U Briselu

Daković na sjednici NATO Vojnog komiteta

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova, koja se održava u NATO sjedištu u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 17. 05. 2018 - 08:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, general Petr Pavel, dao je kratak uvod u najznačajnije teme sastanka, koje obuhvataju: ključne izazove Alijanse, strategiju NATO-a na južnim granicama, politiku odbrane i odvraćanja, kao i o modernizaciji NATO saveza, s fokusom na adaptaciju NATO komandne strukture i Plan implementacije.

Zamjenica Generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, u svom obraćanju naglasila je važnost prilagođavanja Alijanse, u cilju povećanja kapaciteta, sposobnosti i spremnosti Saveza da odgovori svim savremenim bezbjedonosnim izazovima. Takođe, istakla je značaj ovog sastanka, naročito u dijelu definisanja prioriteta i očekivanja od ovogodišnjeg Samita.

General Daković je na poziv NGŠ Kanade, generala Vansa, učestvovao na sastanku koji je organizovan povodom učešća jedinica u borbenoj grupi za “Istureno prisustvo” (enhanced Forward Presence eFP), čija je okvirna nacija Kanada.

dakovic1

Takođe, na marginama Vojnog komiteta, general Daković je imao bilateralni sastanak sa NGŠ Vojske Slovenije, general majorom Alan Gederom. Načelnici su razmijenili mišljenja o budućem učešću jedinica dviju Vojski na NATO vježbi TRIDENT JUNCTURE 18 koja se organizuje u Norveškoj.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 predstavlja značajnu vježbu u NATO-u za 2018.godinu. Na pomenutoj vježbi učešće će uzeti 35000 pripadnika NATO i partnerskih zemalja.

Sastanku prisustvuju načelnici generalštabova zemalja članica Alijanse, komandanti Strategijskih komandi NATO, kao i predsjedavajući Vojnog komiteta EU. Zaključci i odluke sjednice Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova biće uvertira za predstojeći sastanak ministara odbrane, odnosno Samit šefova država i Vlada Alijanse, koji je planiran da se održi u julu mjesecu u Briselu.

Tokom boravka u Belgiji, planirana je i zvanična posjeta Načelnika Generalštaba VCG NATO komandi za operacije (Allied Command Operations-ACO) u SHAPE (Supreme Headquaters Allied Power Europe), Mons, Belgija.

Komentari: 1

Freeman

17. 05. 2018 - 15:16

Nije ga trebalo slati,bojim se da će staviti veto na neke odluke NATO-a.
Novi komentar