IRF pomogao dolazak helen doron edukativne metode

Učenje engleskog jezika kroz igru i bez razlika

Kada mislite da imate jasan cilj pred sobom, njegova primjena se, nažalost, kosi sa realnim finansijskim mogućnostima i upravo tada je počelo naše interesovanje za moguća kreditna zaduženja, priča u razgovoru za Dnevne novine nosilac nacionalne franšize britanske lingvistkinje Helen Doron za Crnu Goru Ivana Zec-Barašin koja posljednjih 16 godina vodi lingvističku školu u Podgorici Porta aperta.
Objavljeno: 18. 05. 2018 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona i njen suprug, izvršni direktor škole Miodrag Barašin, saznali su za pomoć Investiciono razvojnog fonda (IRF) u pravom trenutku.

"Način i uslovi kreditiranja su, za našu školu bili prihvatljivi, ali se i Porta Aperta, kao potencijalni klijent i na osnovu prethodnog rada, dopala IRF-u. Nakon prvih razgovora sa njihovim predstavnicima bilo je jasno da ćemo dobiti finansijsko rješenje za dolazak Helen Doron metode u Crnu Goru", navodi Zec-Barašin.

Porta Aperta je, kako navode njeni vlasnici, prije toga imala sedam, dok danas, nakon dobijanja franšize ima 18 zaposlenih. Od tog broja, 11 ih je zaposleno poslije dobijanja IRF kredita.

Ideja

Razvojni put Porta Aperta razvijao se uporedo sa prevodilačkim radom i kursevima stranih jezika, crnogorskog jezika za strance i organizacije obrazovanja u inostranstvu, kako jezičkog, tako i akademskog obrazovanja.

"Prema strategiji razvoja Porta Aperta došlo se do zaključka da je neophodno napraviti iskorak i uvesti međunarodno priznati sistem obrazovanja. Poslije analiza jezičkog međunarodnog tržišta i razmatranja različitih metoda i mogućnosti implementiranja, konačni zaključak je bio da je Helen Doron jednak najboljem izboru", ističe bračni par Barašin, dodajući da je dolazak te metode profesionalni i lični izazov za njih.

Uvođenje te svjetski priznate metode je, kako objašnjavaju, i potreba da se djeci omogući kreativnije učenje.

"Više od dva miliona djece u 900 centara svijeta, uči engleski po toj metodi, koja u svijetu postoji 35 godina. Posebno je važno što se kroz Helen Doron sadržaje uči život na engleskom jeziku", naglašavaju naši sagovornici.

helen-doron-vrtic

Počeci

Najteže je bilo na početku jer, kako Ivana i Miodrag govore, to je period kada preduzetnici imaju najmanje iskustva, puno uloženih sredstava, a cilj je predstaviti se na tržištu kvalitetno.

"Kada se ti početni koraci prevaziđu tako da sigurno možete dalje razvijati biznis, jasno je da se trud isplatio. U manjoj ili većoj mjeri su nas pogađale prepreke koje se tiču problema sa dozvolama, papirologijom, nelojalnom konkurencijom, insolventnošću kupaca i dobavljača, nepoštovanje standarda i propisa", navode Barašini i dodaju da se posvećenim radom te barijere prevazilaze.

Motiv kojim se vode u školi je učenje sa prihvatanjem različitosti, kroz igru i interaktivne sadržaje koji prate odrastanje djeteta.

Trenutno vode dvije škole u Podgorici, a kako navode, postoji interesovanje za otvaranjem i širenjem mreže u ostalim crnogorskim opštinama. 

Etika važan dio profesionalne odgovornosti

Jedini način na koji se može zdravo i transparentno poslovati je, kako smatraju Barašini, poštovanje etičkih standarda koji se dopunjavaju kroz društveno korisne aktivnosti.

"Prošle godine sproveli smo kampanju sa Dječjom bolnicom u Podgorici i formirali biblioteku za mališane sa oko 800 knjiga. Nastavno osoblje Helen Doron držalo je i besplatnu djeci koja su tada bila na liječenju. Oslikali smo i zidove ulaznog hola dječje bolnice", govore u Porta Aperti.

Danica Jovanović/Dnevne novine

irf-crna-gora

 

Komentari: 1

rade

23. 05. 2018 - 22:40

bravo
Novi komentar