Na UDG-u

Predstavljena Berza preduzetničkih ideja, evo koje su najbolje


Na Dan Evrope, 9. maja, Univerzitet Donja Gorica tradicionalno je organizovao VIII Berzu preduzetničkih ideja. 

Objavljeno: 09. 05. 2018 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Bilo je preko 130 prijava, njih 94 je ušlo u konkurs, a najboljih je 11. Ove godine imamo čak i osnovce. Berza je već prepoznata među profesorima, a djeca je vide kao veliku šansu. Preko 70 odsto učesnika berze je odabralo privatan biznis za budućnost. Ovom berzom zaokružujemo jednu cjelinu, a od sledeće godine mijenjamo pravac", objasnio je direktor berze Marko Nišavić.

Prvi  put ove godine je i učenica osnovne škole predstavila ideju. Nevena Jovanović iz Mojkovca je predstavila "češkalicu za nepca".

"Ponekad imamo svrab u grlu i tada uzimamo različite preparate koji možda mogu narušiti naše zdravlje. Ovaj preparat je potpuno zdrav, a  oslobođava nas i neprijatnog zadaha i dobar je za pušače", priča Mojkovčanka.

Koncept Berze bio je isti kao i prethodnih godina. Osmišljen je tako da studenti predstavljaju svoje biznis ideje a „ponuda“ i „potražnja“ imale su glavnu ulogu. Na strani potražnje su bili vlasnici velikih kompanija, menadžeri banaka, predstavnici investicionih fondova, državnih institucija i ostalih privrednika koji “vrebaju” svoju šansu da prošire ili ulože u novi biznis.

img-20180509-124138-1

Najveću ponudu je dobila ideja "Buddy" iz Slovenije.

"Do te ideje smo došli i pošto smo bili na putovanju, nismo znali gdje da idemo. Razmišljali smo da bi bilo dobro imati prijatelja u tom gradu kojeg možeš pitati koja su dobra mjesta za pogledati, atrakcije, bilo šta", kazao je Borut Jonozović.

Takođe, dvije ideje su dobile po 2.000 eura i učestvovaće na Forumu poslovnih anđela koji se organizuje u Istanbulu, a ne kojem će imati svakodnevne treninge i promovisati svoju ideju.

Berza je prilika da veliki broj ideja ne ostane samo vizija zbog nemogućnosti realizovanja iste. Osnovni cilj Berze je buđenje preduzetničkog duha kod mladih ljudi koji će i sami jednog dana znati da prepoznaju dobru ideju, ulože u nju i realizuju je.

TOP 11 prezentovanih ideja:

 

1. Treasure Hunt of Montenegro

2. Češkalica za nepca

3. Skill d.o.o

4. Matičnjak

5. Tourtastic

6. Romantični planer

7. Jastuk protiv hrkanja

8. CheckBus

9. Buddy

10. Arancini-kandirane kore od narandže

11. Glamping turizam

 

Ostale ideje se nalaze u VIII izdanju “Knjige Ideja” kroz naziv ideje i naziv nosioca iste, bez opisa i bez mogućnosti da dobiju podršku ili ih neko otkupi. Ipak, isti imaju pravo da stupe u kontakt sa tražnjom, dok tražnja ima pravo da dobije kontakt i vlasnika tih ideja. Time se opet pružila prilika svim vlasnicima ideja da stupe u kontakt sa potencijalnim investitorima.

 

Komentari: 0

Novi komentar