Sto godina od nestanka naše države

Skupština Crne Gore da konstatuje poništenje odluka Podgoričke skupštine

Pošto Crna Gora 1918. godine nije ušla u sastav nove, jugoslovenske države, onako kako je propisivalo njeno ondašnje i u daljnjem kontinuitetu stalno trajuće punovažno pozitivno pravo,  već isključivo jednostranom voljom Srbije, srpske vojske i njenih ratnih saveznika, oružanom prinudom i golom silom, tj. njihovom faktičkom vlašću, jasno je da nikakvu važnost, vrijednost, legalnost i legitimnost ne može imati ni bilo koja posljedica ili pak odluka nekog organa, bilo svjetovnog ili vjerskog, koja proizilazi ili se poziva na pravno neutemeljen i ništavan izvor ’’ujedinjenja’’, a to je svakako tzv. Velika Podgorička Skupština.
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: dr Goran SEKULOVIĆ

Ove godine navršava se vijek od održavanja tzv. Velike Podgoričke Skupštine, koja je imala dalekosežne negativne istorijske implikacije na dotadašnju suverenu, nezavisnu i međunarodno priznatu crnogorsku državu i na položaj i identitet Crnogoraca. Kao i njenog osnovnog nacionalnog, državotvornog i građanskog supstrata, ali i na cjelokupni potonji razvoj koji traje sve do današnjih aktuelnih događaja i procesa ne samo u Crnoj Gori a tiču se fundamentalnih pitanja svakog naroda i svake državne i političke zajednice, zadirući u, i istovremeno ih satirući, ključna crnogorska identitetska i prepoznatljiva etnička, etička, nacionalna, državna, kulturna, duhovna u cjelini, jezička i sva druga svojstva i osobine koji čine jedan narod i jednu državu onim što su i ko su i po čemu se razlikuju od drugih naroda i država-zemalja u svjetskoj riznici čovječanstva.

Spis Živojina Perića: Povodom vijeka od održavanja tzv. Velike Podgoričke Skupštine i za njeno pravilno i tačno sagledavanje i analizu, izuzetno značajan je za crnogorski narod, Crnu Goru i sve njene građane, spis čuvenog srpskog naučnika akademika Živojina Perića (1868-1953) Crna Gora u Jugoslavenskoj federaciji, koji je objavio kao reprint  početkom 90-tih list Liberal, a 1999. g. nevladina organizacija ’’DOB’’ sa obimnim pogovorom-studijom akademika prof. dr Mijata Šukovića.

zivojin-pericPerić je činio ‘’vrh nauke na Pravnom fakultetu u Beogradu između dva svjetska rata’’ (M. Šuković: Podgorička skupština1918., drugo dopunjeno i prerađeno izdanje, ‘’DOB’’, Podgorica, 2004) i jedan je od najistaknutijih srpskih, jugoslovenskih i evropskih poznavalaca međunarodnog prava svih vremena. Srpski akademik prof. dr Slobodan Jovanović napisao je da je Perić “najkrupnija figura pravništva Slovenskog juga”.

Analizirajući odluke tzv. Velike Podgoričke Skupštine, srpski akademik Živojin Perić podsjeća na čl. 36 crnogorskog Ustava: ’’Državna oblast Knjaževine Crne Gore, ne može se ni razdvajati ni otuđiti. Njene granice ne mogu se ni smanjiti, ni  razmijeniti bez sporazuma Knjaza (Kralja) Gospodara s Narodnom Skupštinom.’’ ’’Otuda, kad nitko drugi – naglašava on – osim zakonodavne vlasti nije bio ovlašćen čak ni za to da granice državne smanji ili razmijeni, tim manje je moglo biti govora da netko tko nije zakonodavac cijelu oblast Crne Gore otuđi tj. prisajedini (anektira) nekoj drugoj državi pa, dakle, to nije mogla učiniti ni Velika Skupština Podgorička, koja nije imala nikakva oslonca u Ustavu Crne Gore.’’

