U Crnoj Gori loša politika podsticanja nataliteta, sve se manje djece rađa

Bijela kuga u više od polovine opština

Najdramatičniji negativni prirodni priraštaj, koji iznosi čak -237 zabilježen je u Pljevljima, u gradu u kojem je prošle godine rođeno 189 djece, a umrlo je 426 osoba. Drugo mjesto ove neslavne liste zauzima Nikšić gdje je tokom 2017. godine rođeno 728 djece, dok su umrle 802 osobe, te prirodni priraštaj iznosi -74. Da ovaj problem ne pogađa samo sjeverne opštine, potvrđuje Cetinje u kojem je rođeno 175 mališana, a umrlo je 228 osoba, te je prirodni priraštaj -53
Objavljeno: 20. 05. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podaci Zavoda za statistiku Crne Gore pokazuju da je lani u više od polovine opština, tačnije u njih 13, registrovan negativni prirodni priraštaj, odnosno broj rođenih je bio manji od broja umrlih, što je stanje koje bi trebalo da zabrine cjelokupno društvo, ali i pozove nadležne na odgovornost, da preduzmu određene mjere u podsticanju nataliteta, kako bi se na koncu izbjegla pojava ,,bijele kuge“ na državnom nivou... Najdramatičniji negativni prirodni priraštaj, koji iznosi čak -237 zabilježen je u Pljevljima, u gradu u kojem je prošle godine rođeno 189 djece, a umrlo je 426 osoba.

Drugo mjesto ove neslavne liste zauzima Nikšić gdje je tokom 2017. godine rođeno 728 djece, dok su umrle 802 osobe, te prirodni priraštaj iznosi -74. Da ovaj problem ne pogađa samo sjeverne opštine, potvrđuje Cetinje, koje je u ovom smislu zauzelo treću poziciju - 175 mališana je rođeno, a umrle su 228 osobe, te je prirodni priraštaj -53.  Ovaj fenomen zastupljen je i na jugu zemlje – u Ulcinju je rođeno 215 djece, a umrle su 234 osobe. Negativan prirodni priraštaj, takođe, zabilježen je i u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plužinama, Šavniku i na Žabljaku.

NEPOZNANICA

Na koji način se nadležni, konkretno Ministarstvo rada i socijalnog staranja hvata u koštac sa ovom problematikom, nije izvjesno, jer nam nijesu odgovorili na pitanja koja smo poslali skoro prije mjesec. Ostalo je zato neizvjesno da li je zarad stimulisanja nataliteta ovaj resor izradio određenu strategiju ili planira da to učini, kao i na koji način podstiče rađanje djece i smatra li da Crnoj Gori prijeti bijela kuga. Odgovori na ta i ostala pitanja su odgađani uz pojašnjenje da su, između ostalog, pojedini, zaduženi za tu oblast, pošli na odmor, a onda su očito uslijedile neke druge obaveze i prioriteti, jer više nijesu odgovarali na naše pozive i poruke. Sve navodi na pomisao da se iza ove ćutnje krije nedostatak volje za polemisanjem na ovu temu. Iz nevladine organizacije Udruženje ,,Roditelji“, međutim, poručuju da su podaci Zavoda za statistiku itekako zabrinjavajući zbog čega su najavili da će ubrzo reagovati prema nadležnima i tako pokazati društvenu odgovornost.

- Kontaktiraćemo kabinet premijera Duška Markovića i zatražićemo sastanak da razgovaramo, da vidimo kakva su razmišljanja Vlade i na koji način gledaju na problematiku nataliteta. Ovo se negdje ne prepoznaje kao problem i izgleda da ima mnogo prečih stvari, ali za koju godinu, ako ovako nastavimo, doći ćemo do toga da će nam to biti ključ svega. Predugo se čeka da se učini nešto za podsticanje rađanja djece, a situacija je iz godine u godinu sve gora – negodovala je za Pobjedu izvršna direktorica Udruženja ,,Roditelji“ Kristina Mihailović. Ukoliko, kako kaže, Vlada procijeni da će im ova tema u narednom periodu biti prioritet, odmah će premijeru predočiti određena rješenja za stimulisanje nataliteta. - Vrlo je važno da se razgovara i da se u priču uključe svi oni koji mogu da doprinesu pronalasku što kvalitetnijih rješenja.

