Berza preduzetničkih ideja na UDG

Romantični planer, češkalica za nepca, luksuzni šatori...

Agencija koja umjesto muškarca zakazuje romantične sastanke, „češkalica“ koja će riješiti problem svraba u grlu, luksuzna kampovanja, drug na putovanju... samo su neke od simpatičnih ideja mladih iz Crne Gore. Osnovci, srednjoškolci i studenti su, sredinom sedmice, na Berzi preduzetničkih ideja na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) predstavili svoje zamisli, a kompanije su investirali u najbolje od njih. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih ideja
Objavljeno: 12. 05. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mladi su puni kreativnih ideja, a glavni problem je sprovesti ih u djelo. Naravno – zbog nedostatka novca. Na Berzi preduzetničkih ideja, koja se tradicionalno već osam godina održava na UDG-ju, predstavljene su najbolje ideje, a vlasnici velikih kompanija, menadžeri, bankari, predstavnici investicionih fondova i državnih institucija..., odlučili su da ih finansijski podrže.

Romantični planer: Jelena Zečević, studentkinja iz Podgorice, odlučila je da svoju kreativnost iskoristi za jednu prilično neobičnu ideju. Naime, kako je u ljubavi romantika uvijek dobrodošla, Jelena je osmislila koncept romantičnog planera – agencije koja umjesto muškaraca organizuje posebne trenutke za dame.

„U našoj državi ima mnogo muškaraca koji ne znaju kako da pokažu emocije, organizuju neko iznenađenje za ljepšu polovinu ili, jednostavno, nemaju vremena za to. Stoga sam došla na ideju da napravim agenciju“, objašnajva nam studentkinja.

Ideja je, kaže, nastala još prošle godine.

„Htjela sam da prođe malo vremena, da se sve uklopi. Realizacija plana ne bi bila toliko skupa, troškovi bi bili u zavisnosti od toga kako je muškarac zamislio da obraduje djevojku/suprugu. Onaj ko dođe kod nas bi s nekim iz agencije izabrao kako želi da se ideja ostvari, a od toga bi i zavisili troškovi. Sama agencija bi usluge naplaćivala u zavisnosti od težine realizacije ideje“, ističe Jelena.

jelena-zecevic

Kada bi neko pozvao agenciju i tražio pomoć, kaže naša sagovornica, objasnio bi šta ljepša polovina voli i kako bi želio da iznenađenje izgleda.

„Ukoliko on nema nikakvu ideju, mi predlažemo romantične poklone i iznenađenja, a on bira ono što mu se svidi“, napominje studentkinja Filološkog fakulteta.

Iako je na berzi dobila određeni novac za svoju zamisao, Jelena planira da je ostvari tek kada bude imala dovoljno finansija, da bi, kako kaže, sve izgledalo baš onako kako želi.

Koncept Berze je bio isti kao i prethodnih godina: studenti su predstavljali svoje biznis ideje a „ponuda“ i „potražnja“ imale su, naravno, glavnu ulogu. Na strani „potražnje“ bili su suvlasnici velikih kompanija, menadžeri banaka, predstavnici investicionih fondova, državnih institucija, privrednici...

Češkalica za nepca: Najmlađa učesnica koja je predstavila svoju ideju na Berzi je četrnaestogodišnja Mojkovčanka Nevena Jovanović, koja je promovisala projekat tzv. češkalice za nepca, koji je oduševio investitore, koji su se utrkivali ko će više novca ponuditi.

„Ponekad imamo svrab u grlu i tada uzimamo različite preparate, koji možda mogu narušiti naše zdravlje. Ovaj preparat je potpuno zdrav, a oslobođava nas i neprijatnog zadaha i dobar je za pušače“, navodi Nevena.

Privlačenje turista s Istoka: Ipak, najviše ideja je bilo vezano za promociju Crne Gore kao turističke destinacije. Naša zemlja je nadaleko poznata po prirodnim ljepotama – za samo nekoliko sati se od najhladnije planine stiže do bajkovite plaže, a mladi su to prepoznali i ponudili rješenje kako privući što više stranaca u našu zemlju.

img-20180509-121112

Student UDG, Čedomir Dragićević, predstavio je plan kako da se Crna Gora promoviše na tržištima istočnih zemalja.

