Napisao pismo ambasadorima

Abazović : Ne idite na inauguraciju, Đukanović sve što Evropa nije

Predsjednik Građanskog pokreta URA-e, Dritan Abazović je napisao otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica EU. Njegovo pismo prenosimo integralno.
Objavljeno: 17. 05. 2018 - 14:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Poštujući Vašu opredijeljenost da unapređujete odnose sa našom državom, a polazeći od temeljnih vrijednosti koje baštine zemlje EU, a nakon najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, imam obavezu kao političar ali i kao građanin da Vam se obratim sa prijedlogom. 

Nakon što je cijela domaća i međunarodna javnost, komesar Han, najuticajniji evropski mediji, organizacije za zaštitu slobode govora i druge relevantne međunarodne institucije i pojedinci, kao nikada do sada, osudili gnusni i kukavički napad na novinarku Oliveru Lakić i atentat koji je posljedica ambijenta kreiranog u Crnoj Gori posljednjih godina, predjsjednik DPS-a Milo Đukanović, nastavlja da svojom bahatom i kriminalnom retorikom. Pomenuti u maniru visokih činovnika “Cosa Nostre”,  afirmiše i priziva na nastavak serije nasilja na ulicama Crne Gore, crtajući mete na slobodne ljude, novinare i neistomišljenike. 

Ponovno izgovarajući neodgovorne i teške optužbe, nazivajući medije fašističkim, sa upozorenjem da to nije bio lapsus, već promišljena izjava, jasno pokazuje da je sistem koji je kreirao, otpočeo terminalnu fazu teroirsanja građana unutar zidina  zarobljene države koju svojata kao svoju. 

Umjesto da se postidi pred svojom neodgovornošću za javno iznešene  sudove, čije su posljedice nesagledive, a od kojih su se javno distancirali čak i neki visoki zvaničnici Vlade, on izvrće teze, pokušavajući da javni diskurs okrene ka drugim stvarima. Time jasno potvrđuje sumnje i otkriva krunski dokaz, da je zapravo njegova politka povukla svaki obarač kojima je pucano u slobodnu riječ i istraživačko novinrstvo posljednjih decenija. 

Govoreći kako je svoje bestidne stavove spreman da obrazlaže i pred kamerama, navodno afirmišući tako princip dijaloga kojeg baštini EU, istovremeno salje nove prijetnje da urednici razmisle kako ce dalje praviti novine jer buduci predadori samo sto nikesu krenuli na njih! Ipak, moram vas podsjetiti da dotični nije bio spreman da se suoči pred kamerama sa protivkandidatima u predsjedničkoj trci, niti godinama unazad da javno, kako to dolikuje ozbiljnim političarima u debatama odgovara na pitanja od značaja za zajednicu. 

Bilo mu je jasno da će neko postaviti nezgodna pitanja, kao npr. kako je to uspio, da u prilično siromašnoj državi, postane jedan od najbogatijih lidera na svijetu čije se bogatstvo mjeri u stotinama miliona eura ili kako to da je svaka veća afera vezana za njegovo ime ili članove njegove porodice. 

Time se još jednom potvrdilo da se ne radi o nikakakvom evropejcu, reformatoru, demokrati, već o čovjeku, čija se parola “za stabilnost i sigurnost” prevodi u “pucaj u svakoga ko ne misli kao kao ja”. 

Složićemo se da je tako nešto u potpunoj suprotnosti sa politikom i tradicijom zemalja koje vi predstavljate. 

Razumijem i cjenim vaš napor da sa Crnom Gorom gradite najbolje moguće odnose, da gajite prijateljstvo prema našem narodu i da težite da naša saradnja bude na najvećem mogućem nivou. Zato i sada imate šansu da pokažete da ste iskreni prijatelji Crne Gore i njenih građana. 

Mi smo država koja je nikla na vrijednostima antifašizma i borbe za slobodu. Njen novi nazovi predsjednik je sve što moderna Evropa nije. 

Stoga je važno simbolički ukazati da nijeste spremni da aplaudirate nekome ko promoviše fašizam, političku ili bilo koju drugu diskriminaciju, niti nekome ko pored svih negodovanja, nastavlja da podstiče nasilje, mržnju i podjele.

Vjerujem da ni građani zemalja iz kojih dolazite, isto kao građani Crne Gore to apsolutno  ne podržavaju. 

