21. MAJ

B. Vojičić: DA JE VJEČNA

Dvadesetprvog maja 2006., građani Crne Gore odlučili su na referendumu da obnove crnogorsku državnu nezavisnost, 88 godina nakon njenog ukidanja. Crna Gora je izglasala nezavisnost sa 55,5 odsto glasova, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbije bilo 44,5 odsto.
Objavljeno: 21. 05. 2018 - 11:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvi put u istoriji Crna Gora je razriješila pitanje državnog statusa na miran način, demokratski i transparentno, u skladu s međunarodnim standardima, što govori o demokratskoj zrelosti društva. Taj datum je, otuda, već istorijski utemeljen i od njega se, s razlogom, odmjeravaju etape evropskog i evroatlantskog puta savremene Crne Gore. Tom odlukom stavljena je tačka na crnogorsko državno pitanje u 20.vijeku, koje se, kako navode analitičari, kretalo kao klatno koje se njiše, čas u jednu čas u drugu stranu. Od nestanka države 1918. do njene obnove, u okviru komunističke federacije 1945, od ponovnog podređivanja srpskom nacionalizmu u eri raspada Jugoslavije 1990-92. do nezavisnosti, prvo kroz labavu (kon)federaciju sa Srbijom 2002-2005, a zatim kroz složeni referendumski proces pod supervizijom EU 2005-2006.

Indenpendističa koalicija uspjela je da preskoči “famoznu klauzulu” EU, a više od tri hiljade posmatrača OEBS-a, Savjeta Evrope, domaćih i stranih nevladinih organizacija, potvrdili su da je rezultat postignut u fer borbi, bez većih neregularnosti i u potpuno mirnoj atmosferi. Izlazak na birališta od 86,5 odsto glasača svjedoči o njihovoj visokoj svijesti da se odlučuje o : državi.

Otvoren pritisak iz Srbije na nezavisni put Crne Gore još u vrijeme Miloševića, nastavio se i nakon demokratskih promjena u Srbiji, s Koštuničinom vladom, uz sadjejstvo s ovdašnjim prosrpskim blokom predvođenim Srpskom pravoslavnom crkvom. Ali, iako izdašno finansijski i medijski podržavan, pokazalo se, imao je bumerang-efekat. S proglašenjem crnogorske nezavisnosnosti ugasila se državna zajednica Srbija i Crna Gora. Labav savez dvije države (u medijima prozvan “Solanija”), formiran pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU Havijera Solane, trajao je svega tri godine, a njim je Brisel želio da amortizuje težnju Crne Gore ka nezavisnosti i prolongira referendum, zbog “domino efekta” u regionu, Kosova prije svega. Srbija je, inače, imenovala ambasadora tek nakon više od godine i po od crnogorske nezavisnosti.

Kako referendum u Crnoj Gori nije bio samo glasanje o državnom statusu, već politički sudar dva suprotstavljena bloka, dva pogleda na sadašnjost i budućnost, svijet. Tek se proglašenjem nezavisnosti otvaraju perspektive oslobađanja teških okova mitova i predrasuda, počev od onog da Crna Gora ne može sama sebe izdržavati. Takođe, i za prevazilaženje podjela o tome: jesmo li, ili ne,crnogorska nacija; imamo li pravo na državu; možemo li opstati bez tuđeg izdržavanja, bolnica i škola; hoće li naši ljudi, ove ili one kulture i vjere, otuđiti teritoriju (uvredljivo); te smijemo li se moliti, ili ne, klanjati ili krstiti! Tako je nezavisnost Crne Gore doživljena kod jednih: kao “sudnji dan”, trijumf “istorijskih neprijatelja” srpstva, a s druge strane, kao konačna emancipacija crnogorske samosvijesti.

Upućeni svjedoče da je pobjeda Demokratske opozicije Srbije na predsjednickim izborima u SRJ, septembra 2000.godine i kasnije na izborima Srbije - nije donijela spremnost njenog novog rukovodstva da napusti SRJ – tvorevinu politike zločina - te da sa Crnom Gorom gradi nove odnose u savezu dvije samostalne i ravnopravne drzave. Takav predlog državnog rukovodstva Crne Gore nije bio prihvaćen ni od Evropske unije, već je podržala plan tadašnjeg predsjednika SRJ - da se SRJ očuva. Posredovanje, zapravo pritisci EU rezultirali su u odustajanju rukovodstva Crne Gore od referenduma o nezavisnosti planiranog za 2001/2, te dogovorom o stvaranju Drzavne zajednice SCG. No, kako se Evropska unija na duže staze nije mogla oduprijeti rješenju kome je i sama kumovala Beogradskim sporazumom, aktivno se uključila u proces traženja modela po kojem bi referendum u Crnoj Gori bio prihvatljiv i za independistički i za prosrpski, unionistički blok, jer je bilo jasno da se o ključnom pitanju većine potrebne za izglasavanje nezavisnosti, dvije sukobljenje strane ne mogu dogovoriti bez evropskog učešća.