Crna Gora je ušla, piše Perić, ’’u sastav Jugoslavenske države ne onako kako je propisivalo njeno tadašnje i neprestano punovažno pozitivno (crnogorsko) pravo, ovdje jedino mjerodavno: ona je ušla u sastav Jugoslavije samo jednostranom voljom Srbije i njenih ratnih saveznika, dakle njihovom faktičkom vlašću. Tu imamo interesantan slučaj prve vrste debellatio..., debellatio osvajanjem (la conqvete, Eroberung), na štetu ne jedne neprijateljske i pobijeđene države, nego jednoga ratnog saveznika, dakle, na štetu jednog od pobjednika. Pobjeda, koja se završila nestankom pobjedioca!’’ (podv. Ž. P.). Prof. Perić je izričit:

’’Bez ustavne i pravne vrijednosti je odluka Velike Podgoričke Skupštine o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji: to je slučaj poznat u pravu kao pravni akt inexistant (akt koji ne postoji) te, otuda, i prihvat, od strane Srpske države, ponude te i takve odluke također je jedan akt bez vrijednosti, točnije inexistant, s gledišta prava, kao i sama ta odluka.’’

sekulovicSkupština da poništi odluke Podgoričke skupštine: Da je sa naučne tačke gledišta potpuno ispravno danas predlagati da Skupština Crne Gore konstatuje poništenje Podgoričke skupštine iz 1918. godine, pokazuju i sljedeći argumenti akademika Perića koji se odnose na apostrofiranje političkih događaja i procesa iz vremena kada je pisao svoju raspravu a koji razložno i objektivno pobijaju odluke i posljedice tzv. Velike podgoričke Skupštine iz 1918. godine.

‘’Sve…o čemu smo već govorili, oduzima svaku plebiscitarnu vrijednost Velikoj Skupštini u Podgorici a naročito danas kada se ona ne može više smatrati kao  njen neosporan izraz (ma da ona to nije bila ni ranije a najmanje s pravnoga gledišta). I posljednji izbori za Narodnu Skupštinu (od 11.prosinca 1938. god.), u kojima su...crnogorski federalisti dobili polovicu mandata dodijeljenih Zetskoj Banovini, krnje značaj iste Skupštine kao narodnoga plebiscita. (Koliko li ga tek krnji obnova suverene crnogorske države!?; prim. G. S.) Uostalom, i same teškoće i događaji do kojih je dovela ista Skupština kao i unitarističko uređenje naše države predstavljaju, također, jednu rječitu kritiku politike koja je rezultirala u Podgoričkoj Velikoj Skupštini’’.

Uporednom analizom, imajući, i to sa dužnim respektom, u vidu ove onovremene političke događaje koje ističe akademik Perić, tim prije se uočava sva vrijednost i apsolutna prednost demokratskog referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore (pravog narodnog plebiscita) i obnove njene suverene države iz 2006. godine, a time i potpunost pravnih, istorijskih i civilizacijskih razloga da njeni najviši politički organi donesu odluku o konstataciji poništenja odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine. Ne učiniti to, ravno je pravno-političko-državnom sljepilu i istorijskoj i civilizacijskoj neodgovornosti prema najvišim interesima države Crne Gore, Crnogorcima i svim njenim narodima, građanima, sadašnjim i budućim generacijama.   

Predlog Perića: Akademik Perić utvrđuje stav koji je za Crnu Goru i naročito njenu legalnu i legitimnu vlast aktuelan, poučan i funkcionalan i danas: ’’Treba jednostavno da se ta, odluka (Podgoričke Velike Skupštine) odbaci i negira kao nešto što nije ni bilo, i, radeći tako, ne vrši se nikakvo nasilje ni prema kome...To je dužnost svih onih u čijim rukama se nalazi zaštita prava i zakonitosti.’’ Jer – ’’država je pravo, a pravo je država.’’

Perić kritički analizira zaključke tzv. ‘’Podgoričke velike narodne skupštine’’ koje su direktno poslužile regentu-kralju Aleksandru za odluku o ukidanju autokefalne Crnogorske  pravoslavne crkve (CPC) i njenom utapanju u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

kralj-nikolaAkademik prof. dr Branko Pavićević piše da je ‘’ovaj veliki učenjak dao sažet do maksimalne lapidarnosti socio-istorijski, socio-politički i pravno-sociološki sud o događaju što je ostavio teške ožiljke na duši jugoslovenskih naroda, crnogorskog posebno’’. Cilj ovog teksta je da ukaže na potrebu, značaj i nužnost donošenja više odgovarajućih odluka i akata, od strane zvaničnih institucija crnogorske države, kojima bi se osigurao i osnažio crnogorski identitetski korpus ljudskih prava i sloboda, kao pretpolitički konstitucionalni uslov njenog legitimiteta i stabilnog demokratskog društva. (Nastavak sjutra)

Komentari: 68

Treba hrabrosti za tako nesto

22. 05. 2018 - 00:27

Mogu samo da kazem da cu povjerovati tek kad bude zavrseno i nikako ranije.
Brk

22. 05. 2018 - 00:48

Vi ponistite odluke Podgoricke Skupstine...isto tako cemo mi ponistit odluke Milove Skupstine...sve do jedne...samo polako...
ZIVJELO NEZAVISNO KOSOVO

