izvidi ima li bilo kakve podrške kod Crnogoraca za tzv. veliku Srbiju (upravo se taj izraz koristi za „našu stvar“), piše o neprikosnovenoj volji „gospodarevoj“ kada je u pitanju crkvena imovina i crkva.

Slično govori i zahtjev Mitrofana Bana, potonjeg crnogorskog mitropolita do obnove Crnogorske pravoslavne crkve krajem XX stoljeća, da bude sahranjen u porti Cetinjskog manastira, koji mu kralj Nikola I nije odobrio. Odobrili su mu oni koji su ukinuli CPC.

Takozvanim ujedinjenjem pravoslavnih crkava 1920, slučajno ili ne, imovina CPC nije uknjižena na novoformiranu SPC (ne postoji nijedan dokument, čak ni u obimnoj arhivi Ministarstva vera KSHS), već je i dalje imala, formalnopravno, nepromijenjen status korisnika objekata i imanja. Nakon 1945. godine, crkvena imovina je vraćena državi Crnoj Gori. SPC, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori, dobijaju status „zaštićenog korisnika“, što je bio čest status u to vrijeme i kod korisnika druge vrste objekata, posebno onih koje je država rekvirirala, što ovđe nije slučaj.

Francuska

Nije nepoznato da ogroman novac prihoduju eparhije SPC u Crnoj Gori, i to zarađujući na objektima koji su oduvijek bili u vlasništvu države. Na te prihode ne plaćaju nikakve dažbine državi, niti je moguće utvrditi koliko i po kom osnovu se sliva novca u kasu SPC, kao i kuda taj novac odlazi. Da ne pominjemo investicionu i djelatnosti koje nemaju nikakve veze sa vjerskim karakterom crkve.

Država mora ozbiljno da se zamisli nad inicijativom Amaneta, ne samo zbog toga što je to građanska inicijativa, već i zbog više nego opravdanog razloga da se pravično i u skladu sa pravnim normama razriješi situacija u kojoj država nema kontrolu nad prvoklasnim istorijskim nasljeđem i resursima koji zauzimaju veliki dio teritorije Crne Gore.

Nema logike u tome da tako veliki dio teritorije kontroliše organizacija koja pripada drugoj državi i koja, čak, nije ni registrovana u Crnoj Gori.

Ako je jedna Francuska, kojoj se sve može spočitati samo ne da nije demokratska zemlja, dekretom preuzela sve sakralne objekte kao svoje vlasništvo, sve vjerske službenike registrovala kao zapošljene u administraciji, a sve prihode od vjerskog turizma i trgovine relikvijama kao dio budžeta koji se koristi za održavanje i izgradnju vjerskih objekata, onda ne postoji nijedan razlog da Crna Gora ne učini nešto slično. Tim prije što formalnopravno jeste nominovana kao vlasnik sakralnog nasljeđa.

Takođe, na takav način bi se održavalo i rekonstruisalo postojeće nasljeđe u skladu sa civilizacijskim i normama kojima se štiti istorijsko nasljeđe, a i spriječila dalja gradnja rogobatnih i kičastih zdanja koji ruže i ambijent i predstavljaju ruganje tradicionalnoj gradnji.

Ne znam treba li reći da tekst nije objavljen u Danasu. Nije teško pomisliti kakav bi bio odnos drugih medija u Srbiji prema ovom pitanju. Budemo li se obazirali i očekivali razumijevanje sa te strane, uzalud ćemo čekati. Neke stvari se moraju uraditi bez obzira na očekivane i nedobronamjerne reakcije.

Komentari: 29

Читај Слободане, читај!

03. 05. 2018 - 08:51

Србија је у средњем вијеку била једна од најразвијенијих земаља у Европи, а Жупа будимљанска једна од најразвијенијих области срењевјековне Србије. Своју задужбину Ђурђеве Ступове подигао је Господар Будимља, жупан Стефан Првослав, син Великог жупана Тихомира, а синовац Немањин 1213. године.У Манастиру, његовој задужбини, на десној страни наоса налази се његов гроб, над којим стоји запис: "Жупан Првослав, син великога жупана Тихомира, синовац светога Симеона Немање и ктитор места сегов". Ктитор је преминуо 6. јануара 1244. године (1174-1244).Манастир је подигнут на лијевој страни Лима, под Растовцем, на заравни која се зове Ступови, одмах изнад ријеке понорнице гдје извире кристално чиста студена вода.
danilo s.