Praktično: iako je prema Ustavnoj povelji SCG, moratorijum na referendum o državnom statusu Crne Gore isticao 5. februara 2006, zvanični Beograd (personalno:Koštunica, Tadić), te velikosrpski krugovi, konstantno su pritiskali Podgoricu, prvo da se odgodi referendum, a potom obesmisli ideja osamostaljivanja, „preseljenjem“ glasačkog kontigenta iz Srbije u Crnu Goru, čega nije bilo na referendumu 1992. Venecijanska komisija, stručno tijelo Savjeta Evrope, međutim, na decembarskom zasjedanju(2005) nije u svojim preporukama uzela u obzir taj Koštuničin prijedlog.

Po principu „uzmi ili ostavi“, dogovoren je model, do tada nikad primijenjen igdje u svijetu: izlaznost od najmanje 50 odsto biračkog tijela i „kvalifikovana“ većina od 55 odsto važećih glasova za opciju „da“. Time je, tačno, obezbijeđen visoki legitimitet referendumskog rezultata i izbjegnut bojkot unionista. Ali, i visoki rizik “sive zone”. Šta, ako, indenpendisti osvoje većinu veću od 54 odsto, ali nešto manje od potrebnih 55 odsto, tzv.siva zona, u kojoj bismo imali i poraženog pobjednika i faktički delegitimisanu zajednicu Srbiju i Crnu Goru? O mučnom referendumskom putu Crne Gore, pisao je pofesor Milan Popović u „Vijestima“ još 29.januara 2001. Evo citata:“Vidimo:ludačku košulju velikosrpskog nacionalizma bilo je mnogo lakše navući nego svući. Apsurdno je, ali tačno:pristalice nezavisne Crne Gore u Crnoj Gori su diskriminisane. Za takozvanu SRJ bio je dovoljan samo jedan, za nezavisnu Crnu Goru ni tri referenduma. Za tzv. SRJ bilo je dovoljno nedjelju dana, za nezavisnu Crnu Goru ni šest mjeseci, ni deset godina, ni skoro čitav prošli vijek. Za tzv. SRJ bio je dovoljan i onaj zakon, i oni uslovi, i ono pitanje, i one većine, i oni procenti, za nezavisnu Crnu Goru ni mnogo više od toga. Samo ucjene i prijetnje. Za nezavisnu Crnu Goru organizuje se „topli zec“.

Podsjetimo: Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača. Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.Za predsjednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka. Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.Prema podacima RRK, pravo glasa na referendumu imalo je 484.718 građana.

Nastavlja se...

Komentari: 18

Na dobrobit svih gradjana

21. 05. 2018 - 12:54

Da je vječna Crna Gora, nego sto.
Да се подсетимо!

21. 05. 2018 - 15:12

Црногорци, расељени диљем Света, гласали су на референдуму, за одвајање Црне Гор од Српског бића, Колико је Црногораца, грађана Србије, гласало на референдуму. Незнате! Ја ћу вам рећи_Ниједан. То нека се зна и нека историја запише и запамти. За нека скорашња времена.
lolo

21. 05. 2018 - 18:16

Ne trabunjaj!!! srpsko bice je u tvoju glavu i glavu velikosrbalja i njihove crkve. Rastavili smo se i NIKAD vise zajedbno necemo bit, osim u Evropu medju ostalima. Sto se tice skorasnjega vremena koncetrisite se na kosovo juznu srbiju pa i Vojvodinu a nas ostavite, taj karavan e davno prosa!!
MIlan BGD

20. 07. 2018 - 13:23

Sjajan komentar! DA JE VJEČNA CRNA GORA! Pozdrav iz Beograda.
Savjet

21. 05. 2018 - 18:39

AJde moj cetnicicu nazad u srpsko bice. Imas Srbiju i RS.
Da te podsjetim

21. 05. 2018 - 18:51

Minimum 50% građana Srbije porijeklom su Crnogorci. Oni to znaju ali više "vole" da budu srbijanci. Prema tome srbijanci ne mogu da odlučuju o budućnosti Crne Gore. Neka nam je vječna, nego što.
Pravo

22. 05. 2018 - 01:14

Glasali su oni koji su imali crnogorsko drzavljanstvo. To ti je jedini dokaz da si Crnogorac. Sve ostalo ti je magla rabota.
Đuro

22. 05. 2018 - 14:16

Ne lupajte gluposti. Kakvo crnogorsko državljanstvo kada smo tada bili zajednička država. Istina jeste da je crnogorcima iz Srbije bilo zabranjeno posjebnim merama vlade da glasaju na referendumu i to je fakat koji se i ne krije a koji je zapad prećutao. Ostalo je istorija
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 06:42

“U 1918. i 1919. godini, Crna Gora je svedena na groblje. Bili su na hiljade njih pobijenih i na hiljade kuća spaljene. Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u plamen i oganj. Đeca su bacana kroz prozor napolje, đe su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih. Nesrećnicima, koji bi još živi bili, kidani su uši, jezik i nos. Žene su silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivani mačkovi, koje su bezdušnici štapovima tukli i koji su raskidali trbuhe žrtvama. Obrazovane su ŇbandeŇ, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”. POKRIJTE SE USIMA,I NE CACKAJTE PO RANAMA.
Toske

