Cetinje

Obilježeno 270 godina rođenja Svetog Petra Cetinjskog

Izložba plakata i knjiga, povodom obilježavanja 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša, otvorena je večeras u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević".
Objavljeno: 24. 05. 2018 - 21:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu je otvorio akademik Sreten Perović, koji je govorio o životu i djelu Petra I. Perović je, između ostalog, kazao da svjetlo slave, koje sa pravom pripada Svetom Petru Cetinjskom obasjava i naše vrijeme i predstavlja zalog pred ostatkom svijeta.

"Petar I, koga su Crnogorci i za života smatrali svecem svakako nije bio samo duhovnik i državnik. Bio je pjesnik, istoriograf, zakonodavac, etičar, poliglota, a prije svega bio je čovjek koji je dobro poznavao naravi Crnogoraca, njihovu sujetu, agresivnost, sklonost ka nadmetanju pa i otimanju, pa je svoj višestruki, posebno moralni autoritet upotrebljavao u zaštiti ugleda naroda I države na čijem čelu je bio", kazao je Perović.

U sklopu izložbe prikazan je i film o Petru I, autora Gojka Kastratovića i Živka Andrijaševića, rađen u produkciji RTCG.

Autorke izložbe su bibliotekarka savjetnica Milenija Vračar i viša bibliotekarka Zorica Sjekloća, a večerašnji program organizovan je u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine.

Komentari: 0

Novi komentar