Podignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika opštine Bar

Žarko Pavićević optužen da je oštetio Poštu za 2.200.000 eura

Osim bivšeg predsjednika opštine Bar, na optužnici su i Danijela Krković, nekadašnja izvršna direktorka Pavićevićeve  rme Zavod za izgradnju Bara, i procjenitelj Rafael Vreteničić
Objavljeno: 20. 05. 2018 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika barske opštine i vlasnika preduzeća ZIB Žarka Pavićevića, okrivljenog da je zloupotrebom službenog položaja 2011. godine u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora Poštu Crne Gore oštetio za 2.200.000 eura, saznaje Pobjeda. Osim njega, na optužnici su i nekadašnja izvršna direktorka Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara, Danijela Krković, i procjenitelj Rafael Vreteničić. Kontrola optužnice zakazana je za 29. maj u podgoričkom Višem sudu.

ISTRAGA

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je Pošta Crne Gore podnijela tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije USEFA jer nijesu ispoštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambenoposlovnog prostora. Ugovorom, koji je potpisan 2008. godine, Pošta Crne Gore je uložila državno zemljište u barskom naselju Topolica kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Pošta je zemljište uložila uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija. Međutim, krajem 2011. godine uvodi u posao ruskog biznismena Artura Džahalova sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, o čemu nije obavijestio menadžment Pošte. Džahalov je tada ZIB-u uplatio 4.200.000 eura da završi izgradnju sporne zgrade.

STEČAJ

Prema pisanju medija, ZIB je do početka 2013. godine izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, a sredinom iste godine Atlas banka je podnijela Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u toj kompaniji zbog duga od 800.000 eura. Samo 60 dana prije otvaranja stečaja, početkom septembra 2013. godine, Pavićević aktivu ZIB-a prenosi na kompaniju USEFA pa i investicioni projekat izgradnje stambeno-poslovnog prostora u barskom naselju Topolica. ZIB, kojem su ostali samo minusi, 6. novembra 2013. godine ušao je u stečaj.

Ovo nije jedina zloupotreba koju su, po sumnjama Tužilaštva, počinili Pavićević i Krković. Krajem prošle godine Pavićević je pravosnažno osuđen na godinu zatvora jer je zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje stanova za potrebe zaposlenih u državnoj upravi gradsku kasu ,,olakšao“ za 1.780.240 eura. Istom odlukom Apelacionog suda potvrđena je i presuda kojom je bivša izvršna direktorka Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Danijela Krković osuđena zbog umišljajnog pomaganja Pavićeviću na uslovnu kaznu zatvora od četiri mjeseca, koju će odležati ako u naredne dvije godine ne počini istovjetno krivično djelo. Prema navodima prvostepene presude, koju je izrekla sutkinja specijalnog odjeljenja Ana Vuković, utvrđeno je da je Pavićević mimo statuta i bez odobrenja Skupštine opštine garantovao novcem opštine na način što je zaključio ugovor o jemstvu kojim je obavezao opštinu Bar da vrati cjelokupni kredit u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit.

Sud se nije složio sa pravnom kvalifikacijom zastupnika optužbe da su Pavićević i Krković malverzacijama prilikom izgradnje stanova za državne službenike sebi pribavili imovinsku korist. Pavićević je tokom suđenja u ovom slučaju tvrdio da radnje koje je preduzeo ne predstavljaju zloupotrebu, već ,,da je napravio jedan dobar posao imajući u vidu činjenicu da su se korisnici uselili u svoje stanove“. Pavićević je u pritvoru proveo sedam mjeseci, a preostalih pola godine zatvora još nije izdržao.

Komentari: 3

XY

20. 05. 2018 - 06:50

Bože štali je u srostvu sa Marovicem ,Gvozdenovicem , i ostalim SLAVNIM IMENIMA
BODIN

20. 05. 2018 - 20:55

SAD ĆE OVA OPOZICIJA KOJA RADI PROTIV CRNE GORE ZA OVOG PAVIĆEVIĆA REĆI DA JE IZ DPS -a
HhF

20. 05. 2018 - 23:55

Iz koje li je stranke ovaj lopov,da mi je znati? Bice iz neke "državotvorne",oni najvise vole CG i njena dobra
Novi komentar