23. 05. 2018 - 16:33

Nijeistina, ja sam glasao!!!
Vanja

21. 05. 2018 - 16:07

Da je vjecna nego sto!!!!!.
Stojan

21. 05. 2018 - 16:08

Vrijeme bi bilo da neko(u prvom redu vlast u Crnoj Gori)učini nešto dobro za crnogorske građane,a ne saamo da nas stalno zavađaju nekakvim pričama i temama koje su odavno prežvakane i pretresene po stotinu puta.Sada smo nezavisna zemlja pod zaštitom NATO pakta pa bi već red bilo da se ovome narodu omogući normalan život.Ali,u Crnoj Gori je malo sagovornika na ovu temu a i vlast se dobrano potrudila da ovo što kasnije stigne u žižu interesovanja.A možda bi i za njih bilo bolje da o tome malo povedu računa.
Stojan

21. 05. 2018 - 16:08

Vrijeme bi bilo da neko(u prvom redu vlast u Crnoj Gori)učini nešto dobro za crnogorske građane,a ne saamo da nas stalno zavađaju nekakvim pričama i temama koje su odavno prežvakane i pretresene po stotinu puta.Sada smo nezavisna zemlja pod zaštitom NATO pakta pa bi već red bilo da se ovome narodu omogući normalan život.Ali,u Crnoj Gori je malo sagovornika na ovu temu a i vlast se dobrano potrudila da ovo što kasnije stigne u žižu interesovanja.A možda bi i za njih bilo bolje da o tome malo povedu računa.
Trollovanje Stojanovo

21. 05. 2018 - 19:36

Davas nesto pitam ! Sjeca li se neko da je Stojan pozivao na razum na jedinstvo kad je DF napujdan iz Rusije pokusavao da rusi vlast sa ulice, najprije ispred Skupstine a onda uz pomoc GRU 2016-te? Da li je Stojan protestovao protiv cetnikovanja iste grupe. Da li je Stojan ikad kritikovao politicko djelovanje SPC u Crnoj Gori? Da li se zabrinuo za jednistvo naroda u Crnoj Gori kad je Rusija pomagala prosrpski dio ? NE, ali je sad dosao da prica o "zavadjanju" kad se slavi Drzavnost OVE drzave. Samo sam htio ilustrovati perfidnost ovih trollova kao Stojan
Stojan

21. 05. 2018 - 16:08

Vrijeme bi bilo da neko(u prvom redu vlast u Crnoj Gori)učini nešto dobro za crnogorske građane,a ne saamo da nas stalno zavađaju nekakvim pričama i temama koje su odavno prežvakane i pretresene po stotinu puta.Sada smo nezavisna zemlja pod zaštitom NATO pakta pa bi već red bilo da se ovome narodu omogući normalan život.Ali,u Crnoj Gori je malo sagovornika na ovu temu a i vlast se dobrano potrudila da ovo što kasnije stigne u žižu interesovanja.A možda bi i za njih bilo bolje da o tome malo povedu računa.
Kucas na pogresna vrata Stojan

21. 05. 2018 - 18:45

Stojane, a ko je kriv sto je srpstvo jedina alternativa DPS-u evo bar 20 godina? Ko je kriv sto je cetnicki i proruski DF najjaca opoziciona stranka zvanicno? Ko je kriv sto je SPC politicka institucija sa sjedistem u drugoj drzavi koja ne krije animozitet prema Crnoj Gori? Ko je kriv sto 80% opozicije nije zeljelo do danas CG i sto je otprilike toliko antizapadno orijentisano ? Stojane postoji logika u svijetu, a to je da se demokratske institucije moraju postovati dakle odluka da je CG suverena drzava. Postoji logika da vlast u jednoj zemlji mora biti naklonjena toj zemlji a ne drugima. Postoji cinjenica da je ogroman dio ovog kontinenta sklon njemu a ne Rusiji. Stojane pa nijesu Crnogorci organizovali puč u oktobru 2016-te?! Oprosti ako za tebe on ne postoji za dobar dio svijeta postoji. Prema tome ne gicaj se na pomen drzavnosti i ne blefiraj balansiranost
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 06:45

KAD SE CRNOGORCI UDRUZE,CG POBJEDJUJE I ZATO MOJI CRNOGORCI OTUDJENI:CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!! Tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode, tako se lako s dušom rastajali, tako vi zemlje u koju ćete. Ne režite jedan na drugoga, ne pijte krv jedan drugome, ne kopajte jamu jedan drugome, ne radite za svoju pogibiju. E vi sve ponesoše, e vi sve popiše, e vi mozak popiše, e vi strv poginu, e ve iskopaše iz amina, da vi nema ni imena, ni pomena. POD SVOJE NEBO! NA OKUP OKO SVOGA SUNCA CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!!
Мирослав Ђукић

24. 05. 2018 - 13:38

Благош... Славе преварендум... Липкиндан... Чега се паметан стиди....
Novi komentar