Odluka Vlade

Vuksanović privremeni glavni državni arhitekta još šest mjeseci

Vlada Crne Gore produžila je v. d. mandat još za šest mjeseci  glavnom državnom arhitekti prof. dr Dušanu Vuksanoviću.
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 11:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Formalno, Vuksanović je v.d. generalnog  direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma-

Vuksanović je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1980. godine.

Postdiplomske studije iz oblasti energetske analize zgrade i primjene obnovljivih izvora energije završio je na Fakultetu za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju (FAGG) – Odsjek za građevinarstvo u Ljubljani. Magistarsku tezu pod naslovom “Arhitektonska analiza energetskog uravnoteženja zgrade” odbranio je 1991. godine.

Doktorsku disertaciju pod naslovom “Tradicionalna arhitektura na teritoriji Crne Gore i bioklimatizam”, odbranio je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1997. godine, na temu graditeljskih obrazaca tradicionalne ruralne arhitekture, kao modela održivosti i regionalnih identiteta.

Redovan je profesor Univerziteta od 2008. godine, a u do 2011. godine bio sam bi je angažovan kao nacionalni ekspert na planu implementacije energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori čiji je koordinator bilo Ministarstvo ekonomije.

Prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji, glavni državni arhitekta s eza sve pita.

Glavni državni arhitekta, shodno novom propisu,  daje saglasnost na idejno rješenje zgrade, trga i ostalih javnih prostora u naseljima ali i provjerava usaglašenost idejnog rješenja sa urbanističkim projektom. Pored toga  propisuje smjernice za usklađivanje spoljnog izgleda objekta i daje saglasnost u pogledu spoljnog izgleda privremenog objekta. Saglasnost  se daje rješenjem, na zahtjev investitora, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

 

Komentari: 3

NBO

22. 05. 2018 - 13:11

Koji zakon, odluka, uredba, propis poznaje zvanje v.d.?
klju

22. 05. 2018 - 22:00

Urecismo se sa ovakvim poluekspertima. Coek bez smisla za moderno u arhitekturi. Ne zna dje je arhitektura danas, ali zna da aminuje one uzase koji se planiraju po primorju .
dvojkas

22. 05. 2018 - 22:02

Arhitekta koji nikad nije projektovao veci objekat. Arhitekta koji nikad nije radio ozbiljan urbanisticki plan. Arhitekta kojeg niko u svijetu arhitekture nije upoznao. Super izbor.
Novi komentar