22. 05. 2018 - 07:47

SAMO SE BUDAL SE NE STIDI.DOSAO JE KRAJ GENOCIDU.
CiNick

22. 05. 2018 - 21:15

Odluke tzv Podg.skupštine same sobom su ništavne, jer nemaju nikakvo zakonsko uporište, čist pokušaj banditizma. Odluke crnogorske Skupštine može samo ona sama poništit, pa kad o Kukovu dne osvojite vlast mijenjajte što želite.
Peśo

22. 05. 2018 - 23:24

Brko, samo sanjaj, NATO i EU su garant. A ni narod neće dozvoliti. Za sto godina ti nećeš biti, ali ni nacija kao sada.
Тото

22. 05. 2018 - 01:06

Zivela Velika skupstina srpskog naroda u Crnoj Gori!€
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 08:09

PUKLI STE TRAKTORISTI.NO MOJI CRNOGORCI,CUVAJTE SVOJE FRIZIDERE,SPORETE ,TELEVIZORE TJ SVU BIJELU TEHNIKU OD OVIH TRAKTORISTA KOJI POHARASE TEHNIKU PO REGIONU.
Жал за Дубровником!

22. 05. 2018 - 09:02

Јел то она бела техника што је добисте од Хрвата из Конавла.
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 15:28

MOLIM NEKOG IZ HRVATSKE CIJE SU JEDINICE BILE ZVANE,,BIJELA TEHNIKA,, OD TADA JE USTANOVLJEN NOV NACIN PUZENJA NA LEDJA,TELEVIZOR NA GRUDI PA PUZI-AKO NISI ZNAO CUVENI .UZICKI KORPUS JE ORDINIRAO TIM PODRUCJEM ZAJEDNO SA CETNICIMA IZ CG.
CiNick

22. 05. 2018 - 21:21

TA "bela tehnika" završila je u Srbiju. Aranžman srbske vojske.
Za ovog koji žali

23. 05. 2018 - 06:42

I dan -danas kao vremenski orijentir i u našem i u njihovom narodu postoji: "Kada je Sveti Petar palio Konavle......"Napoleonovo doba! Pa vi vidite!.
Wc na Rumiji

26. 05. 2018 - 07:35

To je bio srpski rat Crnogorci se nisu pitali no śte nasli onog telca brku da izda C.G.
KOMITA

22. 05. 2018 - 08:12

STA JE BILO,,CVICITE KAO PRASICI,,KOSOVO JE SRCE SRBIJE.
Ljubitelj tutuša

22. 05. 2018 - 08:52

Živio nam kratkovidi palanački veseljak Toto i njegovo nadahnuće koje me uvijek iznova uveseljava. Na mnogaja ljeta, Vođo Domanovićev!
CiNick

22. 05. 2018 - 21:20

Kako može živjet nešto čega nema, a nije ga ni bilo? Samo u prazne glave crbskijeh zaluđenika...
Rijeci Kralja Nikole

22. 05. 2018 - 01:41

London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom, koji je u Parizu napravio Hebert Vivial, poznati novinar. “Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti.” “Nema sumnje da ste čuli za moje svrgavanje i aneksiju moje zemlje od strane Srbije. Da, to je izglasao lažni parlament kojeg su oni zvali Velika Skupština-ime koje ne postoji u našem Ustavu. Ako je niko nije izglasao, izabrana je od razbojničkih bandi koji rade za interese Srbije.”
Rijeci Kralja Nikole

22. 05. 2018 - 01:41

“Gospodin Pašić, srbijanski političar, je želio da aneksira Crnu Goru jedanaest godina, ali se nije približio cilju, jer ja ne želim vjerovat da će saveznici odustat od principa samoopredjeljenja za koji su se borili, ili da će dozvoliti da jedna od najmanjih nacija bude žrtvovana ambicijama  jednog susjeda”. “Ono na što se žalim jeste nezahvalnost. Ja sam ratovao tri rata za istu Srbiju. Ja sam ih spasio jedne katastrofe i omogućio im da ponovo zauzmu Beograd. Uzimao sam hljeb iz usta svoje đece da im pomognem.  Sjetite se da sam ja bio prvi koji im je pritekao u pomoć nakon austrijskog ultimatuma, iako me ni jedan ugovor nije obavezao da to učinim, niti je iko tad znao oće li velike sile intervenisat.”
Rijeci Kralja Nikole

22. 05. 2018 - 01:42

“I kako su me nagradili? Ovom bratoubilačkom invazijom na slobodu mog naroda.”
Dido

