Komentar Milorada Pustahije

Kriminal

Iste večeri svi su zakukali da smo svi ugroženi. Neće biti da je tako. Velji političari imaju blindirane automobile i tjelohranitelje, a sada bi i velji novinari, osim ukidanja klevete, trebalo da dobiju i tjelohranitelje i bezbjedne PRESS kvartove za stanovanje. A, nama građanskoj raji po tom modelu ne preostaje ništa
Objavljeno: 13. 05. 2018 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stvarno je presmrđelo. Gotovo svakog dana se puca, ubija, ranjava, postavljaju bombe, pale automobili... Unezvijereni građani sve to sa užasom posmatraju, čude se ili ginu kao nebitne kolateralne žrtve u obračunima zaraćenih bandi. Istražni organi, nakon uglavnom neuspješnih istraga, objašnjavaju nam da im nije lako jer su zaratili „kavačani“ i „škaljarci“, ili obrnuto, pojma nemam, te da se čak i u razvijenim zemljama to događa i da je teško uloviti profesionalce. Čovjek u prvi mah onako refleksno, na osnovu američkih blokbastera, pomisli da su zaratili Harlem i Bronks protiv Čikaga, a ne dvije kotorske pripizdine.

Naravno da je teško, kad su nezainteresovani i nestručni amateri dovedeni u službe i institucije s koca i konopca partijsko-rođačkim linijama. I onda, kao kruna svega, u utorak 8. maja, u 21 čas, nepoznati kriminalac je hicem prijetnje i upozorenja ranio u nogu gospođu Lakić, novinarku „Vijesti“.

Srećom, lakše je povrijeđena, izašla je u petak iz bolnice. Gospođi Lakić želim brzo ozdravljenje i uspjeh u karijeri, a njenoj porodici mir i sigurnost i da im se nakon svega što su prošli ovo više nikada ne ponovi.

Napad na Lakićevu dogodio se u jednom od najprometnijih djelova grada, gdje je u tom trenutku, u neposrednoj blizini, bilo više desetina građana. Sve što je tih više desetina gra- đana vidjelo je da je pucao muškarac star oko 40 godina, proćelav, visok oko 175 cm. Niko ga nije pokušao zaustaviti u bijegu, niko ne poteže tač skrin telefona ili napravi selfi sa ubicom za Fejsbuk. U kam udarilo Crnogorci!

U nevaljalom komunizmu 1983. godine u Beogradu, goloruki građani su gonili jermenske atentatore na turskog ambasadora i tom prilikom je poginuo jedan student, a penzionisani pukovnik JNA i jedna građanka su ranjeni. Atentatori su uhapšeni i osuđeni. Eh, braćo građani, koliko smo se mi od tada ukvarili, a institucije se ukvarile petostruko. Kakvi građani, takve institucije i demokratija! Koliko su građani sigurni u zaštitu od strane institucija, govori odbijanje očevidaca da svjedoče u nekim ranijim slučajevima. Ništa nisu vidjeli, ništa nisu čuli.

Ovom prilikom, iste večeri i narednih dana, novinarluk je krenuo sa strašnom bukom, da se okoristi i napadne kog mu srce želi i da traži zaštitu novinara, zaboravljajući da smo svi ugroženi. Da, velji političari imaju blindirane automobile i tjelohranitelje te bi valjda i velji novinari, osim ukidanja klevete, trebalo da dobiju i tjelohranitelje i bezbjedne PRESS kvartove za stanovanje.

A, nama građanskoj raji po tom modelu ne preostaje ništa drugo nego da se, iz razloga bezbjednosti, šunja kroz grmlje. Ili da se naoruža, ako od prehrane može odvojiti za pištolj i pancir. Da ne pričam da su svi mediji imali ekskluzivne informacije od povjerljivih neimenovanih izvora iz istrage. Eto razloga za dodatnu istragu, jer gdje cure informacije curi i efikasnost.

Naravno, sav demokratski, proeuropski funkcionerluk se strašno zgrozio i obećao energične mjere i obećao istragu sa rezultatima, čak i po cijenu masovnih smjena, jer sa ovim stvarima se u Evropu ne može, a mi smo lideri na tom putu.

Da li im se uopšte može vjerovati? Nije im ovo prvi put da nam obećavaju i da nakon određenog vremena uvijek pojede vuk magarca ili nam podmetnu neku opravdavajuću mudroliju. Evo, nedavno, strašno su se nakostriješili zbog velikosrpskih bilborda u Budvi koji slave okupaciju i propast Crne Gore 1918. godine. I predsjednik i premijer i nižerangirani institucionalci. I obećali mjere. A bilbordi stoje li stoje i čekaju jubilej Podgoričke skupštine. Bože, upitah se, je li ovo izvršna ili površna vlast kad su lokalni šoveni jači od njih? Ili možda samo ovršna nad našim resursima i imovinom?

