Ocjena bugarskog ministra odbrane

Karakačanov: Crna Gora najspremniji kandidat za članstvo u EU

Zamjenik predsjednika Vlade i ministar odbrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastao sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem.
Objavljeno: 20. 05. 2018 - 18:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar Bošković je podsjetio na značajnu podršku Republike Bugarske tokom reforme crnogorskog sistema odbrane i izrazio uvjerenje  će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti, posebno imajući u vidu iste bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju obje balkanske države.

Bošković je informisao bugarskog kolegu o prioritetima Ministarstva odbrane u procesu modernizacije naoružanja i opreme Vojske Crne Gore, kao i o planovima aktivnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. On je takođe istakao da je u našem fokusu jačanje regionalne saradnje, naglašavajući da jedino zajedničkim naporima i promovisanjem evroatlantskih vrijednosti možemo doprinijeti izgradnji stabilnog i prosperitetnog regiona.

Bošković se osvrnuo i na pozitivne implikacije bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom za region Zapadnog Balkana, naglašavajući da Crna Gora nastavlja intenzivno sprovođenje reformi u svim sektorima, sa ciljem punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Ministar Karakačanov je istakao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu, naglašavajući da će Republika Bugarska pružiti sveobuhvatnu podršku Crnoj Gori i na njenom putuka Evropskoj uniji, jer smatra da je najspremniji kandidat.Karakačanov se saglasiodabezbjednosni izazovi u regionuzahtijevaju zajedničko djelovanje, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama.

Ministri su potvrdili dobru bilateralnu saradnju i razmotrili nove mogućnosti njenog unaprjeđenja. Sagledane su opcije jačanja saradnje u oblasti vojne industrije, školovanja kadeta i usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore na vojnim akademijama u Bugarskoj, a naglašen je i značaj nastavka saradnje u oblasti kodifikacije i standardizacije. Sagovornici su obostrano iskazali spremnost za unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Bugarske je nakon zvaničnih sastanaka u Podgorici, nastavila svoje učešće na 2BS Konferenciji u Budvi.

Komentari: 1

nik

20. 05. 2018 - 20:00

Bas oni ,rumuni ,madari,hrvati ....se pitaju za ulazak u EU.....ZNA SE KO VODI GLAVNU RJEC U EU
Novi komentar