Visoka pretplata

Hrvati ukidaju RTS, možda će i BiH

Poslije zahtjeva RTS-a distributerima u regionu za višestruko povećanje naknada za emitovanje programa u inostranstvu, jedan broj distributera u Hrvatskoj počeo je sa ukidanjem emitovanja programa nacionalnog Javnog servisa Srbije. Slično bi mogli da urade i distributeri u Bosni i Hercegovini.
Objavljeno: 15. 05. 2018 - 11:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Klubu novinara u Banjaluci smatraju da javni servisi u osnovi ne treba da budu usmjereni na komercijalno djelovanje, već da zastupaju javne interese građana.

Informativni i zabavni program, domaće serije, te sport na RTS-u prate i građani Bosne i Hercegovine.

Da bi građani BiH i u Crnoj Gori mogli gledati Javni servis Srbije, RTS od operatora traži 0,09 eura po korisniku. U ostalim zemljama čak pola eura, što je 27 puta veća cijena od one koju javni servisi prosječno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

United Group, koja distribuira programe RTS-a u zemljama regiona i širom svijeta, saopštava da je novi cjenovnik ovog javnog servisa neprihvatljiv.

"Naše razumijevanje je da su naknade za javne medijske servise koncipirane po principu najveće moguće dostupnosti kako bi što veći broj pripadnika konkretne nacionalne zajednice‚ na koje je usmjeren Javni servis, imao mogućnost da se informiše o najbitnijim događajima matičnih država svog porijekla. Isto tako, mišljenja smo da naknade koje naplaćuje RTS treba da budu koncipirane po istom principu", kaže potpredsjednica United Group Dragica Pilipović Chaffey.

Za emitovanje BBC-a United Group plaća 0,0052 eura po pretplatniku, što je 96 puta manje od cijene koju traži RTS.

Zbog visokoih cijena RTS je nestao iz ponude pojedinih operatera u Hrvatskoj, a to bi se moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će se to prevazići jer mislim da zbog nekog našeg dobrog života na ovim prostorima bi bilo dobro da imamo mogućnosti da gledamo sve programe iz svih djelova nekadašnje Jugoslavije jer možda samo tako možemo doći do neke objektivne priče, do istine", smatra Dejan Garić iz SPKD "Prosveta" Sarajevo.

Ukoliko bi operateri zbog poskupljenja odustali od RTS-a, građani bi ostali uskraćeni za važne informacije, smatra predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Komentari: 7

Filip

15. 05. 2018 - 11:33

Da je sreće da i mi ukinemo tu medijsku kuću koja potire Crnogorce i Crnu Goru, Imamo više razlloga nego ijedna zemlja u okruženju,
Putnik Namernik

15. 05. 2018 - 12:29

100% se slazem, To su ciste ruske bljuvotine i propaganda... Samo lud covek moze da gleda tako nesto...
-

15. 05. 2018 - 12:55

Ja bi ih ukinuo gdje je god moguce. Medijski tj duhovni prostor moze biti samo cistiji bez njih
lado

15. 05. 2018 - 14:01

Blago Hrvatima, kako im zavidim...
lolo

15. 05. 2018 - 21:54

I treba ubise sa spinovima a nas gledaju ka bijele medjede. I ovaj portal precesto prenese trash otud, doduse uglavnom B92, ali samo bezazlene stvari. Nece, recimo, prenijet da jedan dvomilionski Biograd nema kolektor za preciscavanje otpadnija voda a vise od pola grada ni kanalizaciju nego se kake direkno u rijeke i potoke. Evo danas opet lijepi video o tome ali odje ni rijeci, Da je novakovica slomila nokat bilo bi, sigurno. Ako vam je ovaj prilog od danas kratak evo saljem vam link za reportazu o ovome, kad oni mogu lazno o moru i nama mozemo valjda i mi o njima kako oni vide sliku https://www.youtube.com/watch?v=o5z-SKnf6Yc pa dijelite
gost

16. 05. 2018 - 11:05

Strasan prilog! Ne mogu da vjerujem... Hvala za link! Volio bih da neki nas istrazivacki novinar uradi slican prilog za situaciju u CG.
46681000

16. 05. 2018 - 11:26

PREDLAZEM DA I CRNA GORA UKINE RTS, JER DOZVOLJAVAJU SAMO EMISIJE KOJE VELICAJU SRBIJU, KALENDAR CRKVENI, SPC I TS.
Novi komentar