22. 05. 2018 - 02:52

Fantastičan tekst! Sve pohvale autoru.
lolo

22. 05. 2018 - 03:09

Polako ali sigurno. Ako smo cekali vijek mozemo i jos koju godinu ako treba ali ovo je zavrsni cin koji je neminovan ako mislimo da zaokruzimo drzavnost.
Anagustum

22. 05. 2018 - 03:15

Neznam sto se ceka evo godinama da se ponisti sve s Podgoricke skupstine, I da se pod hitno ovaj secret o ponistenju Crnogorske Crkve odma unkind. A onda podhitno uzet nazad sve Crnogorsko od Amfilohije I njegovijeh pajtasa. Dokle cekat? Jamlim da je vrijem sad.
Slučaj Vojvodine

22. 05. 2018 - 05:20

O tome kako se okupira jedna teritorija govori i primjer Vojvodine: Poslije I sv. rata, Vojvodina je postala ratni plijen Srbije, bas ko i Crna Gora. Srba je u Vojvodini poslije I sv. rata bilo oko 33% ! Medjutim, u Velikoj Skupstini koja je proglasila ujedinjenje sa Srbijom je bilo 76% Srba! Sastav skupstine: 757 poslanika, a među njima 578 Srba(76.3%), 84 Bunjevca(11%), 62 Slovaka(8%), 21 Rusina(3%), 3 Šokca, 2 Hrvata, 6 Nemaca(0.7%) i JEDAN Mađar(0.1%) Sastav stanovnistva Srba 33%, Madjara 28%, Njemaca 22%,Hrvati,Sokci 6%, Rumuni 5%... Po demokratkom aspektu tj legalnosti ona je licila na Podgoricku Skupstinu. (Izvori: Wiki "Demografija Vojvodine"; http://www.sluzba.vojvodina.gov.rs/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/Brosura-ceo-tekst.htm)
400 god

22. 05. 2018 - 06:27

Crna Gora ima sve PRAVNE MEHANIZME da traži otštetu od SRBIJE za vrijeme 1918 -1941 , Ako maša DRŽAVA CRNA GORA nema snažne ORAVNIKE koke će to pokrenuti ,onda trebamo platiti STRANIM EXPERTIMA da se pokrene pitanje ODŠTETE 1918-1941
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 08:16

KAKO BRE BRATE MILI,KADA I OVI IZ HRVATSKE,BIH,KOSOVA I MAKEDONIJE NEMOGU DA NAPLATE SVOJE WC SOLJE,TELEVIZORE,SPORETE ,FRIZIDERE.SVE SU IM POKUPILI SEDMOBATALJONCI.IZ MAKEDONSKIH KASARNI SU VADILI CAK I PREKIDACE I SKIDALI SIJALICE ,DEMOLIRALI SU OBJEKTE KAO DA SU UNUTRA BILI DIVLJACI.
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 07:05

TO JE TREBALO MNOGO RANIJE ,ALI ,AJDE ,SADA JE PREKO POTREBNO.TO JE DUZNOST PREMA SVIM ZRTVAMA STRADALIM U VREMENU SRPSKE OKUPACIJE,TO JE DUZNOST PREMA NAPACENOJ NASOJ CG,TO JE SKIDANJE LANACA SA NOGU CG KOJI SU JE GODINAMA DRZZALI UTAMNICENU.NEK JE VJECNA NASA CG.
CRNOGORSKO 007

22. 05. 2018 - 07:10

Manžen: Priznali smo grešku iz 1918. i dokazali da smo prijatelji Veoma je važno da država ima kapaciteta da prizna neke greške ili možda objektivne činjenice koje su se desile u prošlosti. Iako je od 1918. prošlo dosta vremena i odnosi Francuske i Crne Gore su se normalizovali, veoma je važno da se priznaju te činjenice, čime se dokazuje prijateljstvo i zrelost u odnosima između dvije zemlje, kaže u intervjuu Pobjedi direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Francuske Florans Manžen. CEKAMO IZVINJENJE SRBIJE.
Džo

22. 05. 2018 - 10:13

izvini
Tara

22. 05. 2018 - 08:04

Uzas,sta je sve radio srpski fasizam-sve iscerati-pa neka se izivljavaju odakle su i dosli!!!
Pecicanin

22. 05. 2018 - 08:04

Svaki lojalan građanin Crne Gore , bez obzira na vjeru i naciju , će pozdraviti odluku o poništenju odluka donešenih na tzv. podgoričkoj skupštini , a to iz razloga što je Crna Gora držacna tvorevina starija od mnogih evropskih država.
Komita pravi

