ATLANTA, S02: Uputstvo za krađu emocija

Apsolutno ništa slično ovoj seriji nije se zavrtjelo na malim ekranima proteklih mjeseci. Zahvaljujući Glaverovom majstorstvu sve vrijeme smo se smijali, ali i gorjeli od želje da izvadimo pištolje i pucamo u male ekrane
Objavljeno: 11. 05. 2018 - 12:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Donald Glaver definitivno ne voli da ispunjava ničija očekivanja, čak ni poslije velikog uspjeha prve sezone serije „Atlanta“, čiji je glavni glumac, kreator, koscenarista i korežiser. Jedino pravilo koje je slijepo pratio u ovogodišnjem nastavku jeste obavezno bavljenje temama koje ga lično dotiču - na način koji smatra odgovarajućim. Glaver nije dozvolio da njegova vizija bude kompromitovana, što nam je otvoreno stavljao do znanja svakom epizodom.

Apsolutno ništa slično „Atlanti“ nije se zavrtjelo na malim ekranima ove TV godine. Nastavak, naslovljen „Sezona krađa“, vozio nas je poput rolerkostera. Pojedine epizode su zasmijavale, druge prestravljivale (često i oboje), a nerijetko smo ostajali u šoku zbog toga koliko je (ne)stvarno to što se upravo odigralo pred našim očima.

U susret finalnoj, 11. epizodi koja će biti emitovana u petak na TV mreži FX, odlučili smo da izdvojimo tri najupečatljivije, žanrovski potpuno različite epizode po kojima ćemo pamtiti sjajnu „Sezonu krađa“.

02-tedi-perkins

Gospodin Perkins

Apsolutni favorit je šesta epizoda - minijaturni psihološki horor pod nazivom „Teddy Perkins“. Nova Emi nagrada za najboljeg glumca sa Donaldovim imenom viri iza ćoška zbog ovog zastrašujuće dobrog performansa. Da, nije zvanično potvrđeno, ali fanovi su jednoglasni da je ispod strašne bijele maske Tedija Perkinsa bio Glaver lično.

Očigledna kreatorova inspiracija bio je prošlogodišnji film „Get Out“, pa se u središtu epizode nimalo slučajno našao baš Lakit Stenfild, junak sjajnog socijalnog horora Džordana Pila.

Ne postoji nijedan trenutak tokom kog vam se dlanovi ne znoje ili ne trzate od nelagodnosti. Čak i najizdržljiviji dobili su nagon za povraćanjem kada je Tedi zabio prste u nojevo jaje sa merakom koji može da se poredi samo sa onim kada vam majka dozvoli da poližete ostatke fila za tortu.

03-berbernica

Opasne metode

Isto tako, ni u jednom jedinom trenutku nije vam palo na pamet da skrenete pogled ili zaustavite epizodu. Morali ste da ignorišete nelagodu, goreći od želje da vidite što će se dogoditi. No, Glaverova poruka je glavni razlog, skriven iza sablasnog lika, zbog kog ova epizoda može da stane rame uz rame sa najboljim svjetskim hororima.

Kreator serije pokušao je da približi lik čovjeka koji ne može da pojmi da je bilo što napravljeno bez bola i žrtve. Džo Džekson i Marvin Gej Senior poznati su kao očevi koji su podigli muzičke genije, ali i kao pobornici toliko rigoroznih metoda, da su ostavili sinove sa životnim traumama.

U ovoj epizodi Darijus još jednom opravdava imidž spiritualnog kompasa serije. Čak i dok gleda smrti u oči, Darijus priča Tediju o ljubavi pokušavajući da mu objasni kako najveća i najljepša djela ipak nastaju zbog nje, a ne iz patnje. To je Glaverova poruka: ne stvarajte više Tedije, odgajajte što više Darijusa.

Paklena berbernica

Na drugom mjestu je peta epizoda „Barbershop“. U njoj je Glaver uposlio najblistavijeg gosta - komičara Roberta Pauela u ulozi Alfredovog iritantnog frizera Bibija.