Upitan o gorepomenutome crnogorski ministar kulture reče da je stvar proslijeđena tužilaštvu i proglasio se nenadležnim. Mogao se komotno proglasiti i neznavenim.

Đe su oni predizborni sivi sokoli sa Orlova krša, iz onoga magičnog kruga crnogorskog identiteta i kulture? Što da im čovjek kaže? Možda onaj stih: „Đe si sada kada treba nesvrstani Gali Butros / đetićima ljudska prava da zaštitiš jutros. Get all Up“. Ovo „Get all Up“ je „ojha“ na engleskom, da frontaši ne pomisle da izbacujem NATO parole. Eto da znate koliko možemo vjerovati obećanjima funkcionerluka nakon ovog šokantnog događaja. Nikoliko i još manje.

Komentari: 22

B.Šćepanović

13. 05. 2018 - 22:17

G-dine Pustahija , na osnovu Vaših tekstova sa ovog portala, želim reći da Vi meni mnogo više ličite na lokalnog šovena od onih koje tako kvalifikujete.
A Sta konkretno?

14. 05. 2018 - 18:48

A sta konkretno? Ajde pokazi malo intelekt analiticke dposobnosti, elokvenciju, izdvoji se od lokalnih cutuka koji reaguju niskom ironijom i uvredama na sve sto se ne moze ugurat u crno beeeli svet
RS 3

13. 05. 2018 - 22:21

Ti ćeš hajduče,fotografisat naoružanog čovjeka,koji je upravo pucao,na goloruku ženu.Manje holivuda,prihvati se niskogradnje,dobar si bio u tome...
Zoran beograd

14. 05. 2018 - 01:47

Gospodin pustahija svojim kolumnama je osvetlao obraz cestite i gradjanske crne gore.
Stvarno presmrđelo...

14. 05. 2018 - 11:26

...ja tebe vojvodo a ti meni serdare..a znamo se dobrano đe je ko bio do početka autobana Donje Mrke via Gornje Mrke u tuđe špage(džeove-tamo njegove-njihove..?)...?
Nesposobni IDIOTI

14. 05. 2018 - 05:51

Gospodine Pustahija, moje objasnjenje za ovo nereagovanje je sledece: Na pozicijama sjede ljudi koji NEMAJU pojma sto je njihova duznost. U drzavi od 650,000 ljudi, zna se sto svako kuca kuva za rucak a ne ko je pokusao da posalje poruku (KUKAVICKI) gospodji Lakic! Ovo je FAKT. Stid me je od moje drzave koja dozvoljava kriminalcima da rade sto hoce! Ajde da vidimo sad premijera i ministre da li ce insistirati da odgovorni ljude rade svoj posao ili ce sve ostati po starom. Ja se kladim da nece biti velikih promjena jer imamo foteljase koji su dobro uigrani i zestoko brane svoje pozicije.
Komsija

14. 05. 2018 - 09:11

Čim je tekst objektivan uhljebi "janičari"se aktiviraju jer uglavnom ne razumiju.
Matrax

18. 05. 2018 - 21:05

Prije bih rekao "uhljup janičari"!
Milorade...

14. 05. 2018 - 11:53

...zarad ove neznavene đece-koja su rođena poslije vaše ABlejaliuce-kontrarevolucije-1988/1989 godine-zana li se,a ko nam "baruči-precima 1918 godine" da nestanu u krvi i pepelu zajedno za kraljevinom Cara Junaka? Nije dati isti oni-kojisu i vama naredili 1988 godine-da vi umjesto kasapina i grobara sa Dedinja-a za njegov račun..jopet prevćete našu domovinu..? Da neznaš slučajno-a što i zašto se ona francuzica-predstavnica antifašističke države Francuske-izvinjavala Princu Nikoli,praunuku Cara Junaka-kad mu je uručivala orden Legije...?Možda da tui nađeš boljku svome "sveznanju"? Možda DA-možda NE dražesni Milorade Pusta hijo...?
Milorade cuj ovo

14. 05. 2018 - 15:19

Ovaj napad na Oliveru mi se cini dosta razlicit od ostalih. Svrstao bi ga u istu kategoriju kao svojevremena paljenja vozila Vijesti. Jasno je da osim Olivere ponajvise stete ima vlast. Usudicu se da prognoziram . Od danas pa do 27og ce se desiti jos jedan slucan napad. Molim te potvrdi da si ovo procitao . Hvala
Pustahija Milorad

14. 05. 2018 - 18:31

Potvrđujem da sam pročitao. Ali nikad neću prihvatiti da su prigodne kalkulacije istina ili rješenje. Samo procesuiranje i osuda izvršilaca i naručilaca ma ko oni bili je rješenje. Ovo je država a ne provizorijum. Pozdrav!
Država,držala od..