Na taj način ćemo riješiti problem – uvjerena je ona. Kada pričamo o podršci natalitetu uvijek se, navodi Mihailović, stiče slika da je finansijska podrška jedini način kako da se pomogne porodici, ali kaže da nije tako. Jedna od ideja Udruženja ,,Roditelji“ koja bi, kako smatra Mihailović, podstakla rađanja djece tiče se roditeljskog odsustva, odnosno smatraju da ono u određenim situacijama treba da traje duže. Porodiljsko odsustvo, pojašnjava ona, ne bi trebalo da traje isto za majke koje rode jedno dijete, blizance ili više djece.

PODSTICAJ

- Smatramo da bi bilo dobro da se to promijeni jer bi to bila neka vrsta podrške – rekla je ona. Sa Markovićem, takođe, planira da razgovara o ,,ad hok“ odlukama koje je Vlada donosila prošle godine, a kojima je iz budžetske rezerve izdvajana jednokratna novčana pomoć za rođene trojke. Mihailović smatra da se ne može na osnovu procjene u datom trenutku primjenjivati ovakva vrsta pomoći, već treba da se definiše određenim propisom.

- Kada se donese propis, onda će takva vrsta podrške da važi za svaku godinu i obuhvatiće sve porodice, neće biti izuzetaka – istakla je ona. Smatra i da je u smislu podsticanja nataliteta nužno riješiti problem i što se prava trudnica, kako kaže, ne poštuju. One, dodaje Mihailović, vrlo lako ostaju bez posla ako imaju ugovor na određeno. - Apsolutno su nezaštićene. Ako imaju ugovor na određeno i ako u toku trudnoće ističe, nije rijetko da se poslodavcu to ne svidi, a onda procjenjuje da nije u obavezi da joj produži ugovor. Može prosto da kaže da nema potrebu za tim radnim mjestom – rekla je ona, dodajući da su porodilje u drugačijoj situaciji jer se njima po automatizmu produžava ugovor.

U pojedinim zemljama na Zapadu, prema njenim riječima, takođe, model poreskih olakšica za ljude koji imaju porodicu se pokazao kao dobro rješenje za porast stope nataliteta. Ističe da u Crnoj Gori, odnosno u pojedinim gradovima poput Podgorice postoji sličan primjer u sklopu kojeg se porez na stan plaća u skladu sa brojem članova domaćinstva. - To bi trebalo da se odnosi na sve opštine, ali i da se razmisli o nekim drugim poreskim olakšicama koje mogu da se primijene – istakla je Mihailović.

FINANSIJSKA INJEKCIJA

Pošto Udruženje ,,Roditelji“ svakodnevno komunicira sa mnogim roditeljima, kada ih, prema riječima Mihailović, pitaju šta oni smatraju koje podsticajne mjere treba primijeniti zarad porasta nataliteta, oni predlažu uvijek neku finansijsku opciju. - Treba da se napravi procjena da li je moguće uvesti dječji dodatak ili sličnu vrstu pomoći – rekla je Mihailović. Udruženje je ranije predlagalo nadležnima i da obezbijede besplatne udžbenike za sve đake jer bi tako porodice osjetile veliko finansijsko rasterećenje, ali njihova ideja nije dobijala zeleno svjetlo. Mihailović kaže da neće odustati od te zamisli, te će je, takođe, na sastanku predočiti premijeru.

 - U Beranama su knjige besplatne za sve đake i dobro bi bilo da se to primjenjuje i u ostalim opštinama. Sa prosječnom platom teško roditelji mogu da obezbijede sve djetetu – rekla je ona. Kako kaže, svaka odluka koju donese država za pružanje podrške porodici nije ključna, odnosno nije jedina koja će da utiče na opredjeljenje pojedinica da imaju djecu, ali svakako da može da ima znatnog doprinosa. Podsjetila je da podaci Monstata pokazuju i da familije u Crnoj Gori u prosjeku imaju dvoje djece. - Vidjećemo kako će proći ove naše ideje i druge koje bi trebalo smisliti da povećamo stopu nataliteta. Imamo puno zemalja čiji modeli mogu da nam budu uzori. Nećemo više da slušamo da država nema para, mogućnosti i slično – zaključila je ona.