Mnogo je serija i filmova u kojima se ističe socijalna važnost lokalne berbernice. Ona je izrodila čitavu filmsku franšizu i nezaboravnu scenu Edija Marfija, a nalazi se i u središtu gotovo čitave prve sezone Netfliksovog projekta „Luke Cage“. Međutim, uloga koju berbernica ima u „Atlanti“ je drugačija.

Serijal nesrećnih događaja donio nam je neprocjenljiv osjećaj – valjanje od smijeha pomiješano sa željom da izvadite pištolj i pucate u ekran zbog Bibijevog polučasovnog maltertiranja Alfreda da završe 300 stvari van berberbice prije nego što ga ošiša. Važno je reći da bez sjajnog Brajana T. Henrija, koji igra neprirodno flegmatičnog Alfreda, Bibijevo iritantno ponašanje nikada ne bi toliko došlo do izražaja.

Lojalni ludak

U ovoj epizodi Glaver se pozabavio lojalnošću kroz naizgled banalan zaključak – da je bitno da o vašoj kosi brine prava osoba. Bibi je histerični ludak koji ne prestaje da priča, laže i manipuliše od prvog kadra. On je čovjek koji će se zaustaviti na gradilištu da bi ukrao nekoliko greda i tuđe ostatke od ručka i kukavica koja bježi sa mjesta nesreće nakon što se sudari sa trudnom ženom.

Ipak, Bibi je dobar frizer. I (ne)realno stvaran lik. Lagali bismo kad bismo rekli da nijesmo željeli da ga nokautiramo, ali i da mali mazohista u nama želi i mini-seriju o njemu i njegovim mušterijama.  
Treći favorit je predfinalna epizoda po imenu „FUBU“. Riječ je o flešbek nastavku koji vodi u devedesete i prati Erna i Alfreda kao srednjoškolce. Ovog puta u glavnim ulogama našli su se neodoljivi i aposolutno pogođeni Alkoja Branson u ulozi malog Erna i Abraham Klinkskejls u ulozi njegovog mnogo samouvjerenijeg rođaka Ala.

 

04-fubu

Kineska majica

Kakav je Glaver majstor! Sedmicu kasnije, nakon što je Alfred otpustio Erna kao menadžera, kreator nas vodi u godine kada su počeli da grade prijateljstvo. I sve vrijeme nas zasmijava, lukavo repetirajući šut u stomak pred kraj epizode...

Smrt Ernovog drugara iz odjeljenja prouzrokovalo je više faktora, ne samo ruganje starijih učenika zbog „kineske“ majice FUBU, ali momenat kada saopšte da je izvršio samoubistvo donosi najveći šamar i povratak u stvarnost. Od svih krađa tokom ove sezone, ova je ostavila najveći trag.

Kroz saznanje o Devinovoj porodičnoj situaciji i naznake o tome da je Ernova drugarica iz odjeljenja bipolarna, Glaver poručuje nešto što nije važno samo za srednjoškolce: nikada zaista ne znate što se dešava ljudima oko vas.

Epizoda je posebno značajna zato što je prikazana baš nakon što Alfred otpusti Erna. Iako su dječaci daleko od neznanaca na početku flešbeka, jasno je kako je prava emotivna spona između njih formirana tek nakon samoubistva.

Što nam je Glaver spremio za finale? Da li će se rođaci pomiriti? Hoće li se uopšte pojaviti na kraju? Znajući Glavera, finale može da bude posvećeno Darijusu koji 24 minuta bira sladoled u supermarketu ili prepričava kasirki san o srodnoj duši alpaki po imenu Džolin.

Dvije stvari su sigurne. Prvo, poslije ovoliko bizarnih scena, krvavih stopala na plafonu, krokodila koji nonšalatno šetaju po bašti i „otkrića“ da je Drejk zapravo Meksikanac, ne možemo da dočekamo potvrdu o snimanju treće sezone. I drugo, mi baš želimo da nam se dogodi slična žurka u svilenim pidžamama, a još više da Paperboi konačno izbaci još jednu pjesmu! Biljana MARTINIĆ

 

FOTO: tvtime.com / indiewire.com / vox.com / collider.com

Komentari: 0

Novi komentar