Tri kandidata SNP-a će biti u Odboru direktora Luke Kotor

SDP „iskače“ iz vladajuće koalicije?

Predstavnici kotorske Skupštine opštine u Odboru direktora AD Luka Kotor su odbornici SNP dr Branko Baćo Ivanović, stomatolog, specijalista oralne hirurgije, Branimir Maslovar, diplomirani pravnik i Slađana Živković, diplomirana pravnica. Za taj prijedlog glasalo je 15 odbornika, 6 je bilo uzdržano, a jedan protiv.
Objavljeno: 16. 05. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su i najavili, odbornici SDP-a nijesu prisustvovali jučerašnjem zasijedanju lokalnog parlamenta. Luka Kotor je kamen spoticanja u koalicionoj vlasti u kojoj su DF, Demokrate, Ura i SDP, uz manjinsku podršku tri poslanika Socijalističke narodne partije. Odbornici SDP-a su saopštili da se ne slažu sa izborom članova Odbora direktora kotorske kompanije, u kojoj je predložena većina iz redova SNP-a, jer smatraju da jedno mjesto treba da pripadne njima.

Predsjednik kotorskog odbora SDP-a Branko Nedović prije sjednice uputio je otvoreno pismo predsjednici Skupštine Kotor Dragici Perović i predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću kojim ih je obavijestio da odbornici njegove partije neće dati legitimitet  da Luka Kotor postane „partijski plijen“.  

-Dovode se „kadrovi“ od Barado  Kolašina, koji treba da vode vrlo stručne i specifične lučke poslove. Odbornički klub SDP-a neće dati legitimitet takvom pretvaranju Skupštine opštine u poligon za štetno nadigravanje, mimo zakonskih i političkih principa - pisao je Nedović čelnicima Kotora. Prema koalicionom sporazumu, SNP-u pripada većina u svim preduzećima i javnim ustanovama, kao i AD „Luka Kotor“ pa se, iz ove partije, nijesu mnogo obazirali na odluku SDP-a da ne prisustvuje jučerašnjem zasijedanju. Sjednica kotorskog parlamenta bila je burna. Kvorum prilikom rasprave o prve dvije tačke činili su pored odbornika vladajuće koalicije i odbornici opozicione DPS-a.

Prije glasanja o predstavnicima kotorskog parlamenta u odboru direktora Luke Kotor, odbornik DPS-a Željko Avramović je tražio od predsjednice SO Dragice Perović da dostavi biografije predloženih kandidata. Posebno ga je interesovala biografija Slađane Živković, diplomirane pravnice.

-Ona je iz Mojkovca, dobila je otkaz u centrali SNP-a od šefa partije Vladimira Jokovića i trebalo je neđe udomiti. To građani Kotora moraju da znaju  - rekao je on. Uslijedila je rasprava odbornika DPS-a Željka Aprcovića i Željka Avramovića sa odbornikom SNP-a Miloradom Vukšićem o pripremi Skupštine. Odbornici DPS-a su smatrali da se krši poslovnik, da se materijali ne dostavljaju odbornicima na vrijeme i da nijesu usklađeni sa pravnim aktima.

U „raspravu“ se  uključio odbornik Demokrata Dragan Šepelja i tom prilikom na račun odbornika DPS-a Željka Aprcovića uputio niz uvreda. Aprcović je kazao Šepelju da je ,,poznat kao manipulator“. Nakon razmatranja materijala za Skupštinu akcionara „Luke Kotor“, koja je zakazana za 18. maj, sjednicu su napustili odbornici DPS-a, SD-a, LP-a i HGI-ja.

Željko Avramović je kazao da DPS neće da učestvuje u problemima unutar izvršne vlasti. On je podsjetio da su odbornici DPS-a bili prisutni na prve dvije tačke zbog odgovornosti prema građanima u odnosu na Luku Kotor kao strateške kompanije. Predsjednica SO Dragica Perović je nakon provjere prisutnosti konstatovala da ne postoje uslovi za rad. Spor SDP-a i ostatka vlasti u Kotoru oko Luke Kotor traje više od šest mjeseci, ali to nijesu jedina neslaganja. Tu je još, kako saznajemo, i spor oko prodaje opštinskog zemljišta.

Teško je predvidjeti da li je jučerašnji postupak SDP-a uvod u definitivno „pucanje“ kotorske vladajuće koalicije ili će i ovga puta „zbog viših ciljeva“ lokalni partijski lideri ići po svoje mišljenje u centrale, pa uprkos neslaganjima nastaviti dalje. Ukoliko SDP bude dosljedan u Kotoru je moguća prekompozicija vlasti ili novi vanredni izbori. Vlast u Kotoru formirana je 21. februara 2017. godine nakon višemjesečnih pregovora.

Komentari: 9

milica

16. 05. 2018 - 07:36

SDP=SNP=DF....Neće se tu ništa mijenjati...Ranko je prije 18 godina uveo kupovinu direktorskih i drugih pozicija, otimajući ono što su glasači davali DPSu. Sad sa manje birača, oće da otme više fotelja, a ovi ne daju....doveli su Zvicera iz Nikšića, kojem je jedino radno iskustvo popunjavanje tiketa u kladionicama 24 h na dan...sad će ovu vrlu pravnicu uvaliti u Luku Kotor,....itd....
Ocekivano

16. 05. 2018 - 12:54

Hvala Milice na detaljim. Ne cudi uopste.
Bokelj

16. 05. 2018 - 08:13

A Baćo i Bacili nije dovoljno što grade stanove za tržište no bi malko i Luku da "modernizuju".
Roki

16. 05. 2018 - 09:00

Isto je i u opstini Herceg Novi, dovode ljude sa strane politicki podobne, robinu,snahe , prijatelje, potpuno nestrucne za svoj posao. Licno sam mislio da ce donijeti nesto novo i kvalitetno gradu ali su gori i od Dps -a. Urbanizam ne funckionise , sta se radi to je strasno, nece da rade i ne znaju da rade, Pojedinci , vjerovatno za novac dobijaju sve u kratkom vremenu ostali nikad . Grad nikada nespremniji za sezonu, kako ovaj narod trpi svaka cast !
Nego kako

16. 05. 2018 - 09:39

Pa zar nisu glasali,nešto se zaboravilo kao da su došli mimo nekog drugog naroda,e ja bi jos ovi da vladaju 10 god da dovedu sve školovane sa diplomama ajme kuku,da uniste sve sto valja narode stoko to vam je davno reko jedan bivsi političar.
Komsija

16. 05. 2018 - 09:51

Kakve to ima veze sa sdp.
Iluzije

16. 05. 2018 - 12:55

Neka, neka, da se malo iluzije i fatamorgane razbiju. Ko je jos koristi vidio od srpskih nacionalista na vlasti. Ne kazem da ne treba alternativa DPS-u ali ovakva opozicija sigurno ne
Tara

16. 05. 2018 - 16:00

Roki,ne vrijedjaj DPS u HN vladaju cetnici i srpski nacionalist vec 20godina-Grad je propao!
Tara

16. 05. 2018 - 10:11

Fasisticki Haos!
Novi komentar