Komentari: 7

Brk

20. 05. 2018 - 07:07

To se lako rjesava...U opstinama koje imaju negativan prirodni prirastaj uvesti stimulanse za roditelje uz uslov da roditelji prije ostavarivanja prava na stimulans imaju prebivaliste najmanje 2godine u opstini u kojoj ostvaruju to pravo da ne bi bilo zloupotreba.Sta ce stimulans roditeljima u Podgorici,Baru ili Budvi...ti gradovi su svakako pretrpani...
!!MNE4EVER!!

20. 05. 2018 - 18:31

Kakav stimulans? Novcani? Kojim iznosom? Jednom ili vise puta? Ko ce to da place? Nisu djeca jeftina, a ako se nema uslova da im se dadnu dobre prilike, ne treba ih praviti. Pogotovo ne ako bi taj tvoj stimulans iznosio neki jadan sitnis.
Dan D

20. 05. 2018 - 08:46

Jako interesantno za PLJEVLJA I NIKŠIĆ, GLEDAJUĆI PLJEVLJA I POTENCIJALE KOJE IMA ,PO SVIM PROCJENAMA NAJBOGATIJA OPSTINA U CRNOJ GORI, UZMITE NA 30.000 STANOVNIKA , TERMOELEKTRANA, RUDNIK UGLJA, RUDNIIK GRADAC, NAJVECI POTENCIJAL ŠUMA ,VODE ,POLJOPRIVREDA, ZNAČI NE LEŽI PROBLEM U PLJEVLJACIMA ,PROBLEM LEŽI U ONIM KOJI KONTROLISU TE NJIHOVE RESURSE I GDE IDE TAJ NOVQC.
ode milijana za talijana

20. 05. 2018 - 09:32

trecina muskaraca se nikad ne ozeni , sve vise homoseksualaca ,zemske su vec napustile sela i sjever rep`blike u potrazi za platezno sposobnim sponzorima itd
lopovska posla

20. 05. 2018 - 10:39

Udzbenike mijenjaju i silom namecu djeci da bi zaradjivali njihovi kvazi istoricari i cirgilicari . Svake godine nova istorija i novi pravopis i bukvar cirgilicni tako da ga ne moze koristiti nova generacija nego da moraju roditelji kupovat novi
Global war(m=n)ing

20. 05. 2018 - 18:31

Ajde jadni sto se brinete, svjet je i onako prenaseljen. Covjek je najgora bestija sto unistava sve oko sebe. Bice dobro ako za 50 godina ne lipsa sve zbog globalnog otopljavanja, sjever ce se popunit, jer ce svi pohrlit u hladnije krajeve. Bjela kuga ko da je ne znam kakva bolest, a planeti da se spasi ne bi ni sve bolestine ovog svijeta pomogle. Bolje malo povedite racuna o ekologiji, tako da ti malobrojni sto su se rodili sutra imaju gdje da zive. Reciklirajte smece, koristite prirodnu energiju i obezbjedite bolje uslove zivota, umjesto sto kukate sto se ne radja jos vise sirotinje.
pljevaljski jalijas

20. 05. 2018 - 22:31

Liju se krokodilsle suze za Pljevljima ,a tamo gdje je najveci prirodni prirastaj upravo ga prave doseljeni pljevljaci.Pljevlja nemaju gradevinske firme jer se pljevaljskim novcem grade stanovi po Podgorici a gdje je gradnja tu je i buljuk djece.Poslovnost KAP odvukla je mnoge pljevljake na obale Morače ostvarivala se doraposlovnost sa kradenom ili skoro dzabnom strujom.Na Ćehotini ostase prevareni,zbunjeni i razočarani pljevljaci a juznije se liju i lice se krokodilske suze.
Novi komentar