Sekulić saopštila

Od domena .me za deset godina prihodovali 30 miliona

Internet domen .me je postao značajan ambasador Crne Gore u svijetu, predstavlja simbol suvereniteta, a od njegovog postojanja u budžet države je inkasirano 30 miliona eura, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.
Objavljeno: 14. 05. 2018 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je, na otvaranju Dana programiranja, koji je organizovala kompanija doMEn povodom desetogodišnjice postojanja nacionalnog internet domena .me, istakla da je domen “me” u svijetu napravio veliki uspjeh, zbog toga što, kako je pojasnila, ta ekstenzija jednako znači na našem i na stranim jezicima.

“Samim tim je postala značajan ambasador Crne Gore svugdje u svijetu. Sa druge strane, jedan je od simbola suvereniteta Crne Gore i nešto što mi posebno cijenimo”, kazala je Sekulić.

Prema ekonomskim pokazateljima, kako je rekla, od postojanja domena .me u proteklom periodu, u budžet Crne Gore je, kako je navela, inkasirano 30 miliona eura.

“Čini mi se da, kroz saradnju Vlade i kompanija koje su pokrenule to privatno-javno partnerstvo u Crnoj Gori, svima nama može biti bolje. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da se družim sa mladim ljudima koji se bave nečim što se, možda u ovom trenutku, u Crnoj Gori ne isplati, ali sam sigurna da će se digitalne tehnologije i sve ono što oni rade, isplatiti u narednom periodu”, rekla je Sekulić.

1405sekulic2

Izvršni direktor komapnije doMEn, Predrag Lešić, naveo je da je, u okviru Dana programiranja u tržnom centru Delta city postavljeno šest štandova.

“Na ovim štandovima možete da se upoznate sa programiranjem u vizuelnim alatima. Možete da posjetite programiranje robota i takođe, možete da posjetite štand gdje imamo demonstraciju algoritamskog programiranja, koji radimo u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom. Takođe, imamo jedan sjajan tim iz Pljevalja koji će da uradi demontstraciju virtuelne realnosti”, naveo je Lešić.

On je istakao da je odražen doMEn kup, odnosno online takmičenje u algoritamskom programiranju.

1405sekulic3

“Dobili smo prve pobjednike tog domen kupa. Jovan Kašćelan iz Podgorice je dobio treću nagradu, drugo mjesto je osvojio Filip Bošnjak iz Gimnazije “Panto Mališić” iz Berana, a prvo mjesto je osvojila Nina Mitrović iz Tivta. Specijalna nagrada ide Petru Vukotiću, koji je osvojio četvrto mjesto, ali Petar je osnovac”, naveo je Lešić.

Pobjednica takmičenja u algoritamskom programiranju, Nina Mitrović, kazala je da je učenica drugog razreda Srednje škole Mladost iz Tivta i da već nekoliko godina učestvuje na takmičenjima.

“Takmičim se već par godina, a ovo je odlična priprema za naredna internacionalna takmičenja, koja slijede ove godine”, kazala je Mitrović.

Ona je istakla da svoju budućnost vidi između matematike i programiranja i da je ne plaši što u Crnoj Gori, nema mnogo žena u IT sektoru.

Pored radionica, posjetioci će u okviru Dana programiranja, moći obići i štandove na kojima su predstavljeni crnogorski fakulteti.

Komentari: 1

ilija

14. 05. 2018 - 23:14

Bilo bi dobro da nam pored ovoliko priče neko kaže koliko je novca otišlo u državnu kasu a koliko u džep Gospodina Olega Obradovića. Naravno i zbog čega je ta srazmjera, ko mu je to sredio i za koje novce.
Novi komentar