Ne idite na inauguraciju, na taj način napravićete najveću uslugu Crnoj Gori. Demonstriraćete na djelu svoju spremnost da štite ljudska prava i temeljne slobode, kao i tekovine ideja na kojima počiva ujedinjena Evropa čemu stremi istinska građanska Crna Gora. 

Kao političar koji je dobro upućen u protokol, razumjeću i ako uraditi suprotno. Ali, sumnjam da će razumijeti građani Crne Gore kada vas vide u istom redu sa nekim ko je personifikacija svega onoga što je u suprotnosti sa onim što propagirate kroz proces integracija.  

Za kraj, nemojte smetnuti sa uma činjenicu  da je kompromis ponekad najveći neprijatelj vjerodostojnosti", saopštio je Abazović.

Komentari: 11

Osmogrk

17. 05. 2018 - 14:33

Sve nesto mislim, da te Putin pozvao na njegovu otisao bi puzeci. Koji ste vi jad i tuga. Makar da cutite, da nas ne podsjecate na vsu bijedu.
Baja

17. 05. 2018 - 14:43

Bolje da kao ti idu Kod Tachija i Haradinija osvjedocenih humanista
Zagor

17. 05. 2018 - 14:44

Ti si Abazovicu obolio od virusa minhauzengitisa,od kojeg i Medojevic vec nekoliko godina boluje. Kao sto vidis,izgleda je virus prenosive prirode. Inace podsjecas me na jednog poznanika koji je zvao ambasadu da NE daju vizu za Ameriku njegovom ocu,koji je inace htio da posjeti svog drugog sina koji je tamo zvio i radio. Razlog: Pa plasio se da ne ostane tamo, a to bi odmah znacilo i prestanak finansijske inekcije koju je redovno dobijao od svog brata. To bi ujedno i znacilo prestanak sa senlucenjima po kafana i raznih kafica.Zanci i da bi morao da pocne da radi,rekao bih cak konacno. Isti je kao i ti Abazovicu, lencuga koja zna samo da prazno prica i izvrce prcu kad ne treba. Bar da si se pokazao sa nekom podrskom od biraca.A ni to ti nije jaka strana….zato cuti jer se samo blamiras.
rece mu ti dobro

17. 05. 2018 - 14:45

jednom u skupstini o 4 vrste odgovornosti a bar dvije ili tri su njegove ako zanemarimo metafizicku .
Nera

17. 05. 2018 - 15:07

E kad ovakvs politicka gromafa (kojeg ni doma ne podrzavaju) ovako ostro nastupi prema EU,onda ovim evropljanima sigurno mnij svejedno?
Nemanja

17. 05. 2018 - 17:02

Ma kome ti trebas prirepku cetnicki ?
Je li ovo Evropska stranka?

17. 05. 2018 - 17:24

1) Nije podrzao ulazak u Nato. 2) za DF je izjavio da imaju demokratske kapacitete i da ce saradjivati sa njima 3) predlozili su Bojovica za predsj. Kandidata 4) URA stoji iza sramotnog Rjecnika cg jezika koji je povucen
Kako mali Abaz zamislja politi

17. 05. 2018 - 18:40

Ovakva denuncijacija nije uobicajena u razvijenim drzavama, pa je oni kojima je upucena sigurno ne prihvataju sa simpatijama. Predjednik je izabran regularnom demokratskom procedurom, kakav god da je. Prema tome protokol je da drzave posalju predstavnike na inauguraciji. Da je izabran Bojanic iako velikosrbin, rusofil protivnik suverene Crne Gore i ni za jotu veci demokrata od Mila, isto bi se desilo.
Arogancija provincijalca

17. 05. 2018 - 18:41

Dalje, ko je Abazovic iz Ulcinja da arogantno dijeli lekcije razvijenim evropskim drzavama o demokratiji. Da li mu ikad prodje kroz glavu da je ovo neprimjereno, drsko i uvredljivo. Ovakav apel po sadrzini, stilu , vokabularu moze samo izazvati kontraefekat. Mozda EU upravo zbog ovakvih stavova , zrelosti, odnosa prema EU i Crnoj Gori daje podrsku ovoj vlasti.
BODIN

17. 05. 2018 - 19:34

Jasno kao dan za ovu vlast je poguban ulazak u EU .Jer ova preostala poglavlja otkrivaju prirodu i način vladanja ove vlasti.
Rukfaš

17. 05. 2018 - 22:56

Znao sam da je .......a a evo je on i Vuksan.
Novi komentar