22. 05. 2018 - 10:15

Molim protivnike podgoricke skupstine da nam opisu komitsku zastavu? Nakon opisa nastavljam konstruktivan dijalog...naravno ako ste spremni.
CRNOGORSKI 007

22. 05. 2018 - 15:21

KOME DA OPISUJEMO,KO STE VI DA NESTO TRAZITE.SA KOGA DA MI VODIMO KONSTRUKTIVAN DIJALOG SA OVIMA STO SU RADILI OVO,NE PRAVI TE SE BUDAL :U 1918. i 1919. godini, Crna Gora je svedena na groblje. Bili su na hiljade njih pobijenih i na hiljade kuća spaljene. Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u plamen i oganj. Đeca su bacana kroz prozor napolje, đe su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih. Nesrećnicima, koji bi još živi bili, kidani su uši, jezik i nos. Žene su silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivani mačkovi, koje su bezdušnici štapovima tukli i koji su raskidali trbuhe žrtvama. Obrazovane su ŇbandeŇ, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”.
dam ti riječ

23. 05. 2018 - 20:51

257 kuća i 127 stradala čovjeka a ti što prije kod ljekara
golden gate

22. 05. 2018 - 10:19

KONACNO . TREBALO JE I RANIJE.
Kakav stupidan tekst!!!!!!

22. 05. 2018 - 10:45

I kakva egzaltacija lažnog patriotizma - kao eho na isti!!!!
Wow

22. 05. 2018 - 12:47

Cujete ovog provincijalnog "intelektualca" iz redova srbujuce opozicije kako je on samo ucen. Bice da je zavrsio filozofski u Niksicu, tvornicu pokondirenih cetnika alla Milan Knezevic.
Mišo

22. 05. 2018 - 13:08

Zašto lažnog? Istina, u odnosu na komuniste, ovi danas na vlasti operišu sa nešto manje hrabrosti, ali biće, polako. Komunisti su imali snage da ponize srpski nacionalizam i što je važnije zločinačku srpski dinastiju Karađorđević (ne narod, narvno). Porušili su im simbol hegemonije i zločinačkih namera i akata prema Crnoj Gori, crkvu Karađorđevića na Lovćenu. Onaj klozet sa Rumije treba skinuti i postaviti ga Srpskoj crkvi na ulaz u objekat koji zovu Саборни храм Христовог Васкрсења - Подгорица.
Naravno da treba,Mišo.....

22. 05. 2018 - 15:19

...skrajnuti taj kokošarnik, ali treba reći da je to kukavičije jaje komunističkog režima podmetnuto srpskom narodu (ne i ondašnjoj srpskoj crkvi - jer je i ona bila " u službi"- i griješna je tada bila). Tadašnji režim je zle podjele projektovao i realizovao isto kao što i današnji ovdje priprema, da bi preživio! Ničemu se dobrom ne možemo nadati - ista igra ista muzika!
Možda vi niste svjesni....

22. 05. 2018 - 12:43

...kakve gluposti valjate? Ako neko i jeste, pa ipak tako piše, onda je stvarno gad koji ima pravo na sopstveno mišljenje! Vidite li vi prvu fotografiju ispod naslova? Zasigurno nikada jača fotografija koncentracije crnogorskog ljudskog, intelektualnog, umnog i političkog potencijala nije napravljena. Crna Gora i tijelom i srcem i dušom je bila tu. Od tada do dana današnjeg sve je bila - surutka!!!
Cetniku

22. 05. 2018 - 16:27

Ma ne lupetaj cuku Amfilohijev. Vi ste poznati na Balkanu kao rasadnici progresa i demokratije . Nema naroda koji je za 100 godina izazvao vise ratova i krvoprolica do Njemacke. Odma ste iza, ukljucujuci i I sv rat. Najbolje govore vasi odnosi sa susjedima , sud u Hagu o vasoj pravdi. Ova olis skupljena od Srbijanske vlasti je ukinula vlastitu drzavu a nakon toga pocinila zlocibe o kojima i Kralj Nikola govori. Sta to znaci pameti Srbins iz CG ogrezlog u mrznji prema svojoj drzavi.
milo

23. 05. 2018 - 17:13

Za normalne ,obrazovane ljude da ali ne i za ove nepismene kompleksaše koji čim čuju Srpsko ime kviče od zavisti jer to su potomci onih što istjeraše Peka Pavlovića ,jola Piletića,i ostale čuvene junake pa je došlo vrijeme i oni da napuste lijepu nam Crnu Goru..možda će i ovi?""""
NE KVICE NO

24. 05. 2018 - 14:41

Za normalne ,obrazovane ljude da ali ne i za ove nepismene kompleksaše koji čim čuju Srpsko ime kviče od zavisti jer to su potomci onih što istjeraše AN ES IT O MERES
2018.

