Privredna komora

DOGOVOR: Žito iz Vojvodine će se izvoziti preko Luke Bar

Žito iz Vojvodine već od ove godine izvoziće se na treća tržišta preko Luke Bar. Ovo je rezultat sastanka predsjednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar, kao i izvoznicima žitarica MK grupom i Agro globom iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.
Objavljeno: 17. 05. 2018 - 10:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Sa zadovoljstvom mogu da saopštim crnogorskoj javnosti da su na današnjem sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini – kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko pomenute crnogorske luke.

- Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene. Procjena je da bi već u naredne  dvije godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko Luke Bar. No, nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine - rekao je Golubović.

Direktor Luke Bar Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.

- Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300.000 tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije. Riječ je o rezultatu pregovora koji traju već nekoliko mjeseci, a koji će dovesti do upošljavanja neiskorišćenih kapaciteta Luke i radne snage. Danas smo dogovorili cijenu pretovara preko Luke Bar, kao i prevoza preko Srbija Cargo i MonteCargo za do dva silosa žitarica u ovoj godini, što je 60 hiljada tona, možda čak i više – rekao je Franović.

Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

- Ovo je priča koja je otvorena i koja predstavlja interes Luke Bar, Države Crne Gore i njene ekonomije, te naravno, Srbije i Vojvodine. Takođe je jako bitno da ovaj posao ide i u drugom smjeru, odnosno da se u Luci Bar obavlja pretovar robe koja ide za Srbiju. O tome smo takođe imali više sastanaka i vjerujem da ćemo se dogovoriti o izgradnji zajedničkih skladišta koji su potrebni Luci Bar a koje će koristiti poslovni partneri iz Srbije – rekao je Franović.

ns-2Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

- Mislim da smo postigli veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbjede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Sa cijenom koja je ranije postojala železničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance. Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je ogromna.  Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu izmešu naše dvije države – rekao je Čadež.

Srbija je 2017. godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1.660.000 tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd – Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35.000 tona žitarica. Polovina ukupne trgovine, oko 1.100.000 tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra. Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.

Poslovni forum Crna Gora-Vojvodina

U okviru Novosadskog sajma, organizovan je forum privrednika Crne Gore i Vojvodine, u čijem radu su učestvovali i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, predsjednici Privredne komore Srbije Marko Čadež i Privredne komore Vojvodine Boško Vučurović, potpredsjednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević kao i članovi diplomatskog kora. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja privredne saradnje, a predstavljeni su potencijali Crne Gore, rad IT klastera Vojvodine i instituta BioSense.

U bilateralnim razgovorima učestvovali su predstavnici oko 80 crnogorskih i vojvođanskih kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ICT sektora, građevinarstva, logistike,trgovine, komunalnih preduzeća.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović zahvalio je na toploj dobrodošlici i prijemu koji tradicionalno prati svaku posjetu crnogorske delegacije Vojvodini. Forum i učešće na Novosadskom sajmu, prema njegovim riječima, predstavlja još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Vojvodine, još jedan impuls usmjeren na snažniji privredni napredak regiona i izraz opredjeljenja da se Crna Gora i Srbija međusobno podržavaju na evropskom putu.

ns-3- Saradnja sa zemljama regiona predstavlja bitnu komponentu daljeg napretka, pa u tom smislu privredne komore Crne Gore i Vojvodine zajedno rade na stvaranju ambijenta koji će iskazati poseban senzibilitet prema preduzetništvu i investicijama – rekao je Golubović.

Naglašava da poljoprivreda i prehrambena industrija zaslužuju posebnu pažnju sa aspekta mogućnosti saradnje i obostranih ulaganja. Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode, pa se putem povezivanja proizvodnje, dijeljenjem znanja i tehnologija, korišćenjem evropskih fondova može podići konkurentnost i zajedno izaći na treća tržišta.

- Naša obaveza je da niz pojedinačnih impulsa za saradnju koji postoje u ovoj oblasti integrišemo u ozbiljne projekte koje bi Evropa bila spremna da finansijski podrži – rekao je predsjednik crnogorske Komore.

Turizam će, dodaje on, kao strateška grana i generator krupnih investicija i prihoda nastaviti trend ekspanzije u Crnoj Gori, uz dalju izgradnju i proširenje turističkih kapaciteta, od kojih su neki u vlasništvu subjekata iz Srbije.