03. 05. 2018 - 10:16

Pa i džamija "Aya Sophia" u Istanbulu je "turska" iako je sazidao Justinian - Imperator Viznatije (kao hrišcanski hram). Treba li je danas vratiti Grckoj?
CCCC

03. 05. 2018 - 19:35

U Izraelu su svetinje svih naroda njihovo vlasništvo.da Srba nema u cg neka imovinom upravlja onda ma koja država tu.
danilo s.

04. 05. 2018 - 08:52

Zaboravljate da je SPC (Srbi) dosla do prava koriscenja crkvenom imovinom u CG Ukazom regenta Aleksandra 1920. - poslije nelegalne i nelegitmne aneksije CG. Dakle, nasilnim putem. Nemam nista protiv da medjunarodni sud donese presudu o pravu vlasnistva države CG nad crkvenom imovinom na njenoj teritoriji. Jedino kada bi SPC bila medjunarodno priznata država (kao Vatikan) mogla bi da traži pravo eksteritorijalnosti na teritoriji CG. Uostalom, neka SPC pokaže pravna dokumenta koja potvrdjuju da su oni vlasnici crkvene imovine u CG. No, tragedija je da država CG (vlast) izgleda nema ni hrabrosti, ni “političke volje”, da raščisti ovo pitanje?
Mišo

03. 05. 2018 - 10:19

U istoriji čovečanstva ne postoji dinastija u kojoj toliko dominiraju psihopate kao što je to slučaj kod Nemanjića. Od njih tridesetak samo jedan nije svetac, Dušan. Ostali, kako koji umre onaj živi na vlasti ga proglasi za sveca. Nemanjići nemaju ko nije svetac. Jedino su Dušana popovi kaznili jer je pokušao kroz Zakonik da umiri tu razmaženu, pokvarenu, pohlepnu stoku. Imaju i Crnogorci sličan primer, ali ga ne prepoznaju. Petar I Petrović se još nije ni ohladio a Rade Petrović Njegoš, veliki Srbin, ga je za sopstvene potrebe iz čisto političkih razloga učvršćivanja lične vlasti, proglasio za sveca i gradnjom kapele na Lovćenu seo na glavu Crnogorcima za sledećih 130 godina, "vičući" na sav glas, gledajte Crniogorci, ono su vam gore Petrovići. I još, u svojoj poznatoj "skromnosti" ih je zavetovao da ga tegle na vr' Lovćena i tamo sahranjuju. Da ne dužim Crna Gora ima sve da vrati u svoj posed i okrene se jedinoj pravoj istoriji koja počinje 13. jula 1941. godine.
lolo

23. 05. 2018 - 21:51

I sto je pjesnik htio da kaze?? Da je recimo franjevacki manastir i zemlja na Lopudu kod Dubrovnika nasa jer je podiga Bodin Vojislavljevic, ili da je Alhambra alzirksa ili Marokanska? Sve sto je oteto mora se vrartit, to je pravica, ne mozes kontra toga. Jedino Serabi tvrdoglavo i uporno pokusavaju. A ovo jedna od najrazvijenijih drzava to pricajte izmedju sebe kad se popjanite haha Ostavili ste Kotor da bi vam ko ima knjige pisat. ajde vozi!
nikšićanin

28. 05. 2018 - 08:15

Kako to da nijeste imali nijednog pomorca ni broda.
Еј, полако!

03. 05. 2018 - 08:56

Шта чиниш Слободане. Турци нису отимали ни рушиле Српске манастире по Црној Гори, а ти синовче, шта чиниш?
Mišo

03. 05. 2018 - 10:22

Ne postoji jedna jedina, alo, čitaj pažljivo, jedna jedina džamija na teritorijama koje su od 1991. do 1995. godine bile pod kontrolom bosanskih Srba (četnika) koja nije do temelja srušena. Ne postoji jedna jedina crkva na teritoriji koja je bila pod kontrolom bosanskih Muslimana koja je oštećena.
danilo s.

03. 05. 2018 - 10:31

Ej, polako - E sada polako, ponovo procitajte tekst S. Jovanovica. Kako ste - i na osnovu cega - crkve i manastire koji se nalaze u CG proglasili za "srpske". Postoji li to "srpstvo" kao pravno lice koje može da polaže pravo na crnogorske crkve? SPC to nelegalno pokusava ali joj nece uspjeti - makar isli i do Strazbura.
Ugroženba je imovina ..

