Povodom zahtjeva Crnogorskog pokreta

NOVA: Laž da je Kraljevinu Crnu Goru ukinula Kraljevina Srbija

Nikola Goranović, predsjednik Kluba mladih Nove srpske demokratije Nikšić, reagovao je na zahtjev Crnogorskog pokreta koji traži da se donese zakon koji će se zabraniti slavljenje i veličanje Podgoričke skupštine. On kaže da nije dobra poruka iznositi neistine da je Kraljevinu Crnu Goru ukinula Kraljevina Srbija. Portal Analitika saopštenje prenosi integralno.
Objavljeno: 16. 05. 2018 - 08:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Zanimljivo je da Crnogorski pokret, čiji je istaknuti član Neđeljko Rudović iz koalicije za 21.vijek, ne pokreće pitanja odštete i naknade prema Austriji i Mađarskoj, koje su činile Austro-Ugarsku monarhiju koja je anektirala Kraljevinu Crnu Goru 1916.godine i sprovodila najstrašniju torturu prema stanovnicima naše zemlje do kraja rata, već tu nadoknadu želi da traži od Srbije, vjerovatno zbog činjenice što je vojska Kraljevine Srbije 1918.godine, zbog nepostojanja i raspuštanja vojske Kraljevine Crne Gore 1916.godine, morala da oslobađa teritoriju naše zemlje, čemu je ključno doprinijelo probijanje Solunskog fronta. Zaista je neobično da danas, 100 godina kasnije, imamo otvorene podržavaoce austrougarskih tiranina, poput Franja Ferjančića ili Stjepana Sarkotića, koji žele da se retroaktivno razračunaju sa onima koji su čitavom jugoslovenskom prostoru donijeli slobodu.

U priči o Prvom svjetskom ratu postoje samo dvije strane, ona na kojoj su Austro-Ugarska i Njemačka i ona na kojoj su sile saveznice među kojima je bila i Kraljevina Crna Gora do svoje kapitulacije 1916.godine. Nije dobra poruka, iznositi neistine, da je Kraljevinu Crnu Goru ukinula Kraljevina Srbija, kada znamo da je to učinila Austro-Ugarska koja je prvo okupirala, a posle kapitulacije i raspuštanja vojske i anektirala Crnu Goru. Od 1916.godine, kralj Nikola nema efektivnu državnu vlast jer nema ni vojsku niti teritoriju i narod prema kome važe Ustav i Zakoni Kraljevine Crne Gore a sve to je posledica Austro-Ugarske okupacije i aneksije Crne Gore, slične onoj koja je učinjena Bosni i Hercegovini 1908.godine, nakon sramnog čina kapitulacije koji ni Kralj Nikola niti bilo ko od ostalih organa u egzilu nije opovrgao ili zvanično oglasio ništavnim.

1918.godine srpski narod u Crnoj Gori je iskoristio, kao i narodi na ostalim teritorijama Austrougarske monarhije koja je prestala da postoji, institut međunarodnog prava na samoopredeljenje naroda, i tim putem odlučio da se prostor Crne Gore prisajedini Kraljevini Srbiji i tako prisajedinjen stupi u novu jugoslovensku državu. Isto to odlučilo je i Narodno vijeće Boke i Paštrovića koje prije rata nisu bile u sastavu Crne Gore.

Bitna stavka u tom referentnom momentu je ta da Crna Gora, apsolutno većinskom voljom svog naroda, nije obnovila svoju državnost koja je ukinuta 1916.godine kapitulacijom potpisanom između zvaničnih organa Austrougarske i Kraljevine Crne Gore, kao što je važna i činjenica da je i sama Kraljevina Srbija stupanjem u novu državu Srba, Hrvata i Slovenaca ugasila svoju državnost. Važno je naznačiti i to da današnja država Crna Gora jeste država diskontinuiteta sa Kraljevinom Crnom Gorom i da nema legalni ni legitimni osnov da traži odštete koje se odnose na Kraljevinu Crnu Goru, jer je današnja država Crna Gora, država koja svoj kontinuitet vuče iz Jajca, kada su ustanovljene avnojevske republike.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jesu izjave Jasmine Nikčević protiv najznačajnijeg i najsvečanijeg događaja u Nikšiću, litije posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom, u kojoj na ulice našeg grada izlazi većina Nikšićana, koji tom prilikom zaboravljaju na sve razlike među sobom i u bratskoj ljubavi slave svoga zaštitnika. Jasmina Nikčević se uspješno proglasila parametrom palanačke svijesti, jer je ta svijest upravo mjera njenih riječi, koje predstavljaju suprotnost pristojnom ponašanju i jedan sraman odnos prema Svetom Vasiliju, prema kojem smo poštovanje naslijedili od naših roditelja i predaka.

Na ovaj nepatvoreni fašizam koji emituje Jasmina Nikčević, nikšićka omladina će i dalje odgovarati tako što će jednoj od najvećih i najsjajnijih litija u pravoslavlju prisustvovati u najvećem mogućem broju, tako što će u tim danima, ali i tokom čitave godine ići na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom u Ostrog, i moliti se za izmučene duše i umove ljudi koji su se okupili u Crnogorskom pokretu", zaključili su.