22. 05. 2018 - 16:10

Tako je Gorane. Konačno je izgovoreno jedino potrebno.
Marko

22. 05. 2018 - 20:25

Laž je srbima jedina odbrana od bolne istine!
Zoran beograd

22. 05. 2018 - 20:49

Odlicna analiza tzv.podgoricke skupstine.
CiNick

22. 05. 2018 - 21:10

Kako zamišljaju PONIŠTENJE nečega što NE POSTOJI? Treba poništit odluke koje su imale praktične posljedice, a temeljile su se na ovu tzv. skupštinu. A, za nju je dovoljno konstatovat da je pravno nepostojeći događaj.
CiNick, molim te.....

23. 05. 2018 - 08:40

....reci šta misliš kako ova hajdučka družina misli da bi mogla poništiti odluke Velike Skupštine Srpskog Naroda u CG? To su, par exelace, političke odluke i mogle bi se izmijeniti u redovnoj proceduri propisanoj najvišim pravnim i političkim aktima koji su na snazi. A ne na seoskom zboru galamom i drekom! Ovdje se i dan-danas može čuti izraz "krši ustav"! Kakva glupost! Ustav je najviši politički pa onda pravni akt i iz njega proističe sva pravna konstrukcija i tek u toj pravnoj ravni bi se mogao tražiti prekršilac. Nikako u političkoj. Samo je Drug Tito bio izuzet iz zakona i on "je odgovarao Ustavu". Nikada niko prije njega niti poslije njega.
Slobodna volja logicna odluka?

22. 05. 2018 - 21:18

Sred pusaka bajoneta straze oko nas , odlucismo demokratski da nam drzava ne treba?
Мирослав Ђукић

23. 05. 2018 - 10:36

Уз допуштење љубазног админа, поставио бих једно питање за уважене покретаче иницијативе: Шта је са консултативним референдумом који је спроведен уз пристанак краља Николе Петровића, дана 28.06.1920. године? Њега су признале и велике силе и сам краљ Никола. Важи ли он и даље? Или да се сви правимо да га није ни било? Ако он важи, а ви га неоспоравате, па ни не помињете, у чему је сврха поништавања одлука Велике народне скупштине у Подгорици 1918. године?
CRNOGORSKI 007

23. 05. 2018 - 12:06

ZBOG OVOGA BEZOBRAZNI CETNIKU:U 1918. i 1919. godini, Crna Gora je svedena na groblje. Bili su na hiljade njih pobijenih i na hiljade kuća spaljene. Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u plamen i oganj. Đeca su bacana kroz prozor napolje, đe su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih. Nesrećnicima, koji bi još živi bili, kidani su uši, jezik i nos. Žene su silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivani mačkovi, koje su bezdušnici štapovima tukli i koji su raskidali trbuhe žrtvama. Obrazovane su ŇbandeŇ, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”.
Мирослав Ђукић

24. 05. 2018 - 13:12

Админе, тражим од Вас, сходно Закону, право да одговорим Бондовићу: Џемо Бонде, партизановче стари, то што сте написали то сте тренутно измислили и Ви добро знате да ово што сте написали није ни мало тачно. Такво нешто се никада није десило, ма ни близу, у овом универзуму. За остале, паралелне, то не знам! Није 1919. била у доба проклетог цара Дукљана и бабе Јаквинте, па да фантазирамо шта је било, јер нема писаних трагова. А да је било таквих догађаја, јесте, било је, на пример, приликом похара Куча, само су јуришници дошли са Цетиња! Питајте Куче, или Бјелопавлиће, који добро памте Зека Манитога! Знате, то што тврдите, то Ви можете да причате само онима који никада нису видели нити једну књигу изнутра. И као гола пропаганда, са све етикетама, попут "четника" и "партизана", (текст и Ваш коментар), прилично је очајно и јадно. Уз то, потпуно је измишљено, али на један неинвентиван начин. Знам да сте на муци, ви шербисти, тешко је исконструисатиједан потпуно паралелан свет....
Miroslave,..

