Naučnici odlučili da pronađu odgovor

Može li kosa zaista da osijedi od stresa?

Jeste li ikad čuli da "ćete osijeđeti od stresa"? Ako jeste, sigurno ste se bar jednom zapitali je li to zaista moguće ili je riječ samo o uzrečici?
Objavljeno: 13. 05. 2018 - 22:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnici su odlučili da pronađu odgovor na to da li se radi o mitu ili pak o istini. Na Univerzitetu Alabama, u Birmingamu, naučnici su na miševima otkrili povezanost gena koji kontrolišu boju kose i onih koji šalju signal tijelu da je vrijeme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology pokazala je da ćelije kada su napadnute proizvode interferone. Oni omogućuju da ćelije prolaze kroz promjene koje ometaju viruse i jačaju imunitet, a neočekivana usputna pojava aktivacije imunološkog sistema jeste da isključuje ćelije koje proizvode boju kose i kože.

Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti taj proces, jer je to dio starenja organizma.

Smatra se da je proces kose koja rano sijedi uzrokovan genetskim faktorima.

Ali, pokazalo se, na to može imati uticaj i stres.

Naučnici su otkrili da, kad je tijelo pod stresom, zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta, jer geni zaduženi za kontrolu hormona stresa podstiču promjene u folikulama dlake koje proizvode boju.

Kada se aktivira imunološki sistem, to može podstaknuti promjene u ćelijama folikula dlake što dovodi do toga da kosa počinje da sijedi, piše Večernji list.

Foto: Pixabay

Komentari: 1

Malisor

14. 05. 2018 - 08:14

Može, može...ako obratite pažnju na predizborni period,osobito na sami DAN IZBORA -do zatvaranja birališta! Uz to, piju se aminopirini, amprili, i sl.pomagala da ih nw uhvati "srčka". Prema tome, važno je srce sačuvati a kosu,kasnije, ofarbati poput "farbanja" obmanutih birača bilo koje partije.
Novi komentar