Sumnja da je beba namjerno zamijenjena

Razriješena načelnica Odjeljenja i glavna sestra

Povodom propusta u Odjeljenju za terminsku novorođenčad menadžment Kliničkog centra Crne Gore  je pokrenuo krivični postupak protiv medicinske sestre jer se osnovano sumnja da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu.
Objavljeno: 17. 05. 2018 - 11:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Takođe je, ovim povodom, razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja i protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara-neonatologa, pokrenuti disciplinski postupci. Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta. Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG vezane za otpuste porodilja i novorođenčadi, ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć", navodi se u saopštenju KCCG.

Oni napominju da ovaj incident do sada nije zabilježen u KCCG.

"Uvjeravamo javnost da će svi odgovorni biti najstrožije sankcionisani", zaključuju iz KCCG.

Protokol Klinike za ginekologiju i akušerstvo pri otpustu

Prvo se u Odjeljenju za terminsku novorođenčad spaja dokumentacija majke i novorođenčeta-otpusna lista majke, otpusna lista novorođenčeta, karton BCG vaccine, savjet za njegu majke po otpustu, savjet za njegu novorođenčeta po otpustu.

“Zatim se upoređuje broj otpusne liste majke i otpusne liste novorođenčeta sa brojem na novorođenčetu. Otpusna medicinska sestra potom skida novorođenče i provjerava pol i tračicu na ruci sa brojem bebe. Poziva majku i pri izlasku iz prostorija Odjeljenja jasno i glasno izgovara ime i prezime majke, pol djeteta i broj”, objašnjavaju u KC.

Nakon toga, u otpusnoj prostoriji pred majkom se svlači novorođenče, ponovo se provjerava ime i prezime majke, pol djeteta, broj majke i njene bebe, brojevi otpusnih lista, tjelesna masa na rođenju i otpustu iz Porodilišta.

“Majka i novorođenče se otpuštaju sa tračicama na kojima je upisan identifikacioni broj dobijen odmah po rođenju djeteta. Na Odjeljenju za prijem i otpust se obavlja primopredaja novorođenčeta uz obaveznu ponovnu prozivku”, navode u KC.

Komentari: 8

koliko nase je,

17. 05. 2018 - 11:19

Djece do sada zamijenjeno ? )Ovo slucajno otkriveno ? STRASNO hapsite ?
stalno dezurstvo roditelja

17. 05. 2018 - 11:23

Zar se sa tim tracicama ne moze manipulisati ? Poznato je iz Srbije koji je biznis bila razvila medicinska mafija . Postoji samo jedan nacin a to je da otac prisustvuje porodjaju tako da mafijasi u mantilu ne iskoriste iscrpljenost majke i otmu joj dijete kao i da ono kasnije bude cijelo vrijeme u krevetcu pored svoje majke .
DNK

17. 05. 2018 - 11:35

A onda konkurencija privatnim porodilistima . To je rijesenje da imaju IZBOR roditelji ?
uni zh

17. 05. 2018 - 11:58

Citajuci ovo presrecan sam sto su moja djeca rodjena u Svici .Prisustvovao sam svim porodjajima u OP sali u zelenom hirurskom odijelu i bio cijelo virijeme pored novorodjenceta . Od 8.00 do 22.00 neometana svakodnevna posjeta . Na bolnickom sajtu u bebi galeriji izadje slika djeteta sa opstim podacima (visina tezina pol ime ) tako da ga i komsija moze poznati he he . https://www.geburtshilfe.usz.ch/schwangere/Seiten/Baby-Galerie.aspx Nema tajne nema misterije rodne ravnopravnosti i vradzbina .
maja

17. 05. 2018 - 13:54

kakvaaa je galerijaaa :)
Osmogrk

17. 05. 2018 - 13:42

Osim ako nije uradjeno sa umisljajem nije se nista strasno dogodilo. I majka i beba imaju isti broj i lako je utvrditi gresku, kao sto se i dogodilo. U svakom slucaju treba postovati procedure. Elem, u USA cim se dijete rodi uzmu mu otiske ruku i stopala, uz ostale podatke koje unesu, to mu je prva krstenica.
i pokusaj se kaznjava

17. 05. 2018 - 15:42

Nije se dogodilo a moglo je .
MARA

18. 05. 2018 - 10:27

KO MOŽE REĆI DA OVOGA NIJE BILO I DO SAD,ALI NIJE PRIMIJEĆENO.TEK RODJENE BEBE SE GOTOVO NE RAZLIKUJU,OSIM NEKOG VIDLJIVOG ZNAKA.U SVAKOJ GRANI MEDICINE JE TAKO.JEDINO OVI IZABRANI LJEKARI MUKU MUČE,A NIKO NE CIJENI NJIHOV RAD.IMA SAVJESNIH LJUDI,I KAD NAIDJEMO NA NJIH ,DAJU NAM NADU DA JOŠ IMA,A VALJDA ĆE I BITI TAKVIH.USTOLIČENE LUTKE,KOJE SU TU SAMO KAD SU KAMERE UKLJUČENE SKLONITE.NABAVITI OPREMU,A NEMATI KADAR,KOJI ZNA DA JE KORISTI,VIŠE JE ŠTETE NEGO KORISTI
Novi komentar