25. 05. 2018 - 06:31

....džaba kreče!! Ponavljam: d ž a b a - k r e č e !!!!!!
Ćenef na vr' Rumije

25. 05. 2018 - 08:24

Koliko god se trudio, ne možeš biti Tomo Oraovac. Bio je veća splačina ali je bar znao da složi rečenicu. Drži se Buda Simonovića i njegove istine o "Zeku Manitom". Tvoje "istine" te demantuju - knjazu Danilu je taj nadimak prvi pomenuo jedan Turčin iskaljujući bijes ka CG i tom Crnogorcu u svom pismu. A ti i Budo obnaviđeli u mržnji prema Crnogorcima citirate i Turske paše kao i Toma Oraovca/ Karađorđevića. Jer čitate Amfilohijevu literaturu.
Мирослав Ђукић

25. 05. 2018 - 15:28

Админе, тражим право на одговор: Код мене, у Васојевићима, књаза Данила нису звали "Зеко Манити", Звали су га "Зеко Луди". Поуздано знам да им тај надимак нико од Турака није дошапнуо. Некако, спонтано, сами су га смислили. Ко зна зашто?
Cenef na vr' Rumije I

25. 05. 2018 - 17:05

Miroslave, rekli ste 'Maniti' a ne 'Ludi'. Sto znaci da se zakrivate iza crnogorskog plemena Vasojevickog... Crna Gora je imala četiri dinastije: Vojislavljeviće, Balšiće, Crnojeviće i Petroviće-Njegoše. O Vojislavljevićima, Balšićima i Crnojevićima Crnogorci znaju malo ili gotovo ništa, dok o Petrovićima uglavnom znaju propagandne izmišljotine koje ih prikazuju u ružnom svjetlu. Vjerujem da nema Crnogorca koji nije čuo za pretpostavku da je Njegoš umro od neke venerične bolesti ili da je ranjen iznad oka sporeći se oko tuđe žene. Da je Njegoš osnovao Senat i prvu osnovnu školu, zna zasigurno samo manji broj ljudi. A najvećeg državnika dinastije Petrović-Njegoš, knjaza Danila, mnogi ne razlikuju od vladike Danila, ali kada kažete Zeko maniti, svi znaju o kome je riječ. Da je taj Zeko maniti nametnuo “crnogorsko pitanje” evropskoj diplomatiji, malo ko zna, ali da je bio ludak i ubica - to zna svaka rovačka baba.,, nastavak...
Cenef na vr' Rumije II

25. 05. 2018 - 17:11

... Isto važi i za kralja Nikolu: njegove vrline i državnički uspjesi poznati su uglavnom istoričarima, dok o njegovom “izdajstvu” u toku Prvog svjetskog rata i njegovom šurovanju s Austrijom, zna širi krug ljudi. Začudo, kada su u pitanju “bratske dinastije”, tj. srpske dinastije Obrenović i Karađorđević, crnogorska obaviještenost nije ni na približnom nivou. O ovim dinastijama, posebno o Karađorđevićima, koji su između dva rata vladali Crnom Gorom, zna se samo ono što ih afirmiše i uzdiže iznad Petrovića. To i nije toliko neobično, budući da ne mali broj ljudi u Crnoj Gori smatra Karađorđeviće “svojom” dinastijom.... Z Andrijasevic, Montenegrina... jer... Ne zna se da je Karađorđe ubio oca i brata, da su Obrenovići poženili sestre, ali svi znaju za Zeka manitog... i ne stide se citirati Trebinjskog pasu kada knjaza Danila cascavaju turskim nazivom 'Maniti' tvrdeci da ga je narod crnogorski tako nazivao... Vase neznanje je za respekt, Miroslave.
Мирослав Ђукић

29. 05. 2018 - 11:15

Админе, одговор: Видим, много знате о Зеку Манитом/Лудом, као да сте са њим кафу испијали. Браво!Признајем да нисам читао тог Зандријашевића, а и нећу. Не читам тај правац SF, познат под називом шербизам. Ви се, слободно напијајте и даље на том извору. Можда ћете докторирати шербизам? Само, Ви добро знате да то нико озбиљан не сматра историјом. Да се вратимо на тему: Нико од вас не негира консултативни референдум 28.06.1920. године, да ли зато што зна да не може, или зато што нема појма о њему (није Зандријашевић писао о томе), свеједно је. Играјте се ви даље слободно укидањима одлука "Подгоричке скупштине", ваља нечим забавити гладни народ...
Cenef na vr' Rumije

31. 05. 2018 - 17:36

Ili ja njesam ljubimac Admina ili sam nestrpljiv mimo drugih. Evo dodjoh doma a mog komentara ni na puskomet! Dje je ba zapelo?
CRNOGORSKI 007

23. 05. 2018 - 12:10

LJEPO TE NEKO OPISA KAO ,,SELACKU SOKACARU,KOJA SE NASLONI NA OGRADU I JEDVA CEKA DA NEKO NAIDJE DA BI SE SA NJIME SVADJALA,,MANI SE SA OVOG PORTALA PRVOKATORU.
Мирослав Ђукић

