Ubijeni Crnogorac bio tajni izvor za knjigu o korupciji južnoafričkog predsjednika?

Gorgija Gorg Darmanović koji je upucan danas ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu, bio je osoba koja je sve vrijeme davala informacije iz Srbije novinaru Žaku Pauvu za knjigu "Predsjednikovi čuvari" koja govori o visoko korumpiranom predsjedniku Južne Afrike i bio je blizak sa kontroverznim biznismenom ove zemlje, ekskluzivno saznaje "Blic".
Objavljeno: 06. 05. 2018 - 21:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Državljanin Crne Gore Gorgija Gorg Darmanović (58), ubijen je danas u obračunu na Novom Beogradu u blizini Prvog osnovnog suda. U Darmanovića su napadači ispalili četiri hica, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici.

Darmanović, koji ima crnogorska dokumenta, a inače je rođen u Johanezburgu, povezan je sa narko klanovima iz ovog grada. Kako saznaje Blic, njegovo ime iskače i kada se pomene sumnjiva figura podzemlja Južne Afrike - kontroverzni biznismen Nafiz Modak.

Južnoafrički portal "Njuz24" u januaru je objavio tekst u kome se navodi svjedočenje po kome je izvor informacija za neke djelove knjige o korupciji u najvišim krugovima južnoafričke vlasti jedna osoba iz Srbije, koja se takođe dovodi u vezu sa kontroverznim južnoafričkim biznismenom, prenio je Tanjug.

"Njuz 24" je u izvještaju sa suđenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbjeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, objavio da je jedan od svjedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa "nekim iz Srbije".

Policijski pukovnik Čarl Kinear tvrdio je da se glas neimenovane osobe iz Srbije čuje na nekim od snimljenih poziva južnoafričkog biznismena Nafiza Modaka. Kako je naveo policajac Kinear, "osoba koju je Modak zvao u Srbiju je ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja" knjige "Predsjednikovi čuvari", koja govori o navodnoj visokoj korupciji režima predsjednika Džejkoba Zume, a čiji autor je novinar Žak Pauv.

Kako je ovaj južnoafrički portal prenio na dan ubistva na Novom Beogradu, osoba iz Srbije na koju je policajac Kinear tada mislio je ubijeni Darmanović!

Kako je u januaru Modak naveo pred sudom, Darmanović i on razgovarali su o odnosima policijskih zvaničnika i "kontroverznih biznismena" i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji. Dio snimljenog razgovora koje je Modak dao tada na uvid, očigledno sa Darmanovićem, pušten je tokom njegovog apliciranja za kauciju koji je trajao od sredine decembra 2017. do kraja februara 2018. godine, piše "Njuz24".

Na suđenju u januaru se govorilo i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbjeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira.

Krečir se u britanskim medijima spominjao kao "dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gavrića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana".

Pred sudom je pomenuto i ime Igora Rusola iz Ukrajine, koji je nekada radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku. Kada je Bika ubijen, sa njim je u automobilu bio i Dobrosav Gavrić, koji je tada teško ranjen.

Arkanov ubica likvidiran prije desetak dana

Prije samo desetak dana, u Johanezburgu, gdje je rođen Gorgija Gorg Darmanović, likvidiran je Arkanov ubica Milan Miki Đuričić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, putem Interpola, od kolega iz Južne Afrike dobilo je otiske prstiju ubijenog u Johanezburgu, čijom je analizom u Srbiji utvrđeno da je riječ o Milanu Đuričiću, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Milan Đuričić ubijen je prije desetak dana u Johanezburgu.

Knjiga koja je uplašila vlast

U Pauvovoj knjizi, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume, a podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora".

U prvim poglavljima, za koja je navodno dio materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obavještajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. 

Knjiga je izdata u oktobru 2017. a opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za pronevjeru, izbjegavanje poreza, finansijske malverzacije, kao i da Zuma svakog mjeseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Nacionalna agencija za sigurnost Južne Afrike tražila je sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige, samo nekoliko dana nakon što je izdata, pozivajući se na kršenje Zakona o privatnosti, obavještajne sigurnosti i objavljivanje povjerljivih poreskih izvještaja.

Knjiga je uprkos tome postala međunarodni bestseler, a zbog problema sa distribucijom, na kraju je objavljena u cjelini na internetu. Pauv je na promociji knjige, koju je obilježio "slučajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz prijetnji smrću.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obilježena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je "preživio" glasanje o nepovjerenju.

Komentari: 0

Novi komentar