Istraživanje

Većina studenata zadovoljna političkom situacijom u Crnoj Gori

Više od polovine crnogorskih studenata zadovoljna je političkom situacijom u državi i načinom na koji Vlada radi posao na putu ka pridruživanju Evropskoj Uniji EU, pokazalo je istraživanje Centra za evroatlantske studije CEAS iz Beograda i organizacije MESA 10 iz Slovačke.
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje je sprovedeno u aprilu ove i u novembru prošle godine, a ukupno je anketirano skoro 3.500 studenata sa sedam Univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Slovačke.

Sociološkinja, Olga Gjarfasova, kazala je da 55 odsto anketiranih studenata iz tih pet država vjeruje u proces EU integracije Zapadnog Balkana, što je, kako je pojasnila, za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Na pitanje da li vjeruju da će većina država Zapadnog Balkana ući u EU, 55 odsto crnogorskih studenata je odgovorilo pozitivno, što je za devet odsto više u odnosu na prošlu godinu“, ocijenila je Gjarfasova.

Prema njenim riječima, skoro 40 odsto od ukupnog broja anketiranih studenata je odgovorilo da vjeruje da će Crna Gora i Srbija postati članice EU do 2025. godine.

„Oko 36 odsto studenata se slaže da je proces proširenja važan, uz veliko zalaganje država za učlanjenjem. Sa druge strane, studenti iz Crne Gore su mnogo pozitivniji u tome šta Vlada radi i polovina njih je rekla da je dovoljno ovo što Vlada čini i način na koji pokušava da se približi učlanjenju u EU“, pojasnila je Gjarfasova.

Navela je da većina ispitanih studenata smatra da se Rusija ne pridržava demokratskih standarda.

„Sa druge strane, Rusija je viđena kao važan faktor uticaja. Studenti iz Moldavije vide ulogu Rusije u negativnom svijetlu, dok studenti iz Srbije imaju tendenciju da vide Rusiju i njene aktivnosti u Srbiji u pozitivnom svijetlu“, navela je Gjarfasova.

Polovina crnogorskih studenata, kako je kazala, smatra da EU i NATO mogu uspostaviti odnos sa Rusijom, bez promjene postojećih vrijednosti i principa.

„Ono što je veoma interensantno i drugačije od ostalih zemalja, jeste da su u Crnoj Gori mladi ljudi prilično zadovoljni političkom situacijom u svojoj državi. Više od 50 odsto studenata je vrlo zadovoljno, i to je mnogo veći procenat zadovoljnih nego u Srbiji i Slovačkoj“, ocijenila je Gjarfasova.

Istraživanje je, kako je pojasnila, pokazalo da su studenti izrazili veliku spremnost da aktivno učestvuju u političkom životu svojih država.

“U Crnoj Gori 44 odsto studenata bi razmotrili ideju da se možda kandiduju za političku funkciju, dok je njih 32 odsto reklo da bi se kandidovalo”, kazalaje Gjarfasova.

Projektna koordinatorka Centra za evroatlantske studije CEAS, Anđa Petković, pojasnila je da je istraživanje dio projekta “Studentske debate – Promovisanje demokratskih vrijednosti među mladima”, koji je realizovan uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju iz Vašingtona.

„Cilj samog projekta je da motiviše studente iz Univerziteta ovih država, kako bi podijelili međusobna iskustva o temama kao što su EU i NATO integracije“, zaključila je Petković.

Komentari: 2

Boki

22. 05. 2018 - 14:49

E blago nama sa ovakvom omadinom.
Мирослав Ђукић

23. 05. 2018 - 10:15

Кад су задовољни, нека им је! Дабогда им тако добро, као што им је сада, било док год су живи, њима и њиховим потомцима, до чукунунука закључно. Ни горе ни боље, него баш као сада!
Novi komentar