12. 06. 2018 - 06:32

.Rimokatoličke crkve u CG-ako se bidne pita okolo toga đakon Lav Dalilo Lajostojanović..lelele od ovoga bivšega PION-ira Ranka Krivokapića-kojeg Ranko dugo drža na jasle u Budvu i plaćamu mjesčno 500 eurića...leleleee?!
Tovar

03. 05. 2018 - 11:18

Ti govoriš da Slobo otima srpske manstire. Pa i ... vidi iz teksta da se radi o otimanju crnogorskih manastira. I.. vidi, a ti ne, te onda vidi ko si!
Mišo

03. 05. 2018 - 08:58

Na strateškom velikosrpskom nivou između "Danasa", "Politike", "Informera", "Kurira", N1, "Pinka" ... nema razlike. Američka i ruska politika su shvatile da je Milošević toliko otrovao narod da više nema efikasnog delovanja prema Srbima ako ono ne podrazumeva "duvanje u čmar" četnicima. Amerikanci ne objavljuju političku pozadinu odlikovanja najvećeg koljača na Balkanu tokom ww2 generala Mihailovića, Francuzi ćute, Rusi su ga rehabilitovali, ko zna hoće li ga posthumno odlikovati. Od Grola i Davidovića nema razlike između radikala i demokrata. Ko je izvršio pokolj u Šahovićima 1924? Davidovićev šef bjelopoljskih demokrata Bošković. Setite se samo ko je bio najostrašćeniji prema Crnogorcima početkom 21. veka. Koštunica i Dačić bez protivljenja Živkovića, potom Tadića. Mi smo Srbi zaglavili sa neofašistima, a vi Crnogorci use i u svoje kljuse. Prvi korak jeste povraćaj državne imovine.
RAŠO

03. 05. 2018 - 09:28

Svaki komentar je suvišan. Da crkvama, crkvenom imovinom i njenim kulturnim dobrima u Crnoj Gori, gazduje crkva strane države , prosto je nevjerovatno i ponižavajuće. To što su crkve i manastire Crnogorske prepisali na ime SPC , je zločin za koji bi neko trebao krivično odgovarati, to je sramota i izdaja države. Protiv svih onih u katastru koji su omogućili tako nešto treba podnijeti krivične prijave , a imovinu vratiti državi Crnoj Gori, kojoj i pripada. Vrijeme je da se oslobodimo tragova Srpske okupacije, mada mislim da nećemo nikad, s obzirom na dio posrbljenog naroda.
danilo s.

03. 05. 2018 - 10:23

Ne iznenađuje (ne)reakcija lista "Danas. Iako za te novine pisu neki od najboljih kolumnista na ovim podrucjima, ni one nemaju snagu da se suprostave SPC? Sve je očiglednije da je Srbija pala u ropstvo SPC. Spajanjem dva zla: fundamentalisticke ideologije jedne anahrone Crkve sa toksičnim veljesrpskim nacionalizmom, stvorena je eksplozivna smjesa koja može da ponovo razori Balkan? Uz sve to, vratio se i fašizam. U tom sistemu vrijednosti realnost je postala fikcija, a fikcija realnost. Istorija se pretvorila u mitologiju. Cinjenice nijesu vazne. Vazna je “interpretacija”. Ironija je da glavni kolumnisti Danas (Basara, i ostali) često kritikuju upravo taj “neo-klero-naci-fasizam” u Srbiji. Medjutim, ni oni, ni, nažalost, Danas, ne mogu se suprostavti uticaju SPC. No, to je problem Srbije. Ne vidim razloga zašto bi imali isti problem u CG? Posebno što je SPC strana crkva? P.S. Sto se tice onoga sto g. Jovanović pise – sve je istina. I u svemu ga podržavam.
zelenas

03. 05. 2018 - 11:15

Crna gorase odrekla Nemanjica . ali ne zeli da se odrekne od objekata koje su Nemanjici gradili.
Станислав.

03. 05. 2018 - 11:18

Зна се шта је ваше а шта наше. Ваш је жути орао наш бијели Душанов. Ваша латиница наша ћирилица. Ваша црквица на ЦТ од Мираша наша Савина, Острог, орача, уршеви ступови и цр св Саве у Ераковићима...Дакле не бркајмо бабе и жабе!
Objektivni

03. 05. 2018 - 12:33

Čija je Aja Sofija ? Čija je Bajrakli dzamija ?
Mišo

03. 05. 2018 - 13:29

Tačno, zna se šta je "vaše" a šta države Crne Gore. "Vaša" je marva, svinjci, ovce i koze (ako ih imate i ako možete da dokažete da su vaše), polja kukuruza i žita (ako ih imate i ako možete da dokažete da su vaša), vinogradi (ako ih imate i ako možete da dokažete da su vaši) što važi za sve građane Crne Gore. Državno je sve ostalo pa ti možeš prijatelju da prviš do ijutru, biće što biti mora. Amfilohije u penziju, Džomi u Srbiju ili u zatvor, imovina Crne Gore Crnoj Gori.
Stanislav,,,.