„Mislim da polako svi tokovi finansija, ali i turizma, idu ka Istoku. Prezentovaćemo prave vrijednosti Crne Gore, kulturu i tradiciju na pravom tržištu – azijskom. Svi znamo u kakvom je stanju Zapad, mislim da će on stagnirati, i zbog toga je moj fokus na Istoku – prije svega na Kini – na njihovim interesovanjima, stilu života... Mislim da je to tržište budućnost, a želim da kroz nekoliko godina vidim crnogorsko primorje ispunjeno ljudima iz Azije“, pojašnjava nam Čedomir.

On će, kako najavljuje, napraviti veb sajt na kineskom i engleskom jeziku, a na ovoj berzi je dobio novac i priliku da ideju promoviše u Istanbulu.

„Dobili smo nagradu od 2.000 eura, razvićemo sajt i krenuti na posao da bi ova ideja bila spremna za sljedeće ljeto. Svaki turista će moći na svoj način da dizajnira odmor u Crnoj Gori. Fokusiraćemo se na crnogorske vrijednosti: rafting na Tari, kajtere na Adi Bojani, ali i proizvodnju kačamaka na tradicionalan način, lekcije guslara...“, priča nam entuzijastični student.

Studentkinje UDG, Bojana Minić i Ivana Martinović, svoju će ideju o digitalnoj platformi za promociju turizma takođe predstaviti u Istanbulu.

„Naša ideja je digitalna mapa za predstavljanje turizma i pozicioniranje određenih servisa u digitalnim medijima. Već smo napravili beta verziju, a ostalo je da napravimo platformu u Crnoj Gori koja bi imala i globalan karakter“, navode studentkinje.

turisticka-platforma

Crnogorski visokoškolci imaju rješenje i za one koji vole i luksuz i boravak u prirodi. Lazar Pavićević je osmislio tzv. glamping turizam. Bitno je, kaže, promovisati prirodne ljepote naše zemlje na pravi način.

„U šatorima se nalaze kreveti, agregat za struju, mini frižider i slično. To je jedna ideja koja će vratiti ljude u prirodu i promovisati nas kao turističku destinaciju. Realizovaćemo ideju u okolini Crnog, Biogradskog i Skadarskog jezera“, objašnjava on.

Najveću ponudu na berzi dobila je ideja pod nazivom „Buddy“ – prijatelj na putovanju.

„Do te ideje smo došli tako što smo bili u Londonu, a nismo znali gdje da idemo. Razmišljali smo da bi bilo dobro imati prijatelja u tom gradu kojeg možeš pitati koja su dobra mjesta za posjetiti“, kazao je Borut Jonozović, student iz Slovenije.

Ove godine za Berzu se prijavilo preko 130 ideja, a predstavljeno je jedanaest najboljih. Osnovni cilj Berze je, kako su saopštili organizatori, buđenje preduzetničkog duha kod mladih, a preko 70 odsto učesnika prethodnih berzi je za budućnost odabralo privatan biznis.

Komentari: 4

Racko

12. 05. 2018 - 08:10

Zamislite, da je neko prelozio da stvara novu vrijednost. Tuzno od mladosti.
janko

16. 05. 2018 - 09:31

mrka kapa ako je ovo najbolje od nase mladosti....uporedbe radi,na sličnom sajmu ideju u evropi, jedna grupa mladih je predlozila genetski inzenjering domacih pasmina goveda u smislu povecanog davanja mlijeka...a mi odje imamo češkalicu za nepce....nismo mi za evropu ovakvi.
Zoro

13. 07. 2018 - 11:46

Smiješno.
Ilija

16. 07. 2018 - 07:45

Znaju li uopšte naši mladi što je to proizvodnja i da bez nje ni jedna država ni kultura ne može opstati. Ovo je žalost od omladine. Svi bi na trange-frange da dođu do velikog novca. Nemam riječi bez... sramota. No s obzirom na društvo u kojem su odrasli i sazreli nije im se za čuditi. Nijesu imali o koga naučiti.
Novi komentar