21. maj

U Luksemburugu proslavljen Dan nezavisnosti

U Luksemburgu je u subotu 19. maja održana proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.
Objavljeno: 21. 05. 2018 - 22:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Proslava 21. maja je posebno značajan datum za sve nas, datum koji svake godine na prikladan način obilježavamo. I ove godine, a na osnovu ranije postignutog dogovora, centralnu proslavu Dana nezavisnosti naše domovine održali smo zajedno sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije. Upravo iz tog razloga smo postigli, po drugi put, da ovo bude manifestacija kakvu do sada nijesmo imali u dijaspori.

Udruženja organizatori ove proslave su "Luksemburg- Crna Gora", "Zavičajni klub Bihor", "Kosovsko-bošnjačko društvo Vitomirica" iz Luksemburga, Njemačko udruženje "MonteKöln" , "Udruženje crnogorsko - belgijskog prijateljstva" iz Belgije i "BD fond Luksemburg".

Predstavnici države su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Iz ambasade Crne Gore u Belgiji, ambasador Vladimir Radulović, ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stamatović, pukovnik Mehmedin Tahirović nacionalni vojni predstavnik Crne Gore u NATO komandi za operacije u Monsi, počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu gospodin Remzija Camić, veliki broj državnih predstavnika Luksemburga, gradonačelnik grada Düdelingen-a, Skupštinski poslanici, predstavnici Karitasa, kao i predstavnici ostalih institucija. 

luxemburg

Predstavnica Karitasa, takođe naš gost, doprinijela je otvaranju predstavništva te humanitarne organizacije u Beranama. Pozitivno iznenađenje za nas bilo je njeno veliko poznavanje Crne Gore, gradova, kulture i svih njenih ljepota, kao i značka sa grbom Crne Gore, koju kako kaže nosi s ponosom.

Predstavnici naše države iz Njemačke, kao i predstavnici Uprave za dijasporu Crne Gore su, nažalost, otkazali prisustvo, jer su prisustvovali zabavnoj večeri Udruženja dijaspore Bošnjaka Kosova u Dortmundu.

S obzirom da je u toku Ramazanski post, proslavu smo uskladili sa Iftarom, kako bismo izašli u susret onima od nas koji se drže vjerskih običaja.. Ovim putem se zahvaljujemo svima ostalima koji su imali razumijevanja zbog malog pomjeranja muzičkog programa i pružili podršku svima koji su u postu.

Uz pozdravne govore ambasadora Radulovića i predstavnika organizatora predsjednika udruženja "Bihor", gospodina Remzije Hajdarpašića, prisutnima se obratio i predsjednik udruženja iz Belgije, gospodin Goran Vratnica, koji je pozdravio prisutne u svoje ime i u ime predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima u Vladi Crne Gore, dr Nenada Popovića i u ime prisutnih članova Savjeta, Emire M. Ličina, Edina Latića i Ismeta Muhovića.

Muzički dio programa koji je uslijedio i trajao do kasno u noć upriličili su nam naši veliki umjetnici, Zoran Kalezić, Dejan Škuletić, Goran Vratnica, Haris Šabotić i folklorni ansambl "KUD EVROPA" sa njihovim predivnim koreografijama.

Ovoj manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Crne Gore i zemalja iz okruženja, kojima smo veoma zahvalni na podršci. 
Zahvaljujemo se naravno svim prisutnim gostima na posjeti i na saradnji. Želimo i daćemo sve od sebe da se i ubuduće nastavi ova saradnja i da ovo postane tradicionalna zajednička manifestacija dijaspore iz ove tri države, uključujući i Holandiju koja se kao gost pridružila ove godine.

Zajedno smo jači i zajedno možemo sve. Neka živi naše zajedništvo u našem radu i našim ciljevima.
Srdačno se još jednom zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način bili dio ovog spektakla i šaljemo im srdačne pozdrave uz riječi, NEK JE VJEČNA CRNA GORA!, kaže se u saopštenju koje potpisuje Emira M. Ličina.

Komentari: 2

Zoran beograd

21. 05. 2018 - 23:35

Da je vecna crna gora.
...

22. 05. 2018 - 01:52

Pozdrav Crnogorcima u Luksemburgu i uopšte u svijetu: Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti!
Novi komentar