03. 05. 2018 - 16:39

Uvijek je izrodima nametanja misao da su urbani,moderni..pa ne čudi vaše satanizovanje Srbstva kao seljaštva ali uzalud, najumnijih se Srbstvu vraćaju a seljana guta laž za identitet.
Baranin

03. 05. 2018 - 16:50

Odmori seljak! Kako neko ko slijedi Amfilohija może biti išta drugo do zatucani, primitivni seljak.
Mišo

03. 05. 2018 - 17:07

Toliko "ste" otrovani neofašizmom da nisi pročitao deo rečenice "što važi za sve građane Crne Gore".
RODOM CRNOGORAC

03. 05. 2018 - 17:35

@ Станислав: KOJE JE BOJE DVOGLAVI ORAO U CRNOGORSKOM GRBU?
RODOM CRNROGORAC

03. 05. 2018 - 17:38

@ Станислав: KOJE JE BOJE DVOGLAVI ORAO U GRBU ZETSKE DINASTIJE CRNOJEVICA ?
RODOM CRNROGORAC

03. 05. 2018 - 17:43

@ Станислав: KOJE JE BOJE DVOGLAVI ORAO, TVOJEGA DUSANA NA KOGA SE RADO POZIVAS U REPRIZAMA SA ISTOM PRICOM? DA LI JE ZAISTA BIJELE BOJE, >DUSANOV< DVOGLAVI ORAO?
Francuz

03. 05. 2018 - 19:53

Mislim da je Francusko rješenje ( a to su srbijanski prijatelji ) najbolje za rješavanje ovog Crnogorskog problema. Sav Francuski zakon podržavam, a kod nas treba još dodati da se broj onih što nose "kotule" smanji za 80% i da njihov broj strogo kontroliše država i da nikada ne pređu više od 200, jer svo zlo u CG je š njima došlo.
Dido

26. 05. 2018 - 14:05

Tekst je jako lijepo i jasno napisan; cestitke autoru. Naravno, radi se o vaznom pitanju koje je jako delikatno. Iz navedenih cinjenica je kristalno jasno ono sto vise i ptice na grani znaju - da je SPC okupatorska organizacija, i da imamo puno pravo na povratak nasih zaposjednutih svetinja. Medjutim, veci je problem sto je to tesko izvesti, s obzirom na to s kim imamo posla. Svima je jasno da ristalj jedva ceka neki puc, kao sto to jedva cekaju i njegove (barem one najekstremnije) pristalice; oni su sve svoje bitke odavno izgubili i nista drugo im ne preostaje nego da traze svoju sansu u izazivanju nekog novog haosa. S druge strane, vlast je vec duze vrijeme svjesna svega, ali uporno preskace ovo pitanje, upravo zbog njegove delikatnosti - i jer to vide kao (njima) nepotreban rizik. Dodatni problem je sto bi bilo kakvo pokretanje postupka od strane drzave bilo osudjeno kao udar na crkvu, zavjera protiv Srba, i najzad kao opravdanje za nove ulicne ustanke i ko zna sto drugo.
Sova

30. 05. 2018 - 11:27

Pogledajte ovo: https://www.youtube.com/watch?v=Lr-eRYynfH0&feature=youtu.be&t=2527 Profesor fakulteta i osnivač nauke Politikologija religije Miroljub Jevtić kaže da Nikola Simić iz Pirota ima pravo na Njegoša, a mi nemamo. Evo šta se priča po Srbiji: https://www.youtube.com/watch?v=Eo2ocTHQpB8&feature=youtu.be&t=1777 Lazanski se upliće i ispravlja greške kad se o drugim stvarima radi, ali o izgradnji autoputa ništa ne kaže. Ćuti.
Nađa

18. 06. 2018 - 21:05

Čovjek je bez sumnje veoma inteligentan. Ali da bi čovjek govorio o ovoj temi mora dobro poznavati uticaj i stvarne namjere islama na ovim prostorima. To njemu nedostaje. Da se kojim slučajem CG geografski nalazi negđe u centralnoj evropi bezuslovno bih stao na autorovu stranu. Ovako ... ako se uzme u obzir položaj i uticaj islama kao i njegov skori zmijski zagrljaj na koji muslimani čekaju već više od 100 godina, svako slično razmišljanje bi predstavljalo i akcija bi bila čisto duše pogubništvo.
Novi komentar