Komentari: 18

Тото

16. 05. 2018 - 09:05

Ja bih volio da jeste, ali izgleda da nije.
Berlinski Kongres

16. 05. 2018 - 09:14

Baš smo mi CRNOGORCI ,,ZATUPLJENI ,, NISTA NEZNAMO ,AMA BAŠ NISTA ,NI ZA ZLA DJELA NAD SVIM CRNOGIRCIMA KOJI SU POSLIJE PODGIRICKE SKUOSTINE STALI U ODBRANU CG, NI ZA MASAKAR U CUCE, NI ZA MASAKAR U ŠAHOVÌĆE ,NI ZA POBIJENE KOMITE OD SRPSKIH DZANDARA, NI ZA SPALJIVANJE 36 MUSLIMANSKIH SELA 1943 , BAS NISTA NEZNAMO ,
The Dark Side of the Moon

16. 05. 2018 - 09:15

Nova, litije, mantije, velikosrpstvo......Mrak ponovo nadire ...
Podgorička...

16. 05. 2018 - 10:23

Mordor ustaje predvođen Pukovnikom Surinamom...
Nekako

16. 05. 2018 - 09:29

Ovo je prosipanje polu istine,ili kvazi istoričara, umetnosti laganja, pih kakvi ste,koliko vas je ostalo da se glođete.
Krstac

16. 05. 2018 - 09:36

Tako je Goranoviću, kućo junačka !
Objektivni

16. 05. 2018 - 12:13

Tako je. Bravo . Potpuna neznalico. Samo se postavlja putanje je li ti ovu budalastinu pisao neko , ili je to iz tvoga mozga ? Ps . Moze li biti ista paradoksalnije nego kad četničine nekog nazivaju fašistom . I to koga . Prof. Nikcevic koja ima vise pameti u peti no citava njihova partija u glavi . I da ostane prostora koliko hocete . Ogromnog. Tolikog da je veci od Totovog pokvarenluka iz RŠ .
[email protected]

16. 05. 2018 - 09:46

Crna Gora je samu sebe ukinula, kao što su Bošnjaci sami sebe ubijali, kao što su Hrvati samo sebe rušili Vukovar. Nikad kraja srpskim lažima i podvalama. A tek ove domaće posrbice i petokolonaši.
domovina zove

16. 05. 2018 - 09:54

ako iko osvijesti Crnogorce ko su što su onda su to ovi velikosrbi i okupatorska spc
100%

16. 05. 2018 - 09:55

Najveca ikada izgovorena laz.
R

16. 05. 2018 - 10:33

Nikolu Goranovića i sve posrbljene Crnogorce tj. Crnogorski talog treba da je sramota što rade i pričaju protiv svoje države. A to što je srpska vojska oslobodila Crno Goru, jeste isto ka što ju je oslobodila Turska, Austrougarska, Italija i Njemačka. U stvari sve one su se ljudskije odnosile prema stanovništvu Crne Gore od Srbije. Srpska vojska sa Crnogorskim izdajnicima to jest izrodima počinila je više zločina nego bilo koja druga okupatorska vojska. E pa ako takvu vojsku smatrate oslobodilačkom neka vas je sram od g..... jer obraza nemate.
Liberal NK

16. 05. 2018 - 15:18

Još se čudi što ne tražimo odštetu od Austrije i Mađarske. Zato što je CG dobila odštetu poslije rata , ali je najveći dio tih para završio u Srbiji.
Mišo CT

16. 05. 2018 - 16:16

Očita im ovaj Goranović bukvicu. Sad mogu samo da se iju od muke..
@Misa IZ Cetinja

16. 05. 2018 - 20:31

Gde si bre Misa?
Objektivni

17. 05. 2018 - 00:01

Pope Miša . Javi li se ti javi . Boze koliko jevase neznanje i pokvarenlik . Sve izlazi iz tzv. Bogoslovije . Koliko se tu mrznje svakodnevno gaji prema CG. . Na celu sa rektorom Perovicem . Mutnim tipom. Koji i ne zna koliko Crnogorci o njemu znaju .
Goran

17. 05. 2018 - 07:55

Momak , za tvoju informaciju kapitilirala je i Srbija 1915 godine, nasilno je uguravala Crnogorce u svoje jedinice da ne bi bilo crnogorske vojske,a zvjerstva koja su rađena prema ustanicima i porodicama poslije 1918 su stravicna. Moj đed je iz Amerike dosao u CGoru da je brani, nakon rata postavili su mu srpsku zastavu ispred kuce, rekao je nisam se ja za ovo borio". Nisam za svađe među narodima , ali ono sto je uradeno tada na silu vratilo se. Crna gora bez obzira na velicinu bila je slobodna u vrijeme dok su svi bili pod Turcima.
Boka Bokeljima!

17. 05. 2018 - 08:13

Tacno je da Boka i Pastrovici nikad prije1918 nijesu pripadali Crnoj Gori ali ni Srbiji.A isto tako nikada nijesu bili ni suverena drzava.Postavlja se pitanje kojoj velikoj drzavi su zajedno sa dalmacijom vjekovima pripadali i dali nam je bliza Italija po kulturi i mentalitetu?
Mirka

17. 05. 2018 - 08:41

A ne no smo je sami ukinuli. I kralj nam je uteka s Kapinoga polja, s tonama zlata.... ili to bješe tudji kralj??? Aooo, sve pobrkah
Novi komentar