15. 05. 2018 - 12:04

..dikila i krasni-po glavi stanovnika naše malecke domovine-od skoro i tboje držaesni Pusta hija..?
+

15. 05. 2018 - 20:26

Milorade, razumijem potpuno poentu i ne mogu a da se ne slozim. Htio sam ilustrovati kompleksnost slike a ne izgovor. Uistinu nadam se da nisam u pravu .
Nama treba "SABLJA"

14. 05. 2018 - 19:07

Dobro razmisljate i ja se bojim da ce se vasa prognoza ostvariti jer je "potpis" specifican a mracne sile rade sve da ugroze Crnu Goru. Dokle vise?
Neprobjetren budzak

15. 05. 2018 - 20:32

O tome ko su mracne sile je pisala sv stampa i diskutovali. prominentni politicari i institucije svijeta. Naravno mracne sile ostaju u Vijestima i medu vama jer ne zelite cuti cinjenice koje idu kontra radikalnih rjesenja tj ulicne smjene ili uvoza bratske pravoslavne pomoci. Eto toliko moj lokalni ironicaru. Da vas je Bog dao za sto korisnije osim sarkazama ne bi vam izbor bio Milo ili Risto da personifikujem opcije.
O cemi ti to jadan?

16. 05. 2018 - 00:58

Previse si mi ti pametan pa si sam sebe zaplekao u kucine. Iskreno da ti kazem totalno si promasio metu, ali neka, valja ljude nasmijati.
Čaj u 11

16. 05. 2018 - 12:24

Vlast je pragmatična u nastojanju da ne izgubi epitet sa početka ove rečenice. Onaj ko ne shvata zašto se tolerišu bilbord/Rumija provokacije, neka pogleda mapu sa grafičkim prikazom popisa stanovništva iz 2011.godine. Truli kompromisi su, nažalost, naša stvarnost i nema izgleda da će se to uskoro promijeniti. Zašto? Samo zato što su građani svjesni da je opozicija još gore rješenje.
Jest bora mi popis iz 2011

19. 05. 2018 - 12:22

...pa crnogoraca 45%-a maternji jezik crnogorski kod ciglije 36% popisanika...Pa lipi moj Srba 28%-a maternji srpski jezik kod 42% punoljetnih gršana ND MNE..Oklen ove razlije-koje zbore da crnogoraca ima cca 31 posto...Uz pitanje a ko je većinski narod u Crnoj Gori-uz potnje podatke od marta 2018...da 63% građana Crne GOre štujuu popa Rista Ćirkova i na njijovu nesreću-njih samo 23 % crnogoraca od migućih 45% štuje ovoga patrijarha...? Pa ti gledao ne gledao popis iz 2011 godine...?
Matrax

18. 05. 2018 - 21:13

Neka si rgnuo ove mentalne i šizofrene fukare! Ostala su izgleda širom otvorena vrata bolnice u Dobroti i zatvora u Spužu, Svaka čast i aferim!
Na koga si mislio..

21. 05. 2018 - 08:52

..eli na ove 36% koji zbore crnogorskim maternjim jezikom-ili na one 45% te zbore da su crnogorci....ili na one 23% koji štuju patrijarha Mihaila i njegovu CPCreci dragi Matrak...?
L Dabanović

20. 05. 2018 - 10:18

Sva ta zla ste fino iznijeli.A najviše od tog boli da se nijedan fišek neošteti ili rana otvori na zlotvore svojeg crnogorskog naroda i države.A ti zlotvori još preplavili u Crnogorsku Skupštinu i u partijama otrcanog srpstva Srbije.A to opet dokažuje da neprijatelja crnogorskog naroda i države ima i u sami DPS i koaliciju Vlade.Pa i lako se vidi da su pojedinci iz DPSa i koalicione Vlade ojačali i da su za svoj lični interes u Skupštinu namjerno ugurali zlotvore cnogorskog naroda i države-da bi š njima plašili napaćeni crnogorski narod kojima je država uvijek bila preča i kad gladuju i kad se glave pod mačeve podmeću.Na kraju moram proklet sve nas-koji pripadamo crnogorskom narodu-što imamo višu kuraž bit kriminalaci i zlotvori nego branit i ginut za svoj crnogorski narod i državu.
pustosina

18. 07. 2018 - 01:14

Milorade, 500.000 evra tvoj Sehovic za medresu, je li to normalno?! I ti nista?
Novi komentar