Dnevne novine oštro reagovale

DN: Napravili ste od naših novinarki pokretne mete

Naslovnica dnevnika Vijesti osvanula je juče sa fotografijama dvije novinarke Dnevnih novina i tvrdnjom da je jedna od njih tokom rasprave u redakciji povodom napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić rekla da je napadač trebalo da joj puca u glavu, a ne u nogu. 
Objavljeno: 17. 05. 2018 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Dnevnih novina najavili su da će od nadležnih zatražiti zaštitu, a prozvane novinarke najavljuju tužbe . U tekstu Vijesti piše kako je Lakić „o svemu što je posredno saznala od kolega iz Dnevnih novina obavijestila tužiteljku (Suzanu) Milić i tražila od nje da Tužilaštvo sasluša te dvije novinarke i pita ih na osnovu čega one to tvrde i šta je motiv za to što govore“, navodeći kako je jedna od njih kazala: „Ne znate vi ko je Olivera Lakić“. Vijesti nijesu pozvale dvije novinarke za komentar, niti uredništvo Dnevnih novina.

Tekst je ilustrovan na naslovnoj, kao i na unutrašnjim stranama, fotografijom sa uviđaja nakon napada na Lakić, te fotografijama novinarki Dnevnih novina. Vijesti su prozvale urednicu hronike Natašu Pajović i novinarku ekonomske redakcije Kristinu Jerkov, prenoseći navodnu raspravu koju su vodile sa kolegama povodom napada na Lakić.

Glavna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac kazala je Pobjedi da će Pajović i Jerkov podnijeti tužbe protiv Vijesti i autorke teksta Jelene Jovanović, ali i protiv svih medija i nevladinih organizacija koje iskoriste ovu, kako je rekla, lažnu informaciju.

- Dnevne novine su pozvale nadležne institucije da hitno reaguju na besprizorno crtanje krivice našim novinarkama i insistiraćemo da se utvrdi istina. Obratićemo se i međunarodnim organizacijama, Delegaciji EU u Crnoj Gori, ombudsmanu – kazala je ona.

Naglasila je da su novinarke koje su „informbirovskim i gebelsovskim metodama osvanule na naslovnoj strani Vijesti završile u Hitnoj pomoći jer su špijunskim spinovima dovedene u kontekst ranjavanja Olivere Lakić“.

Dnevne novine su, kako je rekla Šofranac, shodno Zakonu o medijima, juče proslijedile reagovanje Vijestima tražeći da bude objavljeno u prvom narednom broju, na istoj poziciji u novini. U reagovanju se ističe kako su Vijesti napravile pokretne mete od novinarki Dnevnih novina.

- ND Vijesti su na brutalan način izložile opasnosti dvije novinarke Dnevnih novina Natašu Pajović i Kristinu Jerkov, objavljujući lažne informacije, navodno dobijene od kolega iz Dnevnih novina. U vašem tekstu, kojeg potpisuje Jelena Jovanović, naše novinarke su prozvane da imaju saznanja o tome ko je pucao na novinarku Lakić i zašto, uz monstruoznu konstataciju da su izgovorile kako je koleginicu Lakić „trebalo gađati u glavu“, a ne u nogu. Ovakve gnusne optužbe niko iz Vijesti nije pokušao da provjeri, čime je prekšeno osnovno novinarsko pravilo da se kontaktiraju osobe koje se etiketiraju i optužuju, da ne govorimo o tome da se, shodno Kodeksu novinara, „nikada ne smije objaviti neosnovana optužba na račun drugih, koja ima za cilj da ugrozi reputaciju tih osoba – navodi se u reagovanju.

Podsjećaju da su Dnevne novine profesionalno izvještavale o napadima na Oliveru Lakić i da „niti u jednom tekstu nije izrečena nijedna laž, insinuacija, već je vjerodostojno prenešeno sve što se u ovom slučaju do sada dešavalo“.

- Stoga napad na naše novinarke i pominjanje redakcije u ovom kontekstu, doživljavamo i kao napad na naš medij, našu uređivačku koncepciju. Dnevne novine će naći način da zakonskim putem zaštite svoj profesionalni ugled. Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i zaštite integritet svake ličnosti i novinara u cjelini, kojima se ovakvim tekstovima, kakav je danas plasiran u vašem mediju, direktno ugrožava ne samo lični i profesionalni integritet, već i njihova lična bezbjednost – zaključuje se u reagovanju.

Komentari: 8

Fahro

17. 05. 2018 - 08:22

Pa naravno,vesti, citali to iko?
Mirka

17. 05. 2018 - 08:36

Vijesti.... Sami sebe uništiše lazima. Sveli su tiraz na 100 primjeraka. Eeee Ivanoviću, plemenska bruko
BODIN

17. 05. 2018 - 08:36

DN je štampani MINUT DVA
Cijela CG i Šeki

17. 05. 2018 - 08:56

Po Lakićevoj i "Vijestima" Tužilaštvo mora da sprovede istragu i utvrdi što je svaki građanin CG rekao povodom pucanja na nju. Još gore od toga je što Lakićeva traži da Tužilaštvo utvrdi kako je i od koga novinar Šeki Radončić saznao da je ona upucana kalibrom 22. "Vijestzi" su godinama vodili kampanju protiv nadležnih državnih organa zašto od njihovih novinara pokušavaju da saznaju, u nekim istragama, kako su došli do određenih informacija. u Ovom slučaju "Vijesti" vrše pritisak povodom saznanja Radončića. Ovo što kaza Šofranac " da se "Vijesti" koriste "informbirovskim i gebelsovsim metoma" je tačno. Đoko Orlandić
Boban Bg

17. 05. 2018 - 09:05

Ima li bolje slike što su Vesti od ove. A što više tonu to im onaj polupismeni urednik više grakće o profesionalizmu. No ima raznih profesija i profesionslizama, od uličnog do bordelskog tipa.
BODIN

17. 05. 2018 - 10:02

Bobane-ti pravo iz BG-rialitija u Crnu Goru.da nas učiš patriotizmu i kulturi.Tvojoj pismenosti izgleda nema kraja.Nemoj od nas braniti Crnu Goru sa strane na kojoj sjedi mafija-ka boga te molimo.
I ti vala...

17. 05. 2018 - 11:44

Bobica je sampion. Crnogorac patriJota x10. Sve on zna
Guest_18267

17. 05. 2018 - 11:44

BODINE NAJGORI SU OVI UNUTRASNJI
Novi komentar