24. 05. 2018 - 13:14

Адмеине, право на одговор: Џемо, Кад Вас нервирам, немојте читати моје коментаре. Ја Вама свако добро желим, како Вама, тако и осталима на "Слушном"!
МирославU ЂукићU

23. 05. 2018 - 12:14

UCILIRIC AN ES IT MERES
Мирослав Ђукић

24. 05. 2018 - 13:12

И ја Вама исто желим!
МирославU ЂукићU

24. 05. 2018 - 14:34

MORA DA KLEKNES
Мирослав Ђукић

25. 05. 2018 - 13:02

Много волите слово "U"?
Ljubović

26. 05. 2018 - 20:06

Nevjerovatna moć percepcije dotičnog, bravo!
CRNOGORSKI 007

23. 05. 2018 - 12:20

Srpska okupaciona vojska i policija, pomognuta dijelom “zabludjelom” crnogorskom omladinom, u rasturanju crnogorske države činila je masovne zločine po Crnoj Gori. Veliki dio crnogorskog naroda nije podržavao uništenje crnogorske države i brutalni teror srpske vojske i policije. Pojedinačna i grupna reagovanja naroda, prerasla su u masovnu bunu, poznatiju kao “Božićni ustanak 1919 - 1926. godine”. Ovaj višegodišnji otpor crnogorskog naroda srpskom teroru, predvodili su Jovan Plamenac, Risto Popović, Petar Lagator, Krsto Zrnov Popović, Ivan Bulatović, Savo Čelebić, Đuro Drašković, Stevan Pavlović, Petar Kovačević, Milutin Vučinić, Savo Krivokapić, Dušan Vuković, Petar Gvozdenović i mnogi drugi znani i neznani junaci.
CRNOGORSKI 007

23. 05. 2018 - 12:24

OBJASNI OVO ,MORA DA SU FRANCUZI LUDI:Manžen: Priznali smo grešku iz 1918. i dokazali da smo prijatelji Veoma je važno da država ima kapaciteta da prizna neke greške ili možda objektivne činjenice koje su se desile u prošlosti. Iako je od 1918. prošlo dosta vremena i odnosi Francuske i Crne Gore su se normalizovali, veoma je važno da se priznaju te činjenice, čime se dokazuje prijateljstvo i zrelost u odnosima između dvije zemlje, kaže u intervjuu Pobjedi direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Francuske Florans Manžen. CEKAMO IZVINJENJE SRBIJE.
CRNOGORSKI 007

23. 05. 2018 - 12:03

SAD, AKO SE NE OBRACUNAMO SA POTOMCIMA ,,SRAMNE GENOCIDNE TKZ PODGORICKE SKUPSTINE,,OSTAVIT CEMO JEDAN VELIKI PROBLEM BUDUCIM CRNOGORSKIM GENERACIJAMA .OVAKVO PONASANJE I OTVORENO PLUVANJE SVIMA NAMA U LICE NEMOZE SE VISE TOLERISATI.MESTO DA SE STIDE SVOJIH KOJI SU UCESTVOVALI U OKUPIRANJU CG ,ONI DANAS SALJU NAMA PORUKU DA SU SPREMNI DA I DANAS PONOVO TO URADE.JA IH RAZUMEM ,POKUSAVAJU NA JEDAN POGRESAN NACIN TO URADE,MESTO DA CUTE I DA TO PADNE VREMENOM U ZABORAV ,ONI SVOJIM BEZOBRAZNIM DELOVANJEM IZAZIVAJU DA SVE VISE ISTINA ISPLIVAVA I TAKO DUBOKO CACKAJUCI U CRNOGORSKE RANE IZAZOVU REAKCIJU CRNOGORACA,,.NEMA VISE CEKANJA,,MORAMO SE OBRACUNATI SA NJIMA BEZ RAZMISLJANJA,DRZAVA MORA PREDUZETI SVE SANKCIJE,VIDNE I NEVIDNE,TIHE A ZA NJIH RAZARUJECE.ONI SU NAM UZ POMOC SILE UNISTILI DRZAVU 1918 STO BISMO NJIH MILOVALI.CRNOGORCI MORAMO I MI POMOCI DRZAVI ISTO KAO I ZA REFERENDUM,JAVNO I GLASNO IM RECI ,,DOSTA VISE,,ILI MILOM ILI SILOM,,.SRAM VAS BILO ,NEURACUNLJIVI STVOROVI,,.
Daj, ne avetaj više

29. 05. 2018 - 21:00

...i smanji malo taj font. Ne kucaš za slijepce, a ti iako si kratkovid ne moraš da iritiraš društvo po portalu!
Novi komentar