- Nalaženje modela za punu valorizaciju tih turističkih objekata koje država Srbija posjeduje na crnogorskom primorju mora biti naš zajednički cilj u budućem periodu – rekao je Golubović.

Potencijal za unapređenje saradnje postoji i u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, s obzirom na to da se na ovim prostorima ukrštaju važni saobraćajni koridori. Završetak auto-puta Bar-Boljare, korišćenje punih kapaciteta Luke Bar i obnova željeznice Beograd-Bar će donijeti neophodno ubrzanje robnog prometa i pojačati izvoznu aktivnost.

On je najavio da će tokom razgovora u Novom Sadu jedna od tema biti mogućnost transporta žita iz Vojvodine ka Italiji preko Luke Bar.

- Različiti razlozi su u prethodnom periodu uticali da se transport žita sa ovog područja odvija značajno dužim i zahtjevnijim koridorima, pa će ovaj sastanak biti prilika da transport ove robe usmjerimo na ekonomski logičnu trasu. Nadam se da će ovo biti jedan od pozitivnih rezultata boravka crnogorske delegacije u Vojvodini Navedeni sastanak je prilika da sa predsjednikom Privredne komore Srbije kod nadležnih organa pokrenem inicijativu za stavljanje u funkciju dijela željeznice koja ide preko teritorije Kosova, kako bi Luka Bar, prevashodno kada se radi o pretovaru ruda, mogla da stavi svoje kapacitete u punu funkciju – rekao je Golubović.

Izrazio je očekivanje da će susreti i razmjena iskustava i dobre prakse predstavnika ICT sektora rezultirati nizom korisnih inicijativa u narednom periodu.

- Koncept sektorskog povezivanja mora biti model ponašanja u budućnosti zbog potrebe dijeljenja iskustava u primjeni evropskih standarda poslovanja, pa će privredne komore Crne Gore i Vojvodine u narednom periodu redovno organizovati susrete privrednika, kako bi definisali zajedničke projekte i formirali konzorcijume i klastere radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima – naveo je Golubović.

Saradnja na definisanju i realizaciji zajedničkih projekata uz mogućnost njihovog finansiranja sredstvima fondova Europske unije je  zajednički interes, a mogućnost daljeg širenja međusobne privredne saradnje, ne samo po obimu, već i po kvalitetu, mora biti naš prioritet u budućem periodu, zaključio je predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je da je po obimu robne razmjene Srbija prvi i najznačajniji partner Crne Gore, da je to rezultat dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa i pozvao privrednike i preduzetnike da kao stubovi daljeg razvoja ekonomije dviju država budu hrabri, kreativni i inovativni.

- Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Srbije. Dvije prijateljske zemlje i naše vlade su kreirale pozitivan politički okvir, zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju sopstvenih interesa, okvir koji je stvorio povoljan ambijent za ekonomsko povezivanje i ukupnu regionalnu saradnju. Po obimu robne razmjene Srbija je prvi i najznačajniji partner Crne Gore. U 2017. godini ostvarena robna razmjena iznosila je 561,7 miliona eura, odnosno 21% ukupne crnogorske razmjene, što je za 4,1% više u odnosu na godinu ranije. Robna razmjena sa Vojvodinom je u godini za nama bila do sada rekordna i njena vrijednost se procjenjuje na oko 174 miliona eura – rekao je Simović.

Komentari: 8

deseti dio nama

17. 05. 2018 - 12:53

Crnogorci usur da uzimaju kako je obicaj jos iz straog doba .
Petar Pan

17. 05. 2018 - 13:18

Taman da Zako farba vozove što žito dovoze. Mada ne bi bilo loše i žito da farba. Ima on farbe. Samo neka neko plaća.
+

17. 05. 2018 - 17:00

Konacno nesto pozitivno konstruktivno
Братство!

17. 05. 2018 - 17:10

Две Српске земље, треба што тешње да сарађују, Сва роба из Србије, која се увози и која се извози, треба да иде преко луке Бар.
Jedinstvo

17. 05. 2018 - 17:51

Propustio si da u "srpske zemlje" navedes Bugarsku i Moldaviju.
&

17. 05. 2018 - 19:29

Sofija je 1610. za Marina Bicija Srbija.
Istini za volju

17. 05. 2018 - 23:02

Uskoro ce to biti i Bjelorusija koja ima slicno uredjenje i vladara kao i oni u bratskoj im Srbiji.
.

17. 05. 2018 - 20:12

Sve je to OK samo uredno platite i ne mjesajte se u poslove CG.
Novi komentar