U čast Dana nezavisnosti

Koncert Miloša Karadaglića u subotu na Trgu nezavisnosti

Velika čast da nastupim sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom jer su rijetki koncerti klasične muzike na gradskim trgovima. Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu, rekao je Miloš Karadaglić na konferenciji za novinare povodom koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra i poznatog crnogorskog gitariste, koji se organizuje u cilju proslave Dana nezavisnosti i proslave 12 godina od obnove crnogorskoga suvereniteta.
Objavljeno: 23. 05. 2018 - 14:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koncert će biti održan u subotu, 26. maja na Trgu Nezavisnosti sa početkom u 20 časa, pod upravom Grigorija Kraska.

Karadaglić je istakao da je srećan što orkestar napokon dobija svoje prostorije i svoju koncertnu dvoranu.

“Srećan sam što se ide naprijed u svemu tome i jednostavno sam svojim prisustvom htio to i podržati. Ovaj koncert je na jedan najljepši način poklon građanima Podgorice i građanima Crne Gore jer muzika je jezik svih nas, bez obzira na naša uvjerenja, bilo lična, bilo politička”, istakao je Karadaglić dodavši da se najbolje izražavamo kroz muziku gdje nalazimo, kako je naglasio, “tu neku zajedničku riječ”.

“Program koji ćemo izvesti na Trgu biće za svaki ukus. Obzirom na to da je ovaj koncert na otvorenom bih bio jako srećan kada bi ljudi koji možda nikad nisu došli na koncert klasične muzike prošetali i pridružili se da nekako taj događaj zajednički bilježimo i uživamo u muzici” najavio je Karadaglić.

“Miloševa veza sa Crnom Gorom iz godine u godinu sve jača, a iskonski poziv pripadnosti i svijest o sopstvenom identitetu, koju nije narušio ni dugogodišnji život van Crne Gore, govori nam o umjetnikojoj zrelosti i ljudskom formatu”, istakao je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On je naveo da smo značaj važne, vibrantne uloge koju muzika ima u svakom društvu definisali kroz osnivanje Muzičkog centra, institucije u kojoj se na organizovani sistematičan način vodi briga o muzičkoj djelatnosti u Crnoj Gori.

“I Crnogorski simfonijskki orkestar zaživio je u godinama kada je Crna Gora dobila nezavisnost. Danas je ovaj ansanbl stožer ukupnog muzičkog života Crne Gore, koji je stavlja u ravan razvijenih kulturnih sredina.Uskoro nas očekuje i svečano otvaranje novog objekta Muzičkog centra, Crnogorske Kinoteke i Filmskog centra, u čiju je rekonstrukciju je država uložila oko 13.190.000 eura. Preseljenjem u objekat površine 10.000m2 stvorićemo optimalne uslove za dalji umjetnički razvoj, ali i kadrovsko, finansijsko i organizaciono jačanje ovih institucija kulture. Uz nove mogućnosti za programske i izdavačko-koncepcijske inovacije, siguran sam da će Muzički centar i Crnogorski sinfonijski orkestar nastaviti svoj razvoj i impresionirati nas ostignućima i uspjesima našeg, državnog ansambla”, kazao je Bogdanović.

Da su ulaganja u kulturu značajna i sa lokalnog nivoa pokazuju podaci da je za nepune četiri godine uprava Glavnog grada uložila je oko 21 milion eura u kulturu.

“U mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu je povećavan i u prethodne tri godine izdvojeno je oko trinaest miliona eura kada su pitanju tekući, odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu 8 miliona eura i to kroz izgradnju Gradskog pozorišta, rekonstrukciju KIC-a „Budo Tomović“, uključujući i salu DODEST-a, postavljanje ljetnje pozornice, izgradnju Gradske knjižare i spomenika Vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića, restauraciju Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, istraživanje i restauracija tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji i dr”, naveo je gardonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ističući da su značajno finansijski ojačane i postojeće dugogodišnje manifestacije: Podgoričko kulturno ljeto, DEUS i FIAT, koje se realizuju sa znatno bogatijim i kvalitetnijim programskim sadržajima i u dužem vremenskom intervalu.

“Intenzivirana je saradnja sa NVO, raznim udruženjima i kreativnim pojedincima što je rezultiralo podrškom u realizaciji mnogih novih manifestacija koje već postaju tradicionalne u našem gradu: višednevnog podgoričkog muzičkog pop-rok festivala City Groove, koji okuplja renomirane muzičare iz regiona i Evrope; Podgorica Art Fest koji je postao tradicionalno mjesto okupljanja umjetnika različitih profilacija¸ Džada Fest koji je u koncepcijskom smislu dao poseban pečat; fantastičan Made in NY džez festival, Dani gitare i mnogi drugi”, naglasio je Stijepović.

On je naveo da je od samog početka rada ove gradske uprave posebna pažnja posvećena muzici, posebno klasičnoj i izvornoj crnogorskoj, znajući da se u tim umjetničkim izrazima prepoznaje prava muzička vrijednost i da se na tim temeljima gradi dobar ukus za sve muzičke žanrove.

“Otuda, prepoznajući festival A tempo i kao gradski festival, podržali smo njegovo organizovanje I finansijski ga pomogli sa 20.000 eura na godšnjem nivou. Uz to, po treći put zajedno sa Muzičkim centrom organizujemo koncert “Klasika na Trgu”, na oduševljenje građana. Naša misija da kvalitetnom muzikom priđemo i onoj publici koja klasiku smatra salonskom manifestacijom i kulturom elite, a ne svih građana, bila je uspješna. Ta ideja odmah je prihvaćena o čemu svjedoči pun Trg slušalaca”, naveo je Stijepović ističući da su na otvorenim prostorima Grada, na naš poziv, svirali su učenici i studenti muzičkih škola i akademije.

“Time smo nastavili da bogatimo stil kulturnog života u Glavnom gradu. Ljetnja scena, koju otvaramo u petak, takođe zvucima klasične muzike, biće jos jedno mjesto đe će se promovisati muzika”, zaključio je Stijepović.

Direktor Muzičkg centra Crne Gore Žarko Mirković je istako muzičari te institucije željno iščekuju susret sa Milošem Karadaglićem, jer njegova muzika povezuje ljude širom svijeta.

“Naročito smo srećni što je Miloš podgoričko dijete i što se na pravi način odužuje zavičaju. Zbog toga mu izražavam zahvalnost i radujem se što ćemo zajedno proslaviti naš jubilej, da potvrdimo da smo u muzici napredovali makar onoliko koliko je Crna Gora za ovih 12 godina od obnove nezavisnosti”, naglasio je Mirković.

Koncert organizuju Ministrastvo kulture, Glavni grad Podgorica i Muzički centar povodom proslave 12 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Komentari: 8

Nikola

23. 05. 2018 - 18:25

Karadaglic treba otvoreno i punog srca da podrzi partiju i lgbt populaciju kojima pripada.
Gregori

24. 05. 2018 - 08:55

Ovako nešto može da napiše samo ljudsko iskompleksirano sm.će.
Katarina V.

23. 05. 2018 - 19:30

Živjela muzička umjetnost, ali, TAČKU NA PLJAČKU. Smijeniti nesposobnog politikanta Mirkovića koji se predstavlja kao Direktor Muzičkog centra. Unazadio je CSO. Stavio je muzičare CSO u položaj roblja.
JELENA.

23. 05. 2018 - 19:34

Više je para direktor MCCG Mirković metnuo u svoj džep nego u zidanje Muzičkog centra. Za Karadaglića pozdrav i da se dobro pazi od ove starkelje Ž.M.
joko

24. 05. 2018 - 05:19

Konačno ste se sjetili našeg Karadaglića. Što ga ne bješe na Cetinje, nego folk pevaljka Šerifović. Da su na Cetinje doveli Df i Snp, onda bi rekli, posrbice dovele folk pevaljku, a kad je dovede Dps onda može.
Iko

24. 05. 2018 - 05:20

Dajte naše muzičare i stvaraoce. Bravo Karadagliću.
Focus

24. 05. 2018 - 07:01

My favorite radio station played him a few days ago. KUSC broadcast out Long Beach/LA classical music only and is considered by many listeners as THE BEST one in the USA. I was really excited and happy for rest of the day. Thanks for reading.
Focus

24. 05. 2018 - 08:27

Oh no! ... sorry folks for my sloppiness. It should be "out OF Long Beach". My bad.
Novi komentar