Čuveni Titov avion DC 6 sletio u Tivat

Avion „DC 6 B“ koji je bio u vlasništvu Josipa Broza Tita, a sad je vlasništvo čuvene kompanije „Red Bull“ i njene flote „Flying Bulls“ sletio je danas u 12.55 u Tivat. Jedini „DC 6“ koji trenutno krstari planetom sletio je na tivatski aerodrom iz Beča i to je njegov prvi zvanični dolazak u Crnu Goru.
Objavljeno: 24. 05. 2018 - 23:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Tivat je doveo tridesetak VIP putnika, među kojima su i članovi porodica zaposlenih koje je „Red bul“ nagradio ovim izletom. Avion će u Tivtu ostati do sjutra kada je planiran njegov povratak za Beč. Novi vlasnici vode računa o istoriji ovog aviona pa postoji mogućnost da čuveni Titov „DC 6“ sjutra posjeti i 96-godišnji pilot Ratnog vazduhoplovstva JNA koji je bio za njegovim komandama dok je prevozio doživotnog predsjednika SFRJ.

Riječ je o luksuznom avionu koji je 17 godina služio Titu i njegovim uglednim gostima da bi se nakon restauracije 2004. godine, ovom letjelicom ponosila„Flying Bulls“  flota. Pored Titovog „DC 6“ austrijska flota ima i neke od najčuvenijih aviona u istoriji kao što su američki bombarder B 24 J „Mitchell“, Lockheed P 38  „Lightning“, i F4U 4 „Corsair“. Ipak veličina retro dizajn čine Titov avion draguljem austrijske avijacije i ove flote.

Avion je proizveden u “Daglas Erkraft kompaniji” u Santa Moniki 1958. godine, kada ju je kupio JAT i pretvorio u luksuzni Titov vazduhoplov. 1975. godine avion je prodat tadašnjem predsedniku Zambije Kenetu Kaundi. Šef ove afričke države koristio ga je kao VIP avion sve dok se i on nije zasitio pa je čuvena letelica skrajnuta u hangar aerodroma u zambijskom glavnom gradu Lusaki.

Kris Šute, operater malih aviona iz namibijskog grada Vindhoeka ga je potpuno restauiriao  i služio je njegooj kompaniji za turističke panoramske letove iznad Viktorijinih vodopada.

Bivši glavni pilot “Flajing bulsa” Sigi Angerer ga je kupio, a 2004. završena je trogodišnja detaljna restauracija ovog aviona u fabrici izgrađenoj djelimično samo zbog dragocjenog primjerka DC-6. U julu 2013. godine DC-6B je konačno dobio austrijsko državljanstvo i sad leti pod registracijom OE-LDM, pa je ujedno postao prvvi ovakav model aviona u istoriji austrijske avijacije.

Komentari: 3

CRNOGORSKI 007

25. 05. 2018 - 15:24

NEMOJTE NETACNO DA PISETE,TITO NIJE IMAO NISTA NJEGOVO SVE JE BILO NARODNO TJ VLASNISTVO BIVSE JUGOSLAVIJE LIJEPE.NISTA U GROB NIJE ODNIO NITI JE DJECI NA KNJIZICU OSTAVIO.NEMOJTE GA PREDSTAVLJATI KAO DA JE VLADAO BAHATO.TITO USTANI I RAZBIJ MRAMORNU PLOCU I VRATI NAM SUNCE KOJE SI ODNIO SA SOBOM.
sunce nase sto nas ne ogrijes

25. 05. 2018 - 16:53

Greska je da je to bilo njegovo vlasnistvo . Valjda je vlasnik bila federacija a koristio Drug Tito . E SAD STO SU MU SE UVLACILA REPUBLICKA RUKLOVODSTVA I PRAVILA MU VILE I OBJEKTE U KOJE NIKAD NIJE NI USAO NIJE ON KRIV : Nista nije ponio ostavio hajvanima sve al zalud . Ne more to bez dizgina i dobre kandzije .
SFRJ

25. 05. 2018 - 20:19

Srećan 25.maj-DAN MLADOSTI
Novi komentar