"The House That Jack Built"

Fon Trirov film šokirao i podijelio publiku i kritiku u Kanu

Mada nije u takmičarskom programu Kanskog festivala, novi film Larsa fon Trira, "Kuća koju je sagradio Džek", o detaljima iz života masovnog ubice, šokirao je mejnstrim medije, natjerao dio gledalaca da napuste dvoranu, a druge da frenetično aplaudiraju.
Objavljeno: 16. 05. 2018 - 17:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dok etablirani novinski i filmski portali složno "sahranjuju" Trirov film, nazivajući ga "smećem" i navodeći da je riječ o sadističkom i okrutnom ostvarenju, drugi dio filmskih portala ističe da se radi o "aktu umjetnosti" i da je za Trira provokacija način da skrene pažnju na teme koje obrađuje.

Autor čuvenih filmova "Preko talasa", "Ples u tami", te remek-djela "Dogvil" i "Antihrist" u novom filmu prati dileme serijskog beskrupuloznog ubice, koji razmatra mogućnost da je ubijanje zapravo - umjetnost.

"Tijela idu u pakao, a duše u raj", slogan je koji vodi glavnog "junaka".

Trir, čiji filmovi nepogrešivo i neprestano analiziraju ljudsku psihu i vagaju količinu dobra i zla u njoj, snimio je film o ubistvima kao rutinskim aktima. Glavni lik Met Dilon, serijski ubica sa bezdušnim nagonima, govori o svojim zločinima alter egu kojeg igra Bruno Ganc, glumac kojeg je, svojevremeno, proslavila uloga Adolfa Hitlera.

Film obiluje surovostima, sakaćenjima i perverzijama, a scene u kojima glavni lik muči životinje i puca u glavu djeci naterale su dio kanske publike da iz protesta napusti dvoranu. Slično se dešavalo i sa filmom "Antihrist".

Tako je Lars fon Trir ponovo digao na noge i kritiku i publiku ovogodišnjeg Kana, koji, prema svim izvještajima, nije ponudio senzacionalne ni posebno ispirativne filmove do sada. Danski filmadžija, koji pripada autorskom filmu, za jedne je kultni režiser, a za druge provokator i mizantrop.

"Kuća koju je sagradio Džek" svakako je do sada najkontroverzniji momenat ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji je potpuno podijelio publiku i kritiku. Selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo objasnio je da ovakav film nije mogao da bude u glavnoj konkurenciji za nagrade, pa je samo uvršten u zvanični program.

Ipak, većina medija i portala složno zaključuje da je Trirov novi film, ma kako ga ocjenjivali, jedan od najvažnijih događaja ovogodišnje Kanske filmske smotre.

 

Foto: Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Komentari: 0

Novi komentar