SRBIJA

Auta starija od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički

Svi automobili stariji od 15 godina u Srbiji će morati dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina, prenosi RTS.

Objavljeno: 09. 05. 2018 - 10:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primjenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomjesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primjenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomjesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine- kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cijenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negdje oko 30 eura plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbjednost saobraćaja - rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koji imaju koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled - ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda 10 plus.

Na tehničkim pregledima mjeriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo.

Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove.

Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provjera vozila, a ove mjere odnosiće se i na autobuse i kamione.

 

Komentari: 4

ne valjuju im kontrole

09. 05. 2018 - 11:44

UNjemacku je najmanje godisnje tehnicki a uSvajcarsku cak dvije godine za vozila starija od 10 godina . Znaci dovoljno je jednom godisnje s tim sto ta starija treba temeljno pregledati . Srbija je bijedna drzavica koja terorise i pljacka gradjane .
oldi

09. 05. 2018 - 12:40

Na zapadu ta vozila preko 20 godina koja se voze po Srbiji i CG potpadaju pod kategoriju oldtajmera koji imaju cak specijalan status i kontrolu jedom u 5 godina cini mi se . Jedino ogranicenje je valjda ogranicena .kilometraza .
CiNick

09. 05. 2018 - 11:46

U Srbiju je vlast fašistička, jer tamo država i ne pokušava glumit servis građana, već drastično i drzko pljačka vlastite građane, prijeti visokijem kaznama ako samo zineš, a kamo li rečeš ili učiniš nešto bez dozvole ili mimo volje režima. U civilizovani svijet kazne su primjerene i prekršaju i mogućnostima građana. U Srbiju ako ne staviš pojas u auto, ode pola plate, ako parkiraš auto ili se zaustaviš duže od JEDNOGA minuta tamo đe nije dozvoljeno, opet ode pola plate. E, ako ubiješ čoeka, razumno je očekivat da nećeš proć bez ukora. Država se postavila kao absolutni gospodar svega i svačega. S diktatorom na čelo. Klasičan fašizam.
jakov

09. 05. 2018 - 12:53

Klasicna pljacka sirotinje, ko bi vozio auto staro preko 15 godina da ima para za novije? Izgleda da je takvih najviše kao i kod nas, a takve država vidi